Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Teorije zavjere pomele društvene mreže: ‘Erdogan je organizirao lažni puč kako bi uveo diktaturu. To je bio POSAO IZNUTRA’

Teorije zavjere pomele društvene mreže: ‘Erdogan je organizirao lažni puč kako bi uveo diktaturu. To je bio POSAO IZNUTRA’

erdogan-turska-konspiracijaNije prošlo ni 24 sata od završetka propalog vojnog udara u Turskoj, a na društvenim mrežama već su se pojavile špekulacije i teorije zavjere o tome kako je vojni udar u biti bio samo smicalica u režiji samo turskog predsjednika Erdogana, koji je na taj način odlučio preuzeti potpunu vlast nad zemljom, piše Independent

Teoretičari zavjera pozivaju se i na izjavu samog Erdogana, koji je navodno intervenciju vojske nazvao “darom od Allaha”.

Na društvenim mrežama pojavile su se i usporedbe jučerašnjeg puča i paleža Reichstaga 1933. godine. Tada je Adolf Hitler iskoristio napad na parlament kako bi ukinuo građanske slobode te naredio masovna uhićenja svojih neistomišljenika. S obzirom da je danas Erdogan smijenio oko 2700 sudaca te uhitio oko 2800 vojnika, usporedba možda i nije u potpunosti deplasirana.

Independent piše kako je predsjednik Erdogan na istanbulskom aerodromu navodno kazao kako je vojni udar “Božji dar” koji će doprinijeti tome da se vojska “očisti od članova bande”, koja će “platiti visoku cijenu za izdaju”.

Vojni udar kao izlika za čistke

Niz političkih komentatora već je upozorio kako bi vojni udar mogao poslužiti Erdoganu da počisti vojsku od svih onih koji ne podržavaju njegove stavove te da ojača svoj čelični stisak nad vlašću u zemlji.

Ryan Heath, dopisnik Politica, na Twitteru je podijelio komentare svojeg izvora iz Turske, koji je sinoćnje događaje nazvao “lažnim pučem” koji će ojačati “lažnog borca za demokraciju” Erdogana.

“Vjerojatno će doći do izvanrednih izbora, na kojima će Erdogan pokušati osigurati premoćnu većinu. To će mu vjerojatno osigurati 10 do 15 godina autoritarnog vladanja, bit će izabrani diktator”, smatra Heathov izvor.

Talijanski medij: Da nema mrtvih, sinoćnji puč mogli bismo nazvati farsom

I talijanski Corriere della Sera danas piše o tome kako će propali vojni udar samo dodatno učvrstiti Erdoganovu vlast.

Corriere piše da bi se jučerašnja vojna intervencija, da nema mrtvih, skoro mogla nazvati i farsom. Ističe se kako puč najviše odgovara samom Erdoganu, koji je danas mnogo jači nego ikad.

“Moguće je i da se nada kako će sada skupiti sve glasove koji su mu potrebni da promijeni Ustav te da transformira Tursku u predsjedničku republiku”, navodi talijanski medij.

Slično kao i scenariji koji su se do sada u povijesti primjenjivali u Americi, koji su bili dio teorija zavjere, no na kraju su se dokazale da su bile dio plana vlade da bi se narod još više doveo pod kontrolu, i da je uvijek bio “posao iznutra”.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,