Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NEUTRALNA ┼áVEDSKA SE PRIPREMA ZA KAOS: 200 godina nisu ratovali, a sada uvode vojnu obvezu

NEUTRALNA ŠVEDSKA SE PRIPREMA ZA KAOS: 200 godina nisu ratovali, a sada uvode vojnu obvezu

svedska-vojskaNacionalna sigurnost je poljuljana nakon 200 godina mira u ┼ávedskoj. Uvo─Ĺenje obaveznog vojnog roka u neutralnoj kraljevini ┼ávedskoj ─çe sada biti zakonski obavezno

┼ávedska je u srijedu objavila da od 2018. ponovo uvodi obvezno slu┼żenje vojnog roka, osam godina nakon njegovog ukidanja.

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oru┼żani sukob na svom teritoriju unazad dva stolje─ça, nova─Źenje je ukinula 2010., ocijeniv┼íi da to nije dobar na─Źin stvaranja moderne vojske.

“Nadam se da ─çemo na─çi put prema postojanijem, funkcionalnijem i sna┼żnijem na─Źinu regrutiranja”, kazao je ministar obrane Peter Hultqvist.

Ministar je objasnio da broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi se odr┼żala zadovoljavaju─ça kvaliteta vojne spreme.

Nova politika zahvatit ─çe ┼ívedske mladi─çe ro─Ĺene nakon 1999. O─Źekuje se da ─çe u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4000 mladi─ça.

Od 1. srpnja svi mu┼íkarci i ┼żene ro─Ĺeni 1999. i 2000. dobit ─çe upitnike kako bi me─Ĺu njima odabrali 13.000 osoba koje ─çe pro─çi testiranja.

Na kraju ─çe jednom broju njih, 4000 – 5000, biti ponu─Ĺena obuka u trajanju od devet do 11 mjeseci koja bi po─Źela 1. sije─Źnja sljede─çe godine.

Vladina agencija bit ─çe zadu┼żena za odabir osoblja, ba┼í kao i do sad. I dalje ─çemo zadr┼żati dio vojnog osoblja na dragovoljnoj bazi i tako posti─çi ciljeve koje je parlament postavio ┼íto se ti─Źe vojnih sposobnosti ÔÇô obja┼ínjava ┼ívedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt.

Tu odluku bi trebao usvojiti i parlament, a o─Źekuje se da ─çe lijeva vlada dobiti potporu oporbe desnog centra.

┼ávedski bud┼żet za obranu pove─çan je za 17 milijardi kruna (vi┼íe od 13 milijardi kuna) za period od 2016. do 2020. godine. Ukupni vojni bud┼żet je 49 milijardi kruna (oko 38 milijardi kuna), ┼íto iznosi 1,3 posto BDP-a, a Vlada je odlu─Źila investirati najvi┼íe u novu opremu.

Trenutno regularna ┼ívedska vojska broji 20 tisu─ça vojnika, 21.500 gardista i 10.200 pripadnika pri─Źuvnih snaga. Podijeljeni su u 13 zra─Źnih bojni, 14 pomorskih i 24 bojne kopnene vojske. Pla─ça je individualna i ovisi o iskustvu, dobi i zadu┼żenjima.


┼ávedska nije┬á─Źlanica NATO saveza, ali je nelagoda oko ruskih namjera nakon aneksije Krima ponovno rasplamsala debatu trebali se dr┼żava pridru┼żiti Savezu. Tako─Ĺer, ┼ívedska je implementirala svoje snage na Gotlandu, otoku u sredini Balti─Źkog mora, koje su neki vojni stru─Źnjaci nazvali ÔÇťogromnim nosa─Źem zrakoplovaÔÇŁ koji bi Rusija mogla iskoristiti u slu─Źaju vojne akcije.

Nismo ─Źlanica NATO-a i nemamo planova za pridru┼żivanjem. Ve─çina u parlamentu se sla┼że s tim. Ankete javnog mnjenja se mijenjaju s vremena na vrijeme ali jo┼í pokazuju podr┼íku ostanku izvan Saveza. Vlada je lani napravila detaljnu analizu i zaklju─Źila da je u na┼íem interesu jo┼í uvijek ne priklju─Źenje NATO-u, ve─ç zadr┼żavanje uske suradnju u podru─Źjima od zajedni─Źkog interesa ÔÇô obja┼ínjava Schmidt.

Odluka vlade je kona─Źna. Jo┼í je 2015. ┼ívedska Vlada osnovala┬áOdbor za analizu posljedica parlamentarnih direktiva┬ákoji je krajem 2016. preporu─Źio vladi da uvede vojne reforme. I stalni unutarparlamentarni odbor se bavio tom temom, kao i pogor┼íanjem odnosa u regiji i pove─çanjem ugroza.

Zadnji put je Švedska bila u ratu sa Norveškom 1814. godine. Iako Švadska nije u NATO savezu, ovaj potez švedske vlade ukazuje na nešto veće što se valja iza brda.

Ina─Źe, kraljevina ┼ávedska je europski rekorder po broju silovanja ┼żena od strane imigranata.

┼ávedska, koja nije slu┼żbeno bila u ratu u vi┼íe od 200 godina, uskoro ─çe biti povu─Źema u Europski sukob, navodi se u internom vojnm dokumentu koji je poslan vojnicima i dr┼żavnih slu┼żbenicima prije vojnih manevara koji su se nedavno odr┼żali.

>> ┼áEF VOJSKE ┼áVEDSKE UPOZORAVA: 3. SVJETSKI RAT UNUTAR EUROPE ÔÇśZA NEKOLIKO GODINAÔÇÖ
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,