Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Njemačka zabranjuje frakiranje – zauvijek!

Njemačka zabranjuje frakiranje – zauvijek!

frakiranje-njemackaNjemačka se složila da će trajno zabraniti frakiranje (fracking) u zemlji nakon godina rasprave o tom problemu

Koalicijska vlada je rekla da će zabraniti praksu frakiranja plina iz škriljca, ali će dozvoliti pokusno bušenje koje će se provoditi u određenim uvjetima.

Reuters izvještava:

Njemačka industrija želi zadržati otvorena vrata frakiranju – koji uključuje miniranja stijena kemikalijama i vodom radi oslobađanja zarobljenog plina – i tvrdi da bi to moglo pomoći u smanjenju troškova energije, no oporba je jaka u zemlji u kojoj je snažan zeleni lobi upozorio na moguće rizke po pitku vodu.

Ako zakon bude odobren u parlamentu, Njemačka će slijediti Francusku, koja je zabranila frakiranje, dok Britanija dopušta, ali samo prema strogim ekološkim i sigurnosnim odredbama.

Njemačka je bila na rubu parlamentarnog glasovanja o sličnim zakonima zabrane frakiranja prije godinu dana, ali je zastala zbog neslaganja između Konzervativnih demokršćana (CDU) kancelarke Angele Merkel i lijevih Socijaldemokrata (SPD).

Dvije strane su se dogovorile u utorak na neodređenu zabranu, ali zakon poziva njemački parlament da ga ponovo preispita u 2021., rekao je Thomas Oppermann, koji je na čelu parlamentarne grupe SPD-a.

Dužnosnici CDU-a su potvrdili da je kompromis postignut.

Prijatelji Zemlje Njemačke (BUND) kritizirali su prijedlog i rekli da je određivanjem datuma, koalicija pristala da frakiranje dopusti za pet godina.

“Sporazum Koalicije o dozvoli za frakiranje vam dižu kosu na glavi. Zakon se mora zaustaviti i zamijeniti istinskom zabranom frakiranja”, rekao je Hubert Weiger, koji je na čelu grupe za zaštitu okoliša, navodi se u priopćenju.

Detalji o zakonodavstvenom kompromisu nisu bili odmah dostupni.

Trenutni njemački zakon dopušta nekonvencionalno frakiranje, ali gotovo niti jedna dozvola za bušenje nije izdana.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , ,