Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » TURSKU ČEKA EKSPLOZIJA GRAĐANSKOG RATA: Erdogan će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom, ali taj sustav će kolabirati vrlo BRZO! (VIDEO)

TURSKU ČEKA EKSPLOZIJA GRAĐANSKOG RATA: Erdogan će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom, ali taj sustav će kolabirati vrlo BRZO! (VIDEO)

turska-gradanski-ratNavodni ‘puč’ u Turskoj je glavna tema komentara u tisku na njemačkom. Doniosmo izvode iz karakterističnih tekstova objavljenih u dnevnim listovima

Volksstimme (Magdeburg)

“Erdogan je zapravo reagirao kontrapučem i želi pretvoriti svoju zemlju u islamski obojenu diktaturu, što je protiv ustava. Ni to što on kao predsjednik praktično vlada državom, nije u skladu sa zakonom.

To može se dopada neobrazovanom seoskom stanovništvu. Ali, među zapadno orijentiranom elitom u Istanbulu i drugim velikim gradovima, poslije pučističkog šoka će doći do pobune.

Konzervativna stranka AKP će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom. Ali, najkasnije za četiri ili pet godina, sustav će kolabirati. Individualizam će, oslanjajući se na društvene mreže, otpuhati srednjovjekovni duh AKP i Erdogana. “

Leipziger Volkszeitung (Leipzig)

“Izgleda da su ‘puč’ pokušale da izvesti neke vojne jedinice koje su tajne službe pogrešno informirale o izgledima na uspjeh, ako ih nisu čak i poslale u akciju. Vlada je očito bila sigurna da će imati situaciju pod kontrolom.

Svrha svega: trajno učvršćivanje vlasti Erdogana. Sada će doći reforma ustava i diktatorski Prezidijalni režim.

Sumnjiva je i žurba s kojom se sada reagira: 2700 sudaca je otpušteno jednim potezom pera – a oni nemaju ništa sa insceniranje puča. I to je izgleda duže planirano.”

Nordvest Zeitung (Oldenburg)

“Erdogan je u nedjelju imao trenutak iskrenosti: zahvalio je Bogu za diletantsku akciju časnika. Sada ima izgovor da s jedne strane razbije posljednje bastione sekularnog kemalizma u pravosuđu i armiji, i, s druge strane, uništiti mistično-intelektualni pokret Gulena.

Predsjednik je krvavo ozbiljan: sada valja uništiti političke protivnike. Već se govori o uvođenju smrtne kazne. Ukoliko se to dogodi, neće pomoći ublažavanje situacije: vize bi morale biti ukinute, a pregovori o pristupu EU – prekinuti. “

Schwäbische Zeitung (Ravensburg)

Što misliti o šefu države koji o ‘puču’ protiv sebe govori kao o Božjem poklonu, a loše orkestriran pokušaj prevrata koristi da bi izvršio brutalne čistke u svojoj zemlji?

Recep Tayyip Erdogan je poslije krvave noći u petak najavio osvetu. A ona bi trebalo pogoditi sve koji ne misle kao on. Ne samo pučiste.

Ovaj predsjednik gura svoju zemlju na rub građanskog rata. Zemlja krvari kada se profesori otpuštaju, a kritičke novinske redakcije zatvaraju, kada se državni tužitelji i suci koji ne slijede AKP – šalju u pustinju. “

Tagesspiegel (Berlin)

“Na kraju će predsjednik biti svemoćan. I to se sve događa u zemlji koja je NATO-partner, član Vijeća Europe i pretendent na članstvo u Europskoj uniji.

Zbog toga nije prihvatljivo sve što se u Turskoj događa. Ako se zaista još i uvede smrtna kazna, bit će to krajnje vrijeme za razgovor koji bi razjasnio stvar.

Smirivanje situacije ne impresionira Erdogana. Zato mu se treba obratiti jezikom koji razumije: jasno mu reći kakve ga posljedice čekaju i kakve sankcije bi bile moguće. Erdoganu su potrebni NATO zbog sigurnosti i Europa zbog gospodarstva”.

Stuttgarter nahrihten (Stuttgart)

“Rijetko kada se olakšanje u svijetu toliko miješalo s riječima opomene jednoj demokratski legitimisanoj vladi kao što je to sada slučaj s turskom vladom.

Njoj se šalju poruke da na svom legitimnom putu borbe protiv pučista ne zaboravi na sredstva pravne države i da ne izvrši neumjerenu odmazdu.”
 

(globalcir.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,