Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Bill Gates daruje 100.000 kokoši koje će davati zombi jaja najsiromašnijima

Bill Gates daruje 100.000 kokoši koje će davati zombi jaja najsiromašnijima

bill-gates-kokosJoš 2013. Bill Gates je najavio proizvodnju GMO zombi jaja od genetski modificiranih kokoški, a ovo je samo dodatak tome planu “filantropije” kojeg puno ljudi ne razumije

Uzgojem pet kokoši i prodajom jaja farmer bi u Africi mogao ostvariti dovoljan prihod da se izvuče iz ekstremnog siromaštva.

Suosnivač Microsofta i najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates pokrenuo je humanitarni projekt kojim će, vjeruje, ublažiti ekstremno siromaštvo u subsaharskoj Africi. Donirat će kokoši najsiromašnijim farmerima.

Visokokvalitetne nesilice

Prema njegovim izračunima, svaki farmer koji uzgaja pet kokoši prodajući jaja može ostvariti godišnji prihod od oko tisuću američkih dolara.

Granica siromaštva u najsiromašnijim subsaharskim državama iznosi 700 dolara na godinu i na taj način farmeri bi ostvarili osnovni prihod za sebe i svoje obitelji. U sljedećih nekoliko mjeseci bit će ukupno podijeljeno 100.000 kokoši.

Gatesov je osnovni cilj poduprijeti 30 posto ruralnih obitelji u subsaharskoj Africi. Za razliku od kokoši koje se sada uzgajaju u tom području, kokoši koje Gates donira bit će cijepljene i dobrog zdravstvenog stanja čime će se “kokošji fond” u tom dijelu svijeta znatno oporaviti. Inače, UN procjenjuje da 41 posto stanovništva subsaharske Afrike živi u ekstremnoj bijedi.


Unatoč tomu, Gatesov plan već je potaknuo i neke nedoumice. Prije svega, pitanje je gdje će i na koji način farmeri naći dovoljno visokokvalitetne hrane za prehranu životinja bez koje razina produktivnosti pada. Pojednostavljeno, bez balansirane hrane kokoši ne nesu onoliko jaja koliko ih nesu na suvremenim farmama. Drugo je pitanje hoće li nagla pojava velikog broja jaja na tržištu srušiti njihovu cijenu i ugroziti ekonomsku računicu cijelog projekta. Gates smatra da su to mogući rizici, ali da svakako vrijedi pokušati.

Najveći filantrop u povijesti koji hoće istrijebiti milijardu ljudi

Inače, Bill Gates jedan je od najvećih filantropa u povijesti. Prije nekoliko godina prenio je najveći dio svog osobnog bogatstva na zakladu “Melinda and Bill Gates Foundation” koja razvija cijeli niz globalno značajnih socijalnih programa, posebno onih s naglaskom iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva. Zakladu je osnovao njegov otac koji je otvoreno zagovarao eugeniku i istrijebljenje ljudi.

Tako je zaklada već radila i na poboljšanju navodnjavanja u Africi, a projekt s kokošima njegova je nadogradnja, na čak i pomalo bizaran projekt GMO bananama kojima Gates želi nahraniti Afriku.

 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,