Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » AMERIKA JE U ODNOSU NA KINU VEĆ SADA EKONOMSKI I TEHNOLOŠKI BOGALJ: Pored najbržih vlakova na svijetu, Kinezi pokazali i ovo čudo od autobusa! (VIDEO)

AMERIKA JE U ODNOSU NA KINU VEĆ SADA EKONOMSKI I TEHNOLOŠKI BOGALJ: Pored najbržih vlakova na svijetu, Kinezi pokazali i ovo čudo od autobusa! (VIDEO)

kina-autobusIzgleda kao nešto iz budućnosti, ali autobus ispod kojeg prolaze automobili je počeo s testovima u kineskoj provinciji Hubei

Autobus izdignut dva metra iznad zemlje koji vozi po tračnicama postavljenim na rubnjacima dozvoljava automobilima da mu prolaze “kroz noge”.

“Tranzitni izdignuti autobus” (TEB) može postići brzinu od 60 kilometara na sat, dugačak je 21 metar, širok 7,6 metara i može povesti 300 putnika. Čak četiri autobusa mogu kretati u povezanom lancu.

Ovakav koncept javnog prijevoza osmišljen je kako bi zamijenio sustav podzemnih željeznica jer je broj putnika koji se može prevesti jednak metrou, a cijena izgradnje je pet puta manja.

Također se kao kvalitetu navodi veći prostor na ulicama koji bi bio oslobođen od običnih autobusa.

Ova ideja nije nova ali je izazvala pažnju javnosti kada se u svibnju na sajmu tehnologije u Pekingu pojavila prva maketa vozila.

Nevjerojatno je da se od makete do prvog test autobusa čekalo svega tri mjeseca.
 

 
(Večernje Novosti)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , ,