Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » GODIŠNJI PRORAČUN AMERIČKOG RATNOG STROJA BI MOGAO SVAKOM BESKUĆNIKU KUPITI KUĆU OD MILION DOLARA

GODIŠNJI PRORAČUN AMERIČKOG RATNOG STROJA BI MOGAO SVAKOM BESKUĆNIKU KUPITI KUĆU OD MILION DOLARA

vojni-proracun-SADU 2015, Sjedinjene Države su potrošile više 596 milijarde dolara na vojne izdatke, te za ratove po čitavom svijetu

Američki Predstavnički dom je usvojio svoju verziju godišnjeg proračuna – Autorizacije Državne obrane (NDAA), sa oko 602 milijarde dolara koje bi trebale biti utrošene na vojne programe i naoružanje u proračunu za 2017.

Da bi dočarali taj iznos vašoj perspektivi, SAD je potrošio više na vojsku od sljedećih šest zemalja u kombinaciji s Kinom koja dolazi na drugom mjestu sa proračunom od 215 milijarde dolara, nakon čega slijedi Saudijska Arabija sa 87 milijarde dolara, Rusija sa 66 milijardi dolara, i Velika Britanija, Indija i Francuska supotrošile oko 50 milijardi dolara svaka na troškove obrane.

Kada se gleda kontekst te potrošnje, SAD ne samo da troši više od sljedećih šest zemalja zajedno, već troši gotovo trostruki iznos vojnih troškova nego druga najveća vojna zemlja na svijetu kao što je Kina, prema podacima istraživačkog instituta Stockholm International Peach .

Ove brojke dolaze povrh nedavne najave da će se još dodatno potrošiti u Americi 1 bilijun dolara za modernizaciju nuklearnog programa koja je bila neobično bila odsutna iz javnog diskursa, koja nije ni spomenuta u masovnim medijima i predsjedničkim debatama.

Sve to dolazi kroz američki “globalni rat protiv terorizma”. Obrazloženje za to je jednostavno; tko treba nove tenkove, bombardere, lovce i rakete za borbu protiv ISIS-a ili al-Qaide?

Tu jednostavno nije dovoljno novca da se bombardiraju džihadisti u šatorima u pustinji, reklamira rat u medijima, plati propaganda protiv “agresivane Rusije”, da bi se omogućio povratak tradicionalnog vojno-industrijskog kompleksa kakav je bio u Hladnom ratu.

Sama golemost iznosa koju troši vojno-industrijski kompleksa je dovoljna da vam se zavrti u glavi. Razmislite na trenutak kako bi mogli drugačije potrošiti 600.000.000.000 dolara u stvaranju rasta prije neg smrti.

Uzmite u obzir da je u siječnju 2015., američko Ministarstvo urbanog razvoja objavilo da u Americi ima 564,708 beskućnika – vlada moze kupiti svakome kuću vrijednu milion dolara za godišnji vojni proračun i još bi ostalo novaca.

Ili bi možda novac mogao biti utrošen na brzo nagrizaje domaće strukture nuklearnih elektrana iz kojih, prema podacima, iz njih preko 30, curi nuklearni otpad.

Iako je mediji rijetko prenose starenja nuklearne infrastrukture, američki nuklearne elektrane brzo propadaju, taložeći brojne nuklearne katastrofe u cijeloj zemlji.

Umjesto da ulaže u krajnje proizvode, kao što su bombe i meci, koje su namijenjena za uništavanje, mi trebamo ulaganje u kapitalna dobra koja su u mogućnosti pružiti rast.

Američki ratni stroj troši stotine milijardi dolara godišnje na rat protiv čovječnosti, dok Amerikanci kod kuće umiru od radioaktivnosti koja curi iz dotrajalih nuklearnih elekrtana i od siromaštva.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,