Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Rusija će deklasificirati sve podatke o tajnim svemirskim satelitima uključujući i satelite SAD-a

Rusija će deklasificirati sve podatke o tajnim svemirskim satelitima uključujući i satelite SAD-a

satelit-rusija-amerikaRusija planira objaviti razotkrivene podataka o američkim vojnim svemirskim satelitima u pokušaju da razotkrije sve objekte koji su blizu i koji bi mogli udariti Zemlju

Rusija planira objaviti katalog s podacima o satelitima koji kruže oko Zemlje, uključujući i američke vojne satelite, rekao je šef ruske delegacije na 59. zasjedanju Odbora UN o korištenju svemira u mirnodopske svrhe Viktor Shilin.

Ruska platforma bit će pandan platformi NORAD-a (Zapovjedništvu zrakoplovne obrane Sjeverne Amerike), prenosi ruski list izvestia.ru.

Međutim, pored praćenja ne samo vojnih satelita i svemirskog otpada, ruski katalog će sadržavati i podatke koje SAD drži u tajnosti.

Tako primjerice, američka platforma ne pruža podatke o svojim obrambenim satelitima, ali ni o satelitima svojih saveznika Francuske, Njemačke, Izraela i Japana, dok se na njoj nalaze ruski vojni sateliti.

Moskva je predložila da se nacionalne baze podataka spoje u jedan katalog koji bi bio dostupan svima koji su aktivni u svemiru. Takva platforma pružila bi informacije o potencijalnim opasnostima za satelite i objekte na Zemlji, kao i o mogućim opasnostima od raketnih lansiranja.

Kako navode izvori iz UN, ruski prijedlog je podržala Kina, ali nisu podržale i SAD.

“SAD žele sačuvati svoj monopol u reguliranju svemirskog prometa, ali i ne žele podatke o svojim objektima u svemiru učiniti javnim”, navodi neimenovani izvor.

“Amerikanci možda brinu zbog objavljivanja podataka o njihovim vojnim satelitima, ali će se to prije ili kasnije dogoditi”, rekao je Shilin.

Sjedinjene države Kinu i Rusiju smatraju mogućim rivalima u svemiru. Prema Pentagonu, Moskva i Peking razrađuju svoju prisutnost u svemiru, dok SAD zaostaje.

Moskva je u više navrata pozvala na demilitarizaciju svemira.

Ruske i kineske vlasti su 2008. godine predložile međunarodni sporazum kako bi se spriječilo raspoređivanje oružja u svemiru, ali su američke vlasti predvođene predsjednicima Georgeom Bushom i Barackom Obamom stalno odlagale početak pregovora i zaključivanje takvog ugovora.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u travnju rekao da Rusija neće raspoređivati ​​oružje u svemiru. Ministarstvo je upozorilo da bi razmještanje nuklearnog oružja u svemiru moglo izazvati nekontroliranu utrku u naoružanju.

Rusija je krajem prošle godine podnijela Generalnoj skupštini UN nacrt rezolucije o demilitarizaciji u svemiru, ali je taj dokument blokirao Washington.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,