Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Oni koji vježbaju imaju isti životni vijek kao i oni koji ne vježbaju. Zašto je to tako?

Oni koji vježbaju imaju isti životni vijek kao i oni koji ne vježbaju. Zašto je to tako?

disanje--taoizamVećina ljudi vjeruje da svakodnevno tjelesno vježbanje pomaže u usporavanju procesa starenja, no prosječni vijek trajanja života kod onih koji učestalo vježbaju je često istovjetan kao i kod onih koji ne vježbaju

Razlog se nalazi u tome da zapravo unutarnji organi i žlijezde hrane sve funkcije u tijelu, a njih kroz proizvodnju krvi pomlađuje koštana srž. Fokusirajući se samo na mišiće, bez njege unutarnjih organa, kostiju i krvi, zapadnjački režim tjelovježbe u konačnici može iscrpiti sustav unutrašnjih organa.

Taoistička tehnika koja se prakticira za obnovu koštane srži, jačanje kostiju i pomlađivanje organa i žlijezda će kroz upijanje energije u kosti oživiti koštanu srž i poništiti učinke starenja.

Snagu ove tehnike zorno ilustrira jedan od brojnih slučajeva, gdje je u ranim 1980-tim, jednoj ženi iz Kalifornije dijagnosticirano ubrzano propadanje koštane mase uslijed osteoporoze. Zapadnjačka medicina je bila bez uspjeha, bolest se i dalje rapidno pogoršavala, a prognoze su bile loše – kolaps kralježnice, paraliza živčanog sustava, pa čak i smrt.

Nakon tečaja tehnike koštanog disanja, ona je svakodnevno tijekom tri sata kontinuirano “ispirala” koštanu srž, kroz takozvano taoističko suptilno disanje. U roku od pola godine, propadanje kostiju je zaustavljeno i preokrenuto, te je povratila 10 posto koštane mase.

Nakon pet godina ove prakse, povratila je 100 posto koštane mase i na čuđenje liječnika bila je bez ikakvih znakova osteoporoze.

Drevni taoisti imaju izreku – “provođenje Tao sustava liječenja počinje s osjećajem”, jer bez osjećaja, ova tehnika će biti samo mentalna vježba povezana s kostima. Disanje kostiju ne služi samo za oporavak kostiju, ono služi za otvaranje ljudskog potencijala do maksimuma.

Već samo jedna vježba smanjuje stres, potiče revitalizacijski san, osnažuje imunitet, povećava energiju i donosi duboki osjećaj opuštenosti i otvorenosti koja pomaže u rješavanju mišićne napetosti i stresa.

Važno je napomenuti da ova tehnika osim nabrojanog povećava i proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica, potiče seksualnu energiju, stimulira imunološki sustav i poboljšava protok krvi.

Tao praktičari se u vježbama koriste apsorbiranjem suptilne energije iz prirode, energije stabala, rijeka, sunca, mjeseca i zvijezda, za održavanje zdravlja i uživanje u smirenosti.

Pojednostavljeno objašnjeno, kako bi započeli s vježbama disanja kostiju potrebno je namjestiti se u udoban položaj, sjedeći ili ležeći, s otvorenim i ispruženim prstima.

Udiše se duboko kroz nos, nekoliko puta i vizualizira kako se na površini kože suptilno osjeća energija iz okoline. Nakon toga, pozornost se usmjerava na vrhove prstiju lijeve ruke.

Potrebno je osjetiti kako se energija iz okoline kreće kroz kožu sve do kostiju, uz osjete topline, težine i trnaca. Uz daljnje ritmičko i duboko disanje energija se povlači kroz prste ruke sve do zapešća, podlaktice, nadlaktice i ramena, u kosti koje će poput spužve upijati energiju sa svih strana.

Isto se ponavlja i s desnom rukom. Nakon toga, energija se dalje iz obje ruke povlači u lopatice, ključnu kost, prsne kosti i rebra. Pozornost se zatim premješta na nožne prste, a energija se povlači kroz obje noge do gležnjeva, kosti potkoljenice, koljena, bedrene kosti, kosti zdjelice i križne kosti.

Energija se potom udahne u svaki kralježak kralježnice, sve do lubanje. Na kraju, energija se udiše u cijelo tijelo kroz najmanje devet cijelih punih udisaja i zaključuje se izvlačenjem sve energije u pupčani centar gdje se ista zaključava.

Prirodno ili prirođeno disanje je integralni dio Taoa. Tisućama godina taoistički su učitelji meditativnih, iscjeljujućih i znanstvenih metoda učili svoje učenike prirodnom disanju jer ono ne samo da poboljšava zdravlje već i pomaže uravnotežiti osjećaje.

Pravilnim se disanjem od negativne energije koja potiče od stresa može stvoriti energija samoiscjeljenja i samorazvoja, koja nam je nužna za duhovno sazrijevanje i oslobođenje.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , ,