Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Muslimanski klerik Gulen koji živi u Americi: Erdogan je vrlo moguće inscenirao vojni udar! U Turskoj ne vlada demokracija

Muslimanski klerik Gulen koji živi u Americi: Erdogan je vrlo moguće inscenirao vojni udar! U Turskoj ne vlada demokracija

gulen-erdoganMuslimanski klerik koji živi u SAD-u Fethullah Gulen, čije sljedbenike Turska krivi za propali državni udar, rekao je subotu kako je pokušaj svrgavanja možda bio insceniran te pozvao turski narod da ne gleda vojnu intervenciju kao nešto pozitivno

“Postoje mali izgledi, postoji mogućnost da je to mogao biti insceniran puč”, rekao je Gulen novinarima preko prevoditelja u Pennsylvaniji gdje živi. “Mogao bi biti namijenjen za sudske optužnice i udruge”.

Gulen je rekao da se demokracija ne može postići vojnom akcijom. Kritizirao je vladu predsjednika Tayyipa Erdogana.

“Izgleda da ne trpe bilo kakav pokret, bilo koju skupinu, bilo koju organizaciju koji nisu pod njihovom potpunom kontrolom”, rekao je.

Tko je Fethullah Gulen?

Gulen već desetljećima živi u osami planinskog područja američke Pennsylvanije, no turski predsjednik Tayyip Erdogan u svom zakletom neprijatelju, koji mu je prvo bio saveznik pa suparnik, vidi osobu odgovornu za pokušaj vojnog udara koji je u noću s petka na subotu potresao Tursku.

Njihov odnos nakon pokušaja puča, koji očito nije uspio, jedva da može biti gori, a pravo pitanje sada je kakve će posljedice snositi oni koji se izjašnjavaju kao “Gulenisti”.

Gulenov pokret Hizmet je početkom prošlog desetljeća podržavao Erdoganovu umjerenu Stranku pravde i razvoja (AKP) u pohodu na vlast. Rođen u Turskoj, 75-godišnji Gulen živi u egzilu u SAD-u od 1999. Njegov pokret Hizmet, koji se oslanja na općeprihvaćeni islam te ga se smatra protutežom radikalnim islamskim trendovima, u Turskoj je vrlo snažan i utjecajan.


Broji milijune sljedbenika i cijelu mrežu škola, kako u Turskoj tako i u svijetu, nevladinih udruga, medijskih kuća i financijskih ustanova te je privukao pažnju američkog Saveznog istražnog ureda (FBI).

Gulen je u Turskoj uvijek imao prijatelje, no njihov se broj smanjio kada je počeo propitivati Erdoganove sklonosti autoritarnoj vladavini. Odnosi su zahladili, a Erdogan je 2012. Gulena optužio da mu je namjestio korupcijski skandal. Gulena i Hizmet je optužio za vođenje “paralelne države” u cilju svrgavanja legitimne vlade.

Erdoganov sukob s “Gulenistima”

Godine 2014., Erdogan je iz vojske, policije i pravosuđa uklonio na stotine Gulenovih pristaša, a obrušio se i na medije koje kontrolira Hizmet ili su mu naklonjeni.

Erdogan, koji je više od desetljeća obnašao premijersku dužnost prije nego što je 2014. osvojio predsjedničke izbore, tada je obećao da će istjerati “Guleniste” iz “njihovih jazbina”.

Prema turskoj novinskoj agenciji Anadoliji, koju prenosi AFP, u posljednje dvije godine u zatvoru je u sklopu borbe protiv pokreta imama Gulena završilo oko 1800 ljudi, među kojima 750 policajaca i 80 vojnika. Njih oko 280 i dalje je u pritvoru i čeka na suđenje.

Hizmet propovijeda mješavinu sufijskog misticizma i sklada između ljudi na temelju islama.

Nakon što je subotu ujutro Erdogan preuzeo kontrolu u svoje ruke, Gulen je “najoštrije osudio” pokušaj puča. U priopćenju je poručio da “uspostava bilo koje vlade mora doći kao rezultat procesa slobodnih i pravednih izbora”.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,