Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » KLIMATSKE PROMJENE ILI METEOROLO┼áKI TERORIZAM? Globalni klimatski izvje┼ítaj za 2015. otkrio ┼íokantne podatke

KLIMATSKE PROMJENE ILI METEOROLOŠKI TERORIZAM? Globalni klimatski izvještaj za 2015. otkrio šokantne podatke

klimatske-promjene-ninoProšla godina bila je najtoplija otkako se mjeri temperatura na kopnu i moru, dijelom zbog djelovanja El Nina, globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena, koji je prevladavao cijele godine, ali i topljenja leda, koje je izazvalo najveće temperature mora dosad, objavljeno je u studiji temeljenoj na radu 450 znanstvenika diljem svijeta

Izvje┼í─çe o stanju klime, koje je objavilo Ameri─Źko meteorolo┼íko dru┼ítvo, slijedilo je izvje┼í─çe dviju agencija ameri─Źke vlade koje su tako─Ĺer utvrdile da su temperature 2015. bile najvi┼íe do sada (za┼íto je to tako?).

Godi┼ínja studija, koju provodi ameri─Źka Nacionalna agencija za oceane i atmosferu (NOAA), vjerojatno ─çe dodatno potaknuti raspravu koja je u tijeku vezano uz globalno zagrijavanje i politike s tim u vezi definirane u me─Ĺunarodnom sporazumu zacrtanom u prosincu u Parizu.

Rekordne vru─çine zabilje┼żene 2015. posljedica su djelovanja dugogodi┼ínjeg globalnog zagrijavanja i jednog od najja─Źih godi┼ínjih djelovanja fenomena El Nino za posljednjih najmanje pola stolje─ça, navodi se u izvje┼í─çu. El Nino donosi neuobi─Źajeno tople vode u Tihi ocean od kraja prosinca i mo┼że izazvati katastrofalne vremenske uvjete.

Pro┼íle je godine temperatura na zemljinoj povr┼íini bila za jedan stupanj vi┼ía nego li prethodne godine koja je tako─Ĺer bila rekordna, objavila je NOAA u izvje┼í─çu.


Thomas Karl, direktor NOAA-ih Nacionalnih centara za informacije o okoli┼íu, potvrdio je da je godi┼ínje izvje┼í─çe pokazalo kako su 2015. na klimu presudno djelovale dugogodi┼ínje klimatske promjene i fenomen El Nino koji je, po njegovim rije─Źima, pokazao kako kratkoro─Źni doga─Ĺaji poput tog fenomena, koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana i uzrokuje jake su┼íe, oluje i poplave, mo┼że poja─Źati relativan utjecaj i u─Źinak dugoro─Źnih trendova globalnog zagrijavanja.

El Nino ─çe vjerojatno imati jo┼í ja─Źi utjecaj na globalne temperature tla 2016., postavljaju─çi time temelje za novu rekordnu godinu po visini temperature, isti─Źe se u izvje┼í─çu.

U izvje┼í─çu se tako─Ĺer navodi da je globalno razina mora porasla za oko 70 mm od prosjeka zabilje┼żenog 1993. Tijekom posljednja dva desetlje─ça razina je rasla prosje─Źno godi┼ínje za 3,3 mm, a najvi┼íe razine zabilje┼żene su u zapadnom dijelu Tihog oceana i u Indijskom oceanu.

Koncentracije stakleni─Źkih plinova tako─Ĺer su rekordno visoke, i po prvi put prelaze omjer od 400 ─Źestica na milijun, zabilje┼żio je opservatorij Mauna Loa na Havajima, stoji u izvje┼í─çu.

Globalne temperature tla i mora najvi┼íe su otkako su sredinom 19. stolje─ça po─Źela mjerenja.

Prema navodima iz izvje┼í─ça, temperature tla na Arktiku bile su najvi┼íe 2007. i 2011. otkako je po─Źetkom 20 stolje─ça tamo po─Źelo mjerenje, uz smanjivanje zale─Ĺenih morskih povr┼íina i posljedice koje to izaziva po morski ┼żivotinjski svijet.

Na kraju se postavlja pitanje, ho─çete li vjerovati Amerikancima i njihovim “agencijama”?
 
(agrobiz.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,