Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŽELI MIR PROVODEĆI RAT: Obama Hirošimi rekao da joj je smrt došla ‘s neba’, a ne iz Amerike

ŽELI MIR PROVODEĆI RAT: Obama Hirošimi rekao da joj je smrt došla ‘s neba’, a ne iz Amerike

obama-japan-hiroshimaBarack Obama, prvi američki predsjednik u posjetu Hirošimi, položio je vijenac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada u svijetu i tom prigodom pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje svijeta od nuklearnog oružja

I to sve u jeku nedavno izglasang američkog ratnog proračuna za 2016.-2017. od 1 bilijarde dolara za obnavljanje američkog nuklearnog arsenala kojeg je Obama potpisao.

“Prije 71 godinu, smrt je došla s neba i svijet se promijenio”, rekao je američki predsjednik nakon što je položio vijenac i odao počast žrtvama napada koji su izvele SAD na taj grad na zapadu Japana 1945. godine, prenosi AFP.

Obama je istaknuo da sjećanje na 6. kolovoza 1945. nikada ne smije izblijedi i da je bombardiranje pokazalo kako “čovječanstvo posjeduje sredstva da uništi samo sebe”.

“Ove duše nam govore, traže od nas da se zagledamo u sebe same”, rekao je predsjednik SAD, dodavši da nas tehnološki napredak bez moralne revolucije može osuditi na propast.

Obama je pozvao i na smanjenje globalnih zaliha nuklearnog oružja, ukazavši da svijet ima zajedničku odgovornost da se zapita kako spriječiti ponavljanje takvih stradanja, navodi AP.

Američki predsjednik se u memorijalnom kompleksu upisao u knjigu posjetitelja, gdje je ostavio poruku:

“Spoznali smo ratne strahote. Hajdemo sada, zajedno, naći hrabrosti da širimo mir i stremimo ka svijetu bez nuklearnog oružja”, kaže najduži ratni predsjednik Amerike u povijesti.

Obama je, također, nakratko razgovarao s ljudima koji su preživjeli bombardiranje Hirošime.

Kao što je i bilo najavljeno, američki predsjednik se nije ispričao za odluku SAD o bombardiranju 1945.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je u memorijalnom kompleksu da Obamina posjeta Hirošimi otvara novo poglavlje pomirenja za SAD i Japan, istakavši da iskreno poštuje Obaminu hrabru odluku da posjeti Hirošimu.

Abe je poručio da tragedija kakva je zadesila Hirošimu nikada više ne smije ponoviti.

Premijer Japana je rekao i da su on i Obama riješeni ostvariti svijet bez nuklearnog oružja, ma koliko to teško bilo, prenosi AP.

Tokio i Washington se nadaju da će simboličan Obamin gesta polaganja vijenca na mjestu gdje je pala prva atomska bomba u svijetu, staviti naglasak na njihovo savezništvo i udahnuti život naporima u cilju ukidanja nuklearnog oružja, zaključuje Reuters.

U Hirošimi je 6. kolovoza 1945, na kraju Drugog svjetskog rata, bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetaka tisuća ljudi, dok su ostali preminuli od ozljeda zadobivenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tijekom sljedećih tjedana, mjeseci i godina.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,