Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » GODI┼áNJI PRORA─îUN AMERI─îKOG RATNOG STROJA BI MOGAO SVAKOM BESKU─ćNIKU KUPITI KU─ćU OD MILION DOLARA

GODI┼áNJI PRORA─îUN AMERI─îKOG RATNOG STROJA BI MOGAO SVAKOM BESKU─ćNIKU KUPITI KU─ćU OD MILION DOLARA

vojni-proracun-SADU 2015, Sjedinjene Dr┼żave su potro┼íile vi┼íe 596 milijarde dolara na vojne izdatke, te za ratove po ─Źitavom svijetu

Ameri─Źki Predstavni─Źki dom je usvojio svoju verziju godi┼ínjeg prora─Źuna – Autorizacije Dr┼żavne obrane (NDAA), sa oko 602 milijarde dolara koje bi trebale biti utro┼íene na vojne programe i naoru┼żanje u prora─Źunu za 2017.

Da bi do─Źarali taj iznos va┼íoj perspektivi, SAD je potro┼íio vi┼íe na vojsku od sljede─çih ┼íest zemalja u kombinaciji s Kinom koja dolazi na drugom mjestu sa prora─Źunom od 215 milijarde dolara, nakon ─Źega slijedi Saudijska Arabija sa 87 milijarde dolara, Rusija sa 66 milijardi dolara, i Velika Britanija, Indija i Francuska supotro┼íile oko 50 milijardi dolara svaka na tro┼íkove obrane.

Kada se gleda kontekst te potro┼ínje, SAD ne samo da tro┼íi vi┼íe od sljede─çih ┼íest zemalja zajedno, ve─ç tro┼íi gotovo trostruki iznos vojnih tro┼íkova nego druga najve─ça vojna zemlja na svijetu kao ┼íto je Kina, prema podacima istra┼żiva─Źkog instituta Stockholm International Peach .

Ove brojke dolaze povrh nedavne najave da ─çe se jo┼í dodatno potro┼íiti u Americi 1 bilijun dolara za modernizaciju nuklearnog programa koja je bila neobi─Źno bila odsutna iz javnog diskursa, koja nije ni spomenuta u masovnim medijima i predsjedni─Źkim debatama.

Sve to dolazi kroz ameri─Źki “globalni rat protiv terorizma”. Obrazlo┼żenje za to je jednostavno; tko treba nove tenkove, bombardere, lovce i rakete za borbu protiv ISIS-a ili al-Qaide?


Tu jednostavno nije dovoljno novca da se bombardiraju d┼żihadisti u ┼íatorima u pustinji, reklamira rat u medijima, plati propaganda protiv “agresivane Rusije”, da bi se omogu─çio povratak tradicionalnog vojno-industrijskog kompleksa kakav je bio u Hladnom ratu.

Sama golemost iznosa koju tro┼íi vojno-industrijski kompleksa je dovoljna da vam se zavrti u glavi. Razmislite na trenutak kako bi mogli druga─Źije potro┼íiti 600.000.000.000 dolara u stvaranju rasta prije neg smrti.

Uzmite u obzir da je u sije─Źnju 2015., ameri─Źko Ministarstvo urbanog razvoja objavilo da u Americi ima 564,708 besku─çnika – vlada moze kupiti svakome ku─çu vrijednu milion dolara za godi┼ínji vojni prora─Źun i jo┼í bi ostalo novaca.

Ili bi mo┼żda novac mogao biti utro┼íen na brzo nagrizaje doma─çe strukture nuklearnih elektrana iz kojih, prema podacima, iz njih preko 30, curi nuklearni otpad.

Iako je mediji rijetko prenose starenja nuklearne infrastrukture, ameri─Źki nuklearne elektrane brzo propadaju, talo┼że─çi brojne nuklearne katastrofe u cijeloj zemlji.

Umjesto da ula┼że u krajnje proizvode, kao ┼íto su bombe i meci, koje su namijenjena za uni┼ítavanje, mi trebamo ulaganje u kapitalna dobra koja su u mogu─çnosti pru┼żiti rast.

Ameri─Źki ratni stroj tro┼íi stotine milijardi dolara godi┼ínje na rat protiv ─Źovje─Źnosti, dok Amerikanci kod ku─çe umiru od radioaktivnosti koja curi iz dotrajalih nuklearnih elekrtana i od siroma┼ítva.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,