Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Osnovna škola zamijenila disciplinsko kažnjavanje sa meditacijom

Osnovna škola zamijenila disciplinsko kažnjavanje sa meditacijom

skola-djeca-meditacijaOsnovna škola u gradu Baltimoreu državi Maryland je provela jedinstven pristup u discipliniranju školaraca

Umjesto disciplinskog kažnjavanja djece, nastavnici potiču djecu da prakticiraju meditaciju.

Osnovna škola Robert W. Coleman u gradu Baltimoreu kaže da je otkrila kako potaknuti da djeca vježbaju smislenu meditaciju, te da su u potpunosti eliminirali broj suspenzija u posljednjih godinu dana.

Program je inicijativa koju je organizirala zaklada “Holistički Život”, neprofitna organizacija iz Baltimorea koja se zalaže za dobrobit djece i odraslih u siromašnim zajednicama.

Andres Gonzalez, jedan od organizatora ovog projekta, kaže da djeca čak i donose ono što su naučila – kući svojim obiteljima.

“Tako se može spriječiti negativan učinak, kad mama ili tata imaju težak dan i viču na djecu, a onda djeca idu u školu i viču na svoje prijatelje”, kaže on.

“Nama su roditelji govorili: ‘Došao sam kući drugi dan pod stresom, i rekla mi je kćer – Hej, mama, moraš sjesti. Moram te naučiti kako disati”, rekao je Gonzalez.

Postoje mnoge prednosti meditacije, koje su sada potvrđene znanstvenim istraživanjima.

Naučili smo kroz znanstvena istraživanja da meditacija može olakšati bol, poboljšati kreativnost, smanjiti stres i potaknuti imunološki sustav.

Godine 1998, studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association, prema istraživanju dr. Dean Ornisha pokazala je da meditacija zapravo može preokrenuti srčane bolesti.

Ova studija je trajala više od 5 godina u koju su bile uključene razne kontrolne grupe koji su sve imale bolesti koronarnih arterija, a samo jedna od tih skupina se bavila meditacijom.

Nevjerojatno, ali grupa koja je prakticirala meditaciju zapravo je uspjela preokrenuti učinke bolesti.

Dosljedna primjena nečije pažnje u sadašnjem trenutku je ključ za bilo koji oblik meditacije.

To znači da gotovo svako iskustvo može biti meditativno. Vožnja biciklom, šetnja pod zvijezdama, pisanje poezije, ili bilo koja praksa koja nudi individualno mirno vrijeme unutar svog srca i uma, može se smatrati oblikom meditacije.

Tijekom vremena, razni učitelji su organizirali svoje specifične meditacije u kohezivnim stilovima i filozofijama, svaki sa svojim uputama i uvidom. Oko 5. i 6. stoljeća prije Krista, pojavljuje se konfucijska i taoistička meditacija u Kini, a Hindu, Jain, i budističke meditacije su sepočele razvijati u Indiji.

Ove različite škole meditacije uče različite metode za ostanak u sadašnjem trenutku, neke uključuju brojanje udisaja, kontemplativne misli ili ponavljanje svete riječi i zvukova poznatih kao mantre.

Jedna od tih meditacija se provodi u školi u Baltimoreu, snagu života u sadašnjosti mogu uživati sada i namlađi učenici.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,