Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MASIVNO NOVO ISTRA┼ŻIVANJE OTKRILO DA PESTICIDI UZROKUJU MIKROCEFALIJU – NE ZIKA VIRUS

MASIVNO NOVO ISTRA┼ŻIVANJE OTKRILO DA PESTICIDI UZROKUJU MIKROCEFALIJU – NE ZIKA VIRUS

zika-virusNova znanstvena studija provedena od strane Instituta za slo┼żene sustave u New Englandu (NECSI) baca sumnju na pretpostavljenu vezu izme─Ĺu Zika virusa i mikrocefalije

Istra┼żivanje je potaknuto ─Źinjenicom da sli─Źne epidemije mikrocefalije nisu prona─Ĺene u drugim dr┼żavama koje su te┼íko pogo─Ĺene Zika virusom.

“Nedavno je u “New England Journal of Medicine” objavio preliminarne rezultate velike studije trudnih kolumbijskih ┼żena zara┼żenih Zika virusom.

Od gotovo 12.000 trudnica s klini─Źkim simptomima infekcije Zika virusom, niti jedan slu─Źaj mikrocefalije nije prijavljen u roku od mjesec i pol dana.

“Istovremeno, ─Źetiri slu─Źaja Zika virusa i mikrocefalije su prijavile ┼żene koje su bile bez simptoma Zika infekcije i zbog toga se one nisu nalazile u istra┼żivanju.”

─îetiri slu─Źaja su u skladu s o─Źekivanom stopom oboljenja na uzorak od 10.000 ┼żena. Tako─Ĺer, bilo je gotovo 50 slu─Źajeva mikrocefalije u Kolumbiji do 28. travnja bez ikakve veze na Zika virusom.

Matemati─Źka Analiza pokazuje da postoji barem 60.000 trudnica zara┼żenih Zika virusom u Kolumbiji, ali odsustvo mikrocefalije poziva na ponovne istrage o uzroku ovog defekta kod novoro─Ĺen─Źadi.

Izvje┼í─ça izvan Kolumbije tijekom sljede─çih nekoliko tjedana ─çe pru┼żiti mnogo vi┼íe dokaza o tome da li postoji uzro─Źno-posljedi─Źna veza izme─Ĺu Zika virusa i mikrocefalije. Ako postoji veza, broj slu─Źajeva mikrocefalije bi trebao drasti─Źno porasti.

Ameri─Źki Centar za kontrolu bolesti i New England Journal of Medicine (NEJM) ve─ç su zaklju─Źili da je Zika uzrok mikrocefalije. Me─Ĺutim, NEJM priznaje da nema eksperimentalnih dokaza koji bi ipak podr┼żali taj zaklju─Źak.

Tako─Ĺer, “niti jedan flavivirus nije definitivno pokazao da uzrokuje uro─Ĺene mane kod ljudi, i nema izvje┼í─ça o ┼ítetnim ishodima trudno─ça zabilje┼żenim tijekom prethodnih izbijanja epidemije Zika virusa na pacifi─Źkim otocima.”


U skladu s duhom znanstvenog istra┼żivanja, svi putovi trebaju ostati otvoreni u odre─Ĺivanju uzroka mikrocefalije u Brazilu, epidemije koja je punila medije, a koja je zapravo krivo dijagnosticirana.

Dokazi bi mogli izgraditi vezu virusa Zike, ali znanstvenici inzistiraju da insekticid piriproksifen tako─Ĺer trebali biti istra┼żen kao mogu─çi uzrok mikrocefalije.

U velja─Źi smo izvijestili da su lije─Źnici u Brazilu i Argentini oglasili alarm o piriproksifenu, koji se koristi za kontrolu komaraca ciljaju─çi larve. Ova kemikalija se raspr┼íuje u podru─Źjima koja su najvi┼íe pogo─Ĺena mikrocefalijom kod novoro─Ĺen─Źadi, ali je jo┼í va┼żnije, i dodaje se u vodu za pi─çe u brazilskoj op─çini Pernambuco.

“Piriproksifen djeluje kao larvicid i ometa razvoj li─Źinki komaraca (u ovom slu─Źaju novoro─Ĺen─Źe ljudi). To mo┼że nehotice u─Źiniti isto i kod ljudi. Njegova struktura opona┼ía ulogu juvenilnog hormona, koji je prikazan tako da djeluje kod sisavaca na broj molekula uklju─Źuju─çi retinsku kiselinu koja je metabolit vitamina A, s kojom reagira.

Primjena retinoi─Źne kiseline tijekom razvoja pokalo je da uzrokuje mikrocefaliju. Metopren, jo┼í jedan analog juvenilnog hormona koji je odobren kao insekticid koji se temelji na ispitivanjima provedenim u 1970-ima, tako─Ĺer se pokazalo da se ve┼że na receptore za retinoid X kod sisavaca i uzrokuje razvojne poreme─çaja u sisavaca.

“Izotretinoin je jo┼í jedan primjer retinoida koji uzrokuje mikrocefalijou kod ljudskih beba putem izlaganja majki i aktivacije receptora za retinoid X u razvoju fetusa.”

Piriproksifen se nikada nije primjenjivao u pitkoj vodi u tolikoj mjeri kao u Brazilu, i to je zapo─Źeto kroz program u 2014. godini – neposredno prije izbijanja mikrocefalije.

U kombinaciji s ─Źinjenicom da i druge zemlje imaju epidemije Zika virusa da nemaju slu─Źajeve mikrocefalije, tu je svakako razlog za sumnju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,