Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SOKRATOV TEST PROTIV OGOVARANJA: Drevna mudrost koja će vam oplemeniti ŽIVOT

SOKRATOV TEST PROTIV OGOVARANJA: Drevna mudrost koja će vam oplemeniti ŽIVOT

sokrat-facebookU staroj Grčkoj, Sokrat je imao reputaciju mudrog čovjeka vrijednog poštovanja

Jednog dana, jedan poznanik je došao do ovog velikog filozofa i rekao: “Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?”

“Stani malo”, odgovorio je Sokrat. “Prije nego što mi kažeš to što želiš, to mora proći jedan mali test. Zove se “Trostruki filter za ogovaranje “.

“Trostruki filter?”

“Tako je”, Sokrat je nastavio. “Prije nego što ćeš razgovarati sa mnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono što ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Jesi li apsolutno siguran da je ono što namjeravaš mi reći istina? “.

“Ne”, čovjek je rekao: “Zapravo sam tek čuo o tome i …”.

“U redu”, rekao je Sokrat i nastavio: “Dakle, ne znaš je li to istina ili ne. Sada ćemo pokušati drugi filter, filter Dobrote. Da li je to što si želio reći o mom prijatelju nešto dobro?”

“Ne, naprotiv”.

“Dakle”, Sokrat je nastavio: “Želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali i dalje može proći test jer je ostao još jedan filter: filter Korisnosti. Hoće li to što želiš reći o mom prijatelju biti korisno za mene? “.

“Ne, ne baš”.

“Pa”, zaključio je Sokrat, “ako to što želiš reći nije ni istinito, ni dobro ni korisno, zašto bih onda to ja uopće želio čuti?”.

Što mislite o ovom filteru ogovaranja, biste li ga i vi isprobali?
 
(Hr.n1)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,