Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MASIVNO NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA PESTICIDI UZROKUJU MIKROCEFALIJU – NE ZIKA VIRUS

MASIVNO NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA PESTICIDI UZROKUJU MIKROCEFALIJU – NE ZIKA VIRUS

zika-virusNova znanstvena studija provedena od strane Instituta za složene sustave u New Englandu (NECSI) baca sumnju na pretpostavljenu vezu između Zika virusa i mikrocefalije

Istraživanje je potaknuto činjenicom da slične epidemije mikrocefalije nisu pronađene u drugim državama koje su teško pogođene Zika virusom.

“Nedavno je u “New England Journal of Medicine” objavio preliminarne rezultate velike studije trudnih kolumbijskih žena zaraženih Zika virusom.

Od gotovo 12.000 trudnica s kliničkim simptomima infekcije Zika virusom, niti jedan slučaj mikrocefalije nije prijavljen u roku od mjesec i pol dana.

“Istovremeno, četiri slučaja Zika virusa i mikrocefalije su prijavile žene koje su bile bez simptoma Zika infekcije i zbog toga se one nisu nalazile u istraživanju.”

Četiri slučaja su u skladu s očekivanom stopom oboljenja na uzorak od 10.000 žena. Također, bilo je gotovo 50 slučajeva mikrocefalije u Kolumbiji do 28. travnja bez ikakve veze na Zika virusom.

Matematička Analiza pokazuje da postoji barem 60.000 trudnica zaraženih Zika virusom u Kolumbiji, ali odsustvo mikrocefalije poziva na ponovne istrage o uzroku ovog defekta kod novorođenčadi.

Izvješća izvan Kolumbije tijekom sljedećih nekoliko tjedana će pružiti mnogo više dokaza o tome da li postoji uzročno-posljedična veza između Zika virusa i mikrocefalije. Ako postoji veza, broj slučajeva mikrocefalije bi trebao drastično porasti.

Američki Centar za kontrolu bolesti i New England Journal of Medicine (NEJM) već su zaključili da je Zika uzrok mikrocefalije. Međutim, NEJM priznaje da nema eksperimentalnih dokaza koji bi ipak podržali taj zaključak.

Također, “niti jedan flavivirus nije definitivno pokazao da uzrokuje urođene mane kod ljudi, i nema izvješća o štetnim ishodima trudnoća zabilježenim tijekom prethodnih izbijanja epidemije Zika virusa na pacifičkim otocima.”

U skladu s duhom znanstvenog istraživanja, svi putovi trebaju ostati otvoreni u određivanju uzroka mikrocefalije u Brazilu, epidemije koja je punila medije, a koja je zapravo krivo dijagnosticirana.

Dokazi bi mogli izgraditi vezu virusa Zike, ali znanstvenici inzistiraju da insekticid piriproksifen također trebali biti istražen kao mogući uzrok mikrocefalije.

U veljači smo izvijestili da su liječnici u Brazilu i Argentini oglasili alarm o piriproksifenu, koji se koristi za kontrolu komaraca ciljajući larve. Ova kemikalija se raspršuje u područjima koja su najviše pogođena mikrocefalijom kod novorođenčadi, ali je još važnije, i dodaje se u vodu za piće u brazilskoj općini Pernambuco.

“Piriproksifen djeluje kao larvicid i ometa razvoj ličinki komaraca (u ovom slučaju novorođenče ljudi). To može nehotice učiniti isto i kod ljudi. Njegova struktura oponaša ulogu juvenilnog hormona, koji je prikazan tako da djeluje kod sisavaca na broj molekula uključujući retinsku kiselinu koja je metabolit vitamina A, s kojom reagira.

Primjena retinoične kiseline tijekom razvoja pokalo je da uzrokuje mikrocefaliju. Metopren, još jedan analog juvenilnog hormona koji je odobren kao insekticid koji se temelji na ispitivanjima provedenim u 1970-ima, također se pokazalo da se veže na receptore za retinoid X kod sisavaca i uzrokuje razvojne poremećaja u sisavaca.

“Izotretinoin je još jedan primjer retinoida koji uzrokuje mikrocefalijou kod ljudskih beba putem izlaganja majki i aktivacije receptora za retinoid X u razvoju fetusa.”

Piriproksifen se nikada nije primjenjivao u pitkoj vodi u tolikoj mjeri kao u Brazilu, i to je započeto kroz program u 2014. godini – neposredno prije izbijanja mikrocefalije.

U kombinaciji s činjenicom da i druge zemlje imaju epidemije Zika virusa da nemaju slučajeve mikrocefalije, tu je svakako razlog za sumnju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,