Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Milijuni GMO komaraca će biti pušteni na Floridi s ciljem borbe protiv Zika virusa

Milijuni GMO komaraca će biti pušteni na Floridi s ciljem borbe protiv Zika virusa

zika-komaracAmerički regulatori bi može omogućiti puštanje milijuna genetski modificiranih (GM) komaraca u državi Floridi u borbi protiv Zika virusa

15 osoba ima trenutno dijagnosticiranu bolest, navodno, od lokalnih insekata.

Britanski komarci su će biti projektirani da nose “prekidač koji ubija”, koji bi, navodno, smanjiti lokalnu populaciju insekata koji nose Zika virus.

Kongres bi mogao odlučiti u roku od par tjedna da odobriti hitnu licencu britanskoj biotehnološkoj tvrtki Oxitec (koja je inače povezana i sa izbijenjem Zika virusa u Brazilu), koja je projektirala liniju insekata čiji potomci nisu u mogućnosti rasti do odrasle dobi, pa se ne mogu reproducirati.

Tvrtka je već izgradila laboratorij na području Florida Keysa na Floridi i samo čeka zeleno svjetlo od vlade i zdravstvenih djelatnika.

Testiranje u Kajmanskim otocima i Brazilu već su pokazala da ova tehnika ​​može ukloniti do 96 posto opasnih komaraca vrste “Aedes aegypti” i Oxitec vjeruju da bi ova tehnika na kraju mogla eliminirati bolesti kao što su Zika, Denga i žuta groznica.

Glavni direktor kompanije Oxitec Hadyn Parry koji je prisustvovao nedavnoj raspravi u Kongresu i pozvao na hitne slučajeve, rekao je da se uskoro očekuje odluja američke vlade.

“Prijetnja Zika virusa je ovdje i sada, a sada postoji i lokalna transmisija u Floridi, i to je razlog zašto sam pozvao Kongres da ozbiljno razmotriti upotrebu u nuždi”, rekao je on.

Izbijanja Zika virusa
prvi put otkriveno prošle godine u Brazilu, gdje je bio povezan s više od 1.700 slučajeva mikrocefalije, defekt kod rođenja koji se odražava u maloj veličini glave koja može dovesti do težih smetnji u razvoju u bebe.

Virus se vrlo brzo širio kroz Ameriku i Karibe i njegov dolazak u SAD-u je naširoko očekivan i prihvaćen.

Ranije ovog tjedna Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdalo je upozorenje bez presedana za putovanje trudnica i njihove partnere da ne putuju u male zajednice, sjeverno od grada Miamija, gdje cirkulira virus Zika.

U srijedu su zdravstveni dužnosnici počeli kampanju prskanja zračnim insekticidom za koja obuhvaća 10-milja oko čvorišta virusa, ali je vjerojatnost da će ubiti samo jednu trećinu komaraca.

Tvrtka Oxitec trenutno proizvodi 60 milijuna komarci tjedno u svojim tvornicama, ali je rekla da lako može povećati proizvodnja za pružanje dodatnih insekata diljem svijeta.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,