Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kreće testiranje cjepiva za ziku na ljudima! Cijepivo je opet pronašla AMERIKA!

Kreće testiranje cjepiva za ziku na ljudima! Cijepivo je opet pronašla AMERIKA!

zika-cjepivoAmerička administracija za hranu i lijekove (FDA) je prije par dana odobrila početak testiranja eksperimentalnog cjepiva protiv zike na ljudima

U kliničkim testiranjima učinkovitost i eventualne moguće nuspojave cjepiva s nazivom GLS–5700 istraživat će se na 40 zdravih ljudi. To će biti prvi veliki korak u borbi protiv virusne bolesti koju je Svjetska zdravstvena organizacija u veljači proglasila hitnim globalnim zdravstvenim problemom.

‘Ponosni smo što smo dobili odobrenje da krenemo s testiranjem cjepiva protiv zike na ljudskim dobrovoljcima’, rekao je Joseph Kim, predsjednik američke kompanije Inovio Pharmaceuticals koja je cjepivo razvila zajedno s korejskom kompanijom GeneOne Life Science.

‘Prve doze cjepiva planiramo dati sudionicima u narednim tjednima, a prve rezultate faze jedan očekujemo kasnije tijekom godine’, dodao je.

Ova najava predstavlja veliko olakšanje nakon što je prije dva mjeseca definitivno potvrđeno da zika kod novorođenčadi uzrokuje različite defekte: mikrocefaliju, Guillain-Barreov sindrom, fetalnu smrt, kalcifikaciju mozga, insufijenciju posteljice s malo ili bez plodove vode, zaostajanje fetalnog rasta i oštećenja središnjeg živčanog sustava, među kojima je moguća i sljepoća.

Ziku uzrokuje virus iz porodice Flaviviridae, a prenose je komarci Aedes aegypti i Aedes albopictus kojih ima i u Hrvatskoj. Prvi put je identificirana 1950-ih godina u Africi, no potom se preko Francuske Polinezije i Uskršnjih otoka prenijela do Južne i Srednje Amerike kamo je stigla 2015.

Virus uzrokuje visoku temperaturu, bolove u mišićima i osip po tijelu. Kod odraslih uglavnom prolazi bez ozbiljnih posljedica. Do svibnja ove godine zika je zabilježena u 58 zemalja.

Naravno, treba znati da se cjepivo, koje je do sada testirano samo na životinjama, neće nužno pokazati kao učinkovito i sigurno u testovima na ljudima. No to nije jedino cjepivo protiv zike koje se u svijetu razvija. Istraživanja na životinjama trenutno se provode i u Indiji i u Francuskoj.
 
(tportal.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,