Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Osnovna ┼íkola zamijenila disciplinsko ka┼żnjavanje sa meditacijom

Osnovna ┼íkola zamijenila disciplinsko ka┼żnjavanje sa meditacijom

skola-djeca-meditacijaOsnovna ┼íkola u gradu Baltimoreu dr┼żavi Maryland je provela jedinstven pristup u discipliniranju ┼íkolaraca

Umjesto disciplinskog ka┼żnjavanja djece, nastavnici poti─Źu djecu da prakticiraju meditaciju.

Osnovna ┼íkola Robert W. Coleman u gradu Baltimoreu ka┼że da je otkrila kako potaknuti da djeca vje┼żbaju smislenu meditaciju, te da su u potpunosti eliminirali broj suspenzija u posljednjih godinu dana.

Program je inicijativa koju je organizirala zaklada “Holisti─Źki ┼Żivot”, neprofitna organizacija iz Baltimorea koja se zala┼że za dobrobit djece i odraslih u siroma┼ínim zajednicama.

Andres Gonzalez, jedan od organizatora ovog projekta, ka┼że da djeca ─Źak i donose ono ┼íto su nau─Źila – ku─çi svojim obiteljima.

“Tako se mo┼że sprije─Źiti negativan u─Źinak, kad mama ili tata imaju te┼żak dan i vi─Źu na djecu, a onda djeca idu u ┼íkolu i vi─Źu na svoje prijatelje”, ka┼że on.

“Nama su roditelji govorili: ‘Do┼íao sam ku─çi drugi dan pod stresom, i rekla mi je k─çer – Hej, mama, mora┼í sjesti. Moram te nau─Źiti kako disati”, rekao je Gonzalez.

Postoje mnoge prednosti meditacije, koje su sada potvr─Ĺene znanstvenim istra┼żivanjima.

Nau─Źili smo kroz znanstvena istra┼żivanja da meditacija mo┼że olak┼íati bol, pobolj┼íati kreativnost, smanjiti stres i potaknuti imunolo┼íki sustav.


Godine 1998, studija objavljena u ─Źasopisu Journal of American Medical Association, prema istra┼żivanju dr. Dean Ornisha pokazala je da meditacija zapravo mo┼że preokrenuti sr─Źane bolesti.

Ova studija je trajala vi┼íe od 5 godina u koju su bile uklju─Źene razne kontrolne grupe koji su sve imale bolesti koronarnih arterija, a samo jedna od tih skupina se bavila meditacijom.

Nevjerojatno, ali grupa koja je prakticirala meditaciju zapravo je uspjela preokrenuti u─Źinke bolesti.

Dosljedna primjena ne─Źije pa┼żnje u sada┼ínjem trenutku je klju─Ź za bilo koji oblik meditacije.

To zna─Źi da gotovo svako iskustvo mo┼że biti meditativno. Vo┼żnja biciklom, ┼íetnja pod zvijezdama, pisanje poezije, ili bilo koja praksa koja nudi individualno mirno vrijeme unutar svog srca i uma, mo┼że se smatrati oblikom meditacije.

Tijekom vremena, razni u─Źitelji su organizirali svoje specifi─Źne meditacije u kohezivnim stilovima i filozofijama, svaki sa svojim uputama i uvidom. Oko 5. i 6. stolje─ça prije Krista, pojavljuje se konfucijska i taoisti─Źka meditacija u Kini, a Hindu, Jain, i budisti─Źke meditacije su sepo─Źele razvijati u Indiji.

Ove razli─Źite ┼íkole meditacije u─Źe razli─Źite metode za ostanak u sada┼ínjem trenutku, neke uklju─Źuju brojanje udisaja, kontemplativne misli ili ponavljanje svete rije─Źi i zvukova poznatih kao mantre.

Jedna od tih meditacija se provodi u ┼íkoli u Baltimoreu, snagu ┼żivota u sada┼ínjosti mogu u┼żivati sada i namla─Ĺi u─Źenici.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,