Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NEVJEROJATAN STRATE┼áKI OBRT: Okretanje Turske ka Rusiji neizbje┼żan, o─Źekuje se odmazda Amerike!

NEVJEROJATAN STRATE┼áKI OBRT: Okretanje Turske ka Rusiji neizbje┼żan, o─Źekuje se odmazda Amerike!

putin-i-erdoganTurska se sada pribli┼żava Rusiji zbog dvije razlu─Źite situacije i poticaja – potrebe da se za┼ítiti od, o─Źito propu┼ítene i nespretne ponude za priklju─Źenje EU i, da se obrani od planova Sjedinjenih dr┼żava za stvaranje “federalizacijske” dr┼żave u Siriji pod vodstvom Kurda

Brexit je zdrobio Erdoganove nade da ─çe ikada uspjeti sti─çi do bezviznog re┼żima s EU (primjerice, institucionalizacije migrantske krize).

Stalni napori Sjedinjenih dr┼żava da pomognu babici, “geopoliti─Źkom Izraelu”, da porodi Kurdistan u srcu Bliskog istoka, je dugoro─Źna prijetnja turskoj dr┼żavi.

Erdogan je prije mjesec dana postavio situaciju za mogu─ça pomicanja – zamijenio je Davutoglua Jildirimom (a pripremljeno je da Davutoglu bude “krivac” za ru┼íenje ruskog protiv-teroristi─Źkog zrakoplova iznad Sirije) i dobro odigrao, stvaraju─çi tako “geopoliti─Źko osiguranje” u slu─Źaju da se EU i Sjedinjene dr┼żave okrenu protiv njega.

Ono ┼íto turski ─Źelnik nudi svom ruskom kolegi je da “odmrzne” odluku o Balkanskom toku (plinovodu), u zamjenu za ukidanje strogih ekonomskih mjera protiv Turske. Zemlji su, tako─Ĺer, potrebni ruski turisti, kako bi obnovila uni┼ítenu ekonomiju, ┼íto podgrijava nezadovoljstvo gra─Ĺana.

Rusiji je u interesu da nadgleda Tursku i iskoristi nezadovoljstvo turskog rukovodstva Europskom unijom i Sjedinjenim dr┼żavama.


Mo┼żda ─Źak postoji mogu─çnost da se Turska preusmjeri na Istok; naime, to je mogu─çe ─Źlanstvom u ┼áangajskoj organizaciji za suradnju ili pregovaranjem o slobodnoj trgovini sa Euroazijskom unijom.

Obje ove stvari mogu biti od koristi Rusiji u sveukupnoj strategijom razgra─Ĺivanja unipolarnog svjetskog poretka.

┼áto se kurdskog pitanja ti─Źe, Ankara bi ┼żeljela da Moskva nastavi odlu─Źno podr┼żavati sirijsku vlast u njenoj skora┼ínjoj post-Daesu oslobodila─Źkoj ofanzivi protiv ilegalne okupacije “federalnih” podru─Źja (me─Ĺunarodna podjela) od strane kurdskog YPG-a.

Turska ne─çe vojno napasti Siriju kako bi se zaustavio ovaj uni┼ítiteljski ameri─Źki projekt, te stoga ovisi od podr┼íke ruskih specijalnih i zra─Źnih snaga i pomo─çi oru┼żanim snagama Sirije u predstoje─çim operacijama.

Glavni ustupak Turske je da ─çe pre┼íutno prihvatiti Predsjednika Bashara al-Assada i njegovo vodstvo (bez obzira na priop─çenja, kojim ─çe turska vlada u javnosti morati ─Źuvati svoj obraz), sve dok Sirijska arapska vojska, uz rusku pomo─ç, ne razbije ameri─Źku viziju drugog “geopoliti─Źkog Izraela”, “Kurdistana”.

┼áto se pitanja “Kurdistana” ti─Źe, postoji srednjoro─Źna ┼íansa da Sirija, Iran, Irak i Turska (gdje trenutno prijeti militantni kurdski separatizam), zajedno s ruskim “vodstvom sa za─Źelja” i nadzorom, uni┼ítiti ovu militantu prijetnju i natjeraju pro-ameri─Źke kurdske snage u regiji na polaganje oru┼żja.

U slu─Źaju da je ovakvo rje┼íenje mogu─çe izvesti, ono mo┼że biti temeljna struktura za post-Daesu, bliskoisto─Źnu verziju Be─Źkog kongresa.
 
(Katehon)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,