Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PANIKA U ALIJANSI: ERDOGAN PRIJETI AMERICI – NATO će biti razbijen!

PANIKA U ALIJANSI: ERDOGAN PRIJETI AMERICI – NATO će biti razbijen!

erdogan-turska-natoTurski predsjednik uvjetovao SAD da mu izruče imama Fetulaha Gulena, kojeg krivi za pokušaj državnog udara, ili će prekinuti odnos s Washingtonom … Sukob SAD i Turske, dvije najveće sile u NATO, opasno je poljuljao temelje Saveza, koja bi mogla ostati bez Ankare, suglasni su svjetski i domaći stručnjaci

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao bi razbiti NATO u znak osvete Americi, koju je okrivio za organiziranje neuspjelog vojnog puča u njegovoj zemlji, suglasni su svjetski i domaći analitičari.

Oni ističu da je sukob SAD i Turske, dvije najveće sile u NATO, već opasno poljuljao temelje Saveza, koja bi mogla ostati bez Ankare, ključnog igrača na Bliskom istoku.

Jasna poruka

Stručnjaci podsjećaju da je Erdogan od američkog predsjednika Barack Obame zahtijevao da mu po hitnom postupku izruči turskog imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, kako bi sačuvao bilateralne odnose dvije zemlje.

Turski predsjednik islamskog klerika smatra osobno odgovornim za organiziranje puča u kojem je ubijeno 290, a ranjeno više od 2.000 osoba.

Također, turski premijer Binali Yildirim zakleo se na rat protiv bilo koje sile koja podržava imama, čime je zapravo zaprijetio SAD. S druge strane, Amerika odbija izručiti Gulena pod izgovorom da nema dovoljno dokaza da je on organizirao vojni puč u Turskoj.

Odbijanje Washingtona izručiti Ankari Fetulaha Gulena, koji živi u Pennsylvaniji, dovelo je u sukob dvije najveće vojne sile u NATO, što će svakako imati utjecaj na Alijansu – ocjenjuje ruski vojno-sigurnosni stručnjak Ivan Iland.

On dodaje da će Turska sasvim sigurno preispitati odnose s NATO savezom, koji nije pritekao u pomoć legitimno izabranom čelniku jedne od članica pakta prilikom pokušaja njegovog svrgavanja.

To je velika sramota za NATO, koji sebe vidi kao demokratsku savez i koji bi trebalo reagirati kad netko udari na demokraciju u jednoj od njegovih članica – objašnjava Iland.

Prema njegovim riječima, prve znake okretanja Turske od NATO već smo vidjeli u nedjelju, kad je Ankara zatvorila vojnu bazu Incirlik, u kojoj se nalaze avioni SAD i iz koje lete u borbu protiv Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku. Uhićen je i glavni zapovjednik te vojne baze.

Time je Turska poslala jasnu poruku NATO – naglašava Iland.

Odnos Turske i SAD će se bez sumnje izmijeniti, a samim tim i odnosi unutar NATO. Erdogan neće ukinuti vojnu bazu Incirlik, ali je moguće da uvede restrikcije, poput kontrole neba koja se izravno odnosi na Amerikance.

Ne vjerujem da će Turska izaći iz Saveza, ali će tražiti partnere i na drugim stranama i to će oslabiti već narušenu koheziju među članicama NATO, koje imaju različite stavove o odnosu prema Rusiji i financiranju trupa.

Kako zapadni vojno-sigurnosni stručnjaci objašnjavaju, ni Washington Tursku, koja je dugo bila ključni partner Amerikancima na Bliskom istoku, više ne vidi kao pouzdanu. Bijela kuća sada smatra da je Erdoganova politika dovela do kaosa koji se trenutno događa u Turskoj.

Imidž Amerike, koja se predstavlja kao bastion demokracije i koja istu takvu sliku nameće svijetu o NATO, bit će uništen ukoliko Erdogan nastavi s uhićenjima svih svojih protivnika nakon pokušaja državnog udara.

Uvođenje diktature u Turskoj s mogućim povratkom smrtne kazne samo će štetiti imidžu SAD, te će Washington biti sam primoran otkazati suradnju Turskoj – objašnjavaju stručnjaci.

Moguć i rat

Washington više ne vidi Ankaru kao pouzdanog partnera. On ističe da Erdogan već neko vrijeme čisti vojsku od proameričkih časnika, uglavnom pitomaca sa vojne akademije “West point”, i da to ne može proći bez geostrateških posljedica.

Utoliko prije što Turska u geopolitičkom smislu drži možda najdragocjeniji dio zemaljske kugle. Propast državnog udara potpuno ruši američku bliskoistočnu politiku, dok bi Erdoganovo distanciranje od NATO-a, ukoliko bude temeljito i praćeno približavanjem Turske Rusiji, možda moglo biti i razlog za rat.
 
(Informer,vestinet.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,