Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Monsanto i Bayer: Monopolisti─Źko korporativno ─Źudovi┼íte u nastajanju?

Monsanto i Bayer: Monopolisti─Źko korporativno ─Źudovi┼íte u nastajanju?

monsanto-bayerU svijetu u kojem vladaju nemoralne i isklju─Źivo interesne multinacionalne korporacije, nedostaje jo┼í samo spajanje najgorih od postoje─çih, poput kompanija Bayer AG i Monsanto

Imajući u vidu njihovu prošlost i djelovanje, mogućnost stvaranja ujedinjene megakorporacije izaziva izrazitu zabrinutost

Nakon ┼íto je u o┼żujku Monsanto pokazao interes za Bayerovu podru┼żnicu Crop Science, koja je prema me─Ĺunarodnim mjerilima broj jedan u za┼ítiti bilja, Bayer je krenuo u protunapad i ponudio Monsantu 62 milijarde dolara s ciljem preuzimanja i spajanja ove dvije kompanije u jednu.

Monsanto je ponudu odbio, ne smatraju─çi je financijski dovoljnom, ali su spremni i otvoreni za daljnje pregovore.

Izjavljuju i da vide logiku u spajanju kompanija, te smatraju kako bi regulatorna tijela odobrila udru┼żivanje. Bayeru preostaje ili da odustane ili da povisi ponudu, iako neki dioni─Źari smatraju da je ponuda ve─ç previsoka.

Naravno, logika razmi┼íljanja je potkrijepljena predvi─Ĺanjima. Naime, procjenjuje se da ─çe do 2050. godine svjetska populacija narasti do brojke od 10 milijardi, ┼íto predstavlja veliki izazov u prehranjivanju stanovni┼íta. Dakle, mora se pove─çati proizvodnja hrane, a to je mogu─çe samo uz pomo─ç specijaliziranih tehnolo┼íkih kompanija.

Ovaj ─çe argument dakako ohrabriti skepti─Źne ulaga─Źe, ali i u┼íutkati sve protivnike GMO-a. Neka pravednija raspodjela resursa i pametnije iskori┼ítavanje okoli┼ía kao i brojne metode uzgoja i samoodr┼żivosti nikome od dr┼żavotvornih tijela ne pada na pamet, jer to nikome nije financijski isplativo, niti ne donosi mo─ç.

Mo┼żemo sada pri─Źati o milijardama, o dionicama i udjelima i ostalim financijskim ─Źinjenicama, no nama obi─Źnim smrtnicima ti podaci zapravo ne zna─Źe ni┼íta.

Ono što je nama bitno je što donosi mogućnost spajanja megakorporacija, a to će biti više cijene sjemena, više GMO hrane u trgovinama te ovisnost poljoprivrednog sustava o svega nekoliko iznimno moćnih kompanija.


Eventualno spajanje Bayera s Monsantom je najnoviji razvoj doga─Ĺaja u nizu spajanja megakorporacija u poljoprivrednoj industriji.

Dow Chemical se udru┼żio s DuPontom, a ChemChina sa Syngentom, a oba su udru┼żivanja jo┼í uvijek na razmatranju regulatornih agencija ─Źiji bi cilj trebao biti suzbijanje lo┼íih poslovnih poteza koji su ┼ítetni za tr┼żi┼ínu ekonomiju ili predstavljaju ┼ítetu za potro┼ía─Źa.

─îak i prije nego su ta spajanja najavljena, biotehnolo┼íka industrija je svedena na samo ┼íest tvrtki – Syngentu, Bayer, BASF, Dow, Monsanto i DuPont, koje kontroliraju 60% komercijalnog sjemena i vi┼íe od 75% agrokemijskog tr┼żi┼íta. Budu li sva spajanja odobrena, broj dominantnih tvrtki ─çe se svesti na ─Źetiri, a najvi┼íe ─çe se mo─çi koncentrirati u samo tri kompanije.

Monstanto je do sada preuzeo desetke konkuretnih tvrtki kako bi pro┼íirio monopol, a ova je agresivna taktika uzrokovala i drasti─Źno ve─çe cijene sjemena. Tako GM sjeme ko┼íta dva puta vi┼íe od konvencionalnog sjemena, konkretno, cijena je od 2001. godine porasla za 140%.

Dominaciju su postigli i podlim taktikama, prisiljavaju─çi poljoprivrednike na ovisnost o njihovim proizvodima i to primjerice uz pomo─ç sterilnog “terminatorskog sjemena” koje ne proizvodi sjeme za idu─çu sezonu ili pomo─çu sjemena koje je ovisno o njihovim pesticidima.

Zanimljiva je ─Źinjenica da je Ministarstvo pravosu─Ĺa tijekom tri godine provodilo antitrust istragu nad Monsantom, no slu─Źaj je potiho zatvoren 2012., a kao razlog se navodi ÔÇô “tr┼żi┼íni razvoj”, ┼íto god to zna─Źilo.

U svijetu gdje vlada novac, pojava izuzetno mo─çne kompanije koja je upletena u sve najva┼żnije vladaju─çe strukture na dva kontinenta dovest ─çe do jo┼í ve─çeg pritiska na regulatorne institucije, dono┼íenje lo┼íih zakona i pojavu interesno financiranih kvaziznanstvenih istra┼żivanja s ciljem uvjeravanja javnosti o sigurnosti njihovih izuma i proizvoda. Pristaju─çi na ovakav razvoj doga─Ĺaja, stavili smo glave na panj, s time da na┼ía smrt ne─çe biti tako brza, ve─ç ─çe biti vrlo bolna i spora.
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,