Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » AMERIKA JE U ODNOSU NA KINU VE─ć SADA EKONOMSKI I TEHNOLO┼áKI BOGALJ: Pored najbr┼żih vlakova na svijetu, Kinezi pokazali i ovo ─Źudo od autobusa! (VIDEO)

AMERIKA JE U ODNOSU NA KINU VE─ć SADA EKONOMSKI I TEHNOLO┼áKI BOGALJ: Pored najbr┼żih vlakova na svijetu, Kinezi pokazali i ovo ─Źudo od autobusa! (VIDEO)

kina-autobusIzgleda kao ne┼íto iz budu─çnosti, ali autobus ispod kojeg prolaze automobili je po─Źeo s testovima u kineskoj provinciji Hubei

Autobus izdignut dva metra iznad zemlje koji vozi po tra─Źnicama postavljenim na rubnjacima dozvoljava automobilima da mu prolaze “kroz noge”.

“Tranzitni izdignuti autobus” (TEB) mo┼że posti─çi brzinu od 60 kilometara na sat, duga─Źak je 21 metar, ┼íirok 7,6 metara i mo┼że povesti 300 putnika. ─îak ─Źetiri autobusa mogu kretati u povezanom lancu.

Ovakav koncept javnog prijevoza osmi┼íljen je kako bi zamijenio sustav podzemnih ┼żeljeznica jer je broj putnika koji se mo┼że prevesti jednak metrou, a cijena izgradnje je pet puta manja.

Tako─Ĺer se kao kvalitetu navodi ve─çi prostor na ulicama koji bi bio oslobo─Ĺen od obi─Źnih autobusa.

Ova ideja nije nova ali je izazvala pa┼żnju javnosti kada se u svibnju na sajmu tehnologije u Pekingu pojavila prva maketa vozila.

Nevjerojatno je da se od makete do prvog test autobusa ─Źekalo svega tri mjeseca.
 

 
(Ve─Źernje Novosti)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , ,