Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NEUTRALNA ŠVEDSKA SE PRIPREMA ZA KAOS: 200 godina nisu ratovali, a sada uvode vojnu obvezu

NEUTRALNA ŠVEDSKA SE PRIPREMA ZA KAOS: 200 godina nisu ratovali, a sada uvode vojnu obvezu

svedska-vojskaNacionalna sigurnost je poljuljana nakon 200 godina mira u Švedskoj. Uvođenje obaveznog vojnog roka u neutralnoj kraljevini Švedskoj će sada biti zakonski obavezno

Švedska je u srijedu objavila da od 2018. ponovo uvodi obvezno služenje vojnog roka, osam godina nakon njegovog ukidanja.

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svom teritoriju unazad dva stoljeća, novačenje je ukinula 2010., ocijenivši da to nije dobar način stvaranja moderne vojske.

“Nadam se da ćemo naći put prema postojanijem, funkcionalnijem i snažnijem načinu regrutiranja”, kazao je ministar obrane Peter Hultqvist.

Ministar je objasnio da broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi se održala zadovoljavajuća kvaliteta vojne spreme.

Nova politika zahvatit će švedske mladiće rođene nakon 1999. Očekuje se da će u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4000 mladića.

Od 1. srpnja svi muškarci i žene rođeni 1999. i 2000. dobit će upitnike kako bi među njima odabrali 13.000 osoba koje će proći testiranja.

Na kraju će jednom broju njih, 4000 – 5000, biti ponuđena obuka u trajanju od devet do 11 mjeseci koja bi počela 1. siječnja sljedeće godine.

Vladina agencija bit će zadužena za odabir osoblja, baš kao i do sad. I dalje ćemo zadržati dio vojnog osoblja na dragovoljnoj bazi i tako postići ciljeve koje je parlament postavio što se tiče vojnih sposobnosti – objašnjava švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt.

Tu odluku bi trebao usvojiti i parlament, a očekuje se da će lijeva vlada dobiti potporu oporbe desnog centra.

Švedski budžet za obranu povećan je za 17 milijardi kruna (više od 13 milijardi kuna) za period od 2016. do 2020. godine. Ukupni vojni budžet je 49 milijardi kruna (oko 38 milijardi kuna), što iznosi 1,3 posto BDP-a, a Vlada je odlučila investirati najviše u novu opremu.

Trenutno regularna švedska vojska broji 20 tisuća vojnika, 21.500 gardista i 10.200 pripadnika pričuvnih snaga. Podijeljeni su u 13 zračnih bojni, 14 pomorskih i 24 bojne kopnene vojske. Plaća je individualna i ovisi o iskustvu, dobi i zaduženjima.

Švedska nije članica NATO saveza, ali je nelagoda oko ruskih namjera nakon aneksije Krima ponovno rasplamsala debatu trebali se država pridružiti Savezu. Također, švedska je implementirala svoje snage na Gotlandu, otoku u sredini Baltičkog mora, koje su neki vojni stručnjaci nazvali “ogromnim nosačem zrakoplova” koji bi Rusija mogla iskoristiti u slučaju vojne akcije.

Nismo članica NATO-a i nemamo planova za pridruživanjem. Većina u parlamentu se slaže s tim. Ankete javnog mnjenja se mijenjaju s vremena na vrijeme ali još pokazuju podršku ostanku izvan Saveza. Vlada je lani napravila detaljnu analizu i zaključila da je u našem interesu još uvijek ne priključenje NATO-u, već zadržavanje uske suradnju u područjima od zajedničkog interesa – objašnjava Schmidt.

Odluka vlade je konačna. Još je 2015. švedska Vlada osnovala Odbor za analizu posljedica parlamentarnih direktiva koji je krajem 2016. preporučio vladi da uvede vojne reforme. I stalni unutarparlamentarni odbor se bavio tom temom, kao i pogoršanjem odnosa u regiji i povećanjem ugroza.

Zadnji put je Švedska bila u ratu sa Norveškom 1814. godine. Iako Švadska nije u NATO savezu, ovaj potez švedske vlade ukazuje na nešto veće što se valja iza brda.

Inače, kraljevina Švedska je europski rekorder po broju silovanja žena od strane imigranata.

Švedska, koja nije službeno bila u ratu u više od 200 godina, uskoro će biti povučema u Europski sukob, navodi se u internom vojnm dokumentu koji je poslan vojnicima i državnih službenicima prije vojnih manevara koji su se nedavno održali.

>> ŠEF VOJSKE ŠVEDSKE UPOZORAVA: 3. SVJETSKI RAT UNUTAR EUROPE ‘ZA NEKOLIKO GODINA’
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,