Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » ERDOGAN I OBAMA OD DANAS U DIPLOMATSKOM RATU: Turska proglasila Ameriku krivom za državni udar

ERDOGAN I OBAMA OD DANAS U DIPLOMATSKOM RATU: Turska proglasila Ameriku krivom za državni udar

erdogan-sadTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je vladu SAD-a da je organizirala pokušaj državnog udara, te je obećao da će se osvetiti za njihove postupke

Prema life.ru, Erdogan je izjavio da su oni koji su organizirali pobunu “bili prijatelji koji stajali pred njim.”

Rekao je vojnim zapovjednicima u govoru u Istanbulu da se mora osigurati njihov jamac sigurnosti u zemlji.

“Svi vojni zapovjednici – ja vjerujem u vas. Vi ste sigurnost naših ljudi. Oni koji su izvršili državni udar – bili to tvoji prijatelji, ali, nažalost, nisu vođeni istim načelima. Naredba koju su primili je došla iz Pennsylvanije”, rekao je on.

Premijer Turske je izjavio da bilo koji narod koji stoji iza muslimanskog klerika u SAD-u Fethullah Gulena treba uzeti u obzir da je u ratu s Turskom. 

Umjereni klerik Gulen, koji živi u Pennsylvaniji, bio je konstantno žrtveno janje Erdogana, koji ga je optužio da pokušava uspostaviti “paralelnu državu” u Turskoj.

Izjava gospodina Erdogana će razotkriti prikrivene prijetnje Amerike da odustane od Gulena, koji živi u samonametnutom progonstvu, ili se suočiti sa diplomatskim ili čak vojnim posljedicama.
 


 

Gulen, utemeljitelj islamskog pokreta koji nosi njegovo ime, promovira vrstu religije koja promiče vjerovanje u znanost, međureligijske dijaloge i višestranačku demokraciju.

Američki državni tajnik John Kerry je danas potvrdilo novinarima da Amerika još nije primila zahtjev iz Turske za izručenje vjerskog vođe.

Međutim, postoje izvješća koja kažu da su turske vlasti onemogućile pristup i upravljanje u američkoj zračnoj bazi američkim zrakoplovima koji bombardiraju islamsku državu (ISIS) u Siriji, kako napetosti eskaliraju.

Američko veleposlanstvo objavilo je izjavu rekavši: “Uzmite u obzir da lokalne vlasti uskraćuju kretanja do i od američke vojne zračne baze Incirliku. Struja do baze je također odsječena. Molimo da omogućite normalan rad zrakoplovne baze.”

Gulen je dugogodišnji protivnik lidera Erdogana, koji je njega i njegov pokret optužio za pripremu ustanka i pokušaja uspostavljanja svoje institucije koja će srušiti Vladu.

Gulen je izdao priopćenje negirajući bilo kakvu umiješanost u državnom udaru i osuđuje pokušaj da se sruši Erdogan, koji je bio nekad njegov bliski prijatelj.

U njoj je rekao: “Ja osuđujem u najjačem smislu pokušaj vojnog udara u Turskoj. Vlada se treba izboriti u procesu slobodnih i poštenih izbora, a ne na silu.”

“Kao netko tko je pretrpio više vojnih udara tijekom proteklih pet desetljeća, posebno je uvredljivo biti optužen za bilo kakve veze sa takvom pokušajem. Ja kategorički negiram takve optužbe.”, izjavio je Gulen.

Gulen sada živi u centru za bogoslužje “Golden Generation Worship and Retreat Center”, u gradu Poconos u Pennsylvaniji.

Turski glavni tužitelj tvrdi da su sljedbenici svećenika u turskoj vojsci pokrenuli udar iz očaja nakon što je shvatio da će njihove simpatije prema njemu biti otkrivene.

Američki državni tajnik John Kerry je rekao da Amerika još nije primila zahtjev za izručenjem Gulena.

Obraćajući se novinarima u Luxembourgu, rekao je da razumije da bi nalog sada trebao biti “obnovljen” u Turskoj i dodao da se nada da će “ustavni proces” uslijediti u suočavanju sa urotnicima.

Gospodin Kerry također je objavio priopćenje potpore predsjedniku Erdoganu, rekavši da SAD “stoji uz demokratsko vodstvo u Turskoj”.
 

 

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , ,