Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » FASCINANTNO, ALI EVO ZA┼áTO NAM NE TREBA GMO: Farma hrane u pustinji uzgaja 17.000 tona hrane bez zemlje, pesticida, fosilnog goriva i podzemnih voda

FASCINANTNO, ALI EVO ZAŠTO NAM NE TREBA GMO: Farma hrane u pustinji uzgaja 17.000 tona hrane bez zemlje, pesticida, fosilnog goriva i podzemnih voda

farma-hraneKako prehraniti planet koji će uskoro imati 9 milijardi stanovnika? Spas nije u GMO hrani! Jedan od odgovora nalazi se u australskoj pustinji: korištenje solarne energije i morske vode za proizvodnju hrane

Nevjerojatno je da prepoznajemo ─Źinjenicu da se svijet suo─Źava s golemim problemima kada je rije─Ź o sigurnosti opskrbe vodom, energijom i hranom, no ipak njihovom rje┼íavanju pristupamo kao da se radi o odvojenim i nepovezanim problemima.

Pa evo jedne radikalne ideje. ┼áto bi bilo kada bi se svjetski problemi povezani s hranom, vodom i energijom rje┼íavali povezano, na na─Źin koji bi smanjio tro┼íkove te cjelinu u─Źinio ve─çom od zbroja dijelova?

U Australiji je u tijeku projekt za koji je izgledno da ─çe primijeniti upravo taj pristup. Trenutno je on malog opsega te je ograni─Źen samo na svje┼że povr─çe, ali ima velik potencijal jer povezuje vodu, energiju i hranu.

Hrana koju se uzgaja bez nafte ili slatke vode

Na obali Zaljeva Spencer, pokraj grada Port Augusta u Ju┼żnoj Australiji, Sundrop Farms u staklenicima sun─Źevu svjetlost i morsku vodu pretvara u slatku vodu i hranu.

Philipp Saumweber je diplomirao poslovnu administraciju na Harvardu te je radio u investicijskoj banci Goldman Sachs, a dojmila ga se temeljna ideja da ─çe se u budu─çnosti proizvodnjom hrane morati upravljati na na─Źin koji se podosta razlikuje od trenutnog.

Dana┼ínja se poljoprivreda sna┼żno temelji na nafti i dovodu slatke vode, koje su dva najosjetljivija resursa na planetu, te na prekomjernom kori┼ítenju gnojiva, herbicida i pesticida koji ┼ítetno djeluju na sveukupni okoli┼í.

Sundrop Farms je rje┼íenje koje Saumweber predla┼że za taj problem. Koncept se sastoji od pretvaranja sun─Źeve svjetlosti i morske vode (kapljice od isparavanja) u ─Źistu hranu, vodu i energiju. Sun─Źeva se energija koristi za proizvodnju topline koja se zatim koristi za desalinizaciju morske vode i dovo─Ĺenje slatke vode u staklenik.

Energija se tako─Ĺer koristi za napajanje staklenika pomo─çu povezane koncentrirane solarne elektrane, kao i za proizvodnju topline koja je potrebna za grijanje (i hla─Ĺenje) staklenika.

Upravo se povezivanjem ovih razli─Źitih komponenti mogu prevladati njihovi pojedina─Źni tro┼íkovni nedostaci. Na primjer, dijeljenjem proizvodnje energije i topline te povezivanjem termalne desalinizacije sa zagrijanom naftom koju proizvede solarna elektrana.

Proizvedena hrana je ─Źista, jednaka te je proizvedena uz minimalno kori┼ítenje pesticida budu─çi da sterilizirani protok zraka smanjuje mno┼żenje ┼íteto─Źina. Isto tako, opasnost od ┼íteto─Źina se smanjuje zahvaljuju─çi razmje┼ítaju sustava u aridnim regijama podalje od ostalih poljoprivrednih aktivnosti.

Širenje iz staklenika

Trenutno Sundrop Farms posjeduje staklenik veli─Źine 0,2 hektra (0,5 jutara) u kojem se godi┼ínje proizvede 150 tona raj─Źica, krastavaca i paprike. Iako je prema hortikulturnim mjerilima jo┼í uvijek malen jer opskrbljuje tek manji broj skladi┼ítara u Ju┼żnoj Australiji, po─Źetak obe─çava, a predvi─Ĺeni godi┼ínji prinos je 750 tona po hektru.


Projekt se trenutno pove─çava za 100 puta kako bi obuhvatio kompleks stlaklenika od 20 hektara (49 jutara), a povezano postrojenje za desalinizaciju i koncentrirana solarna elektrana trebali bi svake godine proizvoditi 15,000 tona svje┼żeg povr─ça.

Podnosi se razvojni zahtjev gradskom vije─çu Port Auguste te se finalizira financiranje projekta vrijednog 100 milijuna australskih dolara. Australska profitabilna ÔÇ×zelena investicijska bankaÔÇť, Korporacija za financiranje zelene energije (CEFC) ─çe omogu─çiti financiranje dugom za ─Źak do 40 milijuna AUD (36 milijuna USD) ulaganja.

U ─Źlanku za The Conversation pro┼íle godine govorio sam o Sundrop Farms u odnosu na CEFC koji australska vlada na ─Źelu s premijerom Tonyjem Abbottom namjerava ukinuti. Od tada sam podrobnije razmotrio Sundrop. Kao ┼íto je nekoliko ─Źitatelja Conversationa s pravom prokomentiralo, model Sundrop nije rje┼íenje za svaku vrstu poljoprivrede.

O─Źito je da ne─çe zamijeniti uzgoj velikih razmjera za krumpir ili p┼íenicu ili sto─Źarstvo. Umjesto toga ─çe najvjerojatnije funkcionirati kada je rije─Ź o uzgoju svje┼żeg povr─ça, cvije─ça, a dugoro─Źno mo┼żda i za odre─Ĺene vidove uzgoja ribe. Ono ┼íto pokazuje je da postoje inteligentnija, integriranija rje┼íenja za slo┼żene probleme, kao ┼íto su nedostatak vode i poljoprivreda u aridnim podru─Źjima.

Velik potencijal, ali uz ograni─Źenja

Sli─Źne bi se farme mogle nalaziti na bilo kojem podru─Źju s aridnom obalom: Afrika, Bliski istok, Srednja i Latinska Amerika ili dijelovi Azije. Mogle bi se nalaziti pokraj rastu─çih gradova gdje postoji pristup morskoj vodi i sun─Źevoj svjetlosti, kao ┼íto je to slu─Źaj u Kini ili Africi. ─îini mi se da bi koncept najvi┼íe ostvario ako bi se razradio tako da zadovolji potrebe Kine koja se ubrzano urbanizira i industrijalizira u isto vrijeme.

Jo┼í uvijek postoje veliki izazovi, ┼íto uklju─Źuje tro┼íkove proizvoda i njihovog prijevoza na tr┼żi┼íte. Kako bi se postigle ekonomije razmjera potrebne za gospodarsku odr┼żivost, bit ─çe potrebno sudjelovanje velikih trgovaca, kao ┼íto su supermarketi te skladi┼ítari.

Budimo jasni: ne postoji jedinstveno rje┼íenje svjetskih potreba za hranom. Predstoje veliki istra┼żiva─Źki izazovi u preosmi┼íljavanju proizvodnje hrane u napu─Źenom svijetu. Ali isto tako postoje i brojne poduzetni─Źke mogu─çnosti. Stoga ─çe biti uzbudljivo vidjeti kakvim ─çe se pokazati model Sundrop Farms.

Ovaj se ─Źlanak temelji na ─Źlanku koji se prvi put pojavio u The Conversationu, neovisnom australskom blog-portalu koji kao izvore koristi akademsku i istra┼żiva─Źku zajednicu te se izravno prenosi javnosti.

Pogledajte kako izgleda Sundrop farma:
 

 
(allianz.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,