Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kralja OVRHA Hanžekovića hitno napuštaju partneri, Luković preuzima EPH i priprema ga za konačnu prodaju strancima

Kralja OVRHA Hanžekovića hitno napuštaju partneri, Luković preuzima EPH i priprema ga za konačnu prodaju strancima

marijan-trialteralI dok je Hanžeković tek započeo svoju veliku životnu bitku sa rakom, njegovi “partneri i prijatelji” iz Trilateralne komisije su ne čekavši njen završetak krenuli u sređivanje stanja

Češko-slovački fond L&T koji je nedavno kupio riječki “Novi list” – samo je pitanje za koga, ozbiljno je zainteresiran i za kupovinu dijela EPH, ali i za kupovinu Dinama – a tu je pak jasno za koga

Kupovina riječkog “Novog lista”, najutjecajnijeg lijevog dnevnika u Hrvatskoj je bila doslovce vijest za jedan dan. Već sama činjenica da se njome nije ozbiljnije bavio nitko od konkurencije što je vrlo neobično za hrvatske medijske prilike, pobuđuje sumnju kako iza cijelog posla stoje zapravo moćni domaći lobiji, piše Dnevno.

Naš tjednik je prije nekoliko brojeva temeljito analizirao cijelu priču otkrivši kako ovo ‘preuzimanje’ od strane relativno nepoznatog češko-slovačkog financijskog fonda J&T, zapravo neodoljivo sliči na onaj slučaj od prije 18 godina kada je prvi puta prodana najtiražnija novina u Hrvatskoj – ‘Večernji list’ i to preko fantomskog ‘Caritas fonda’ za koji se kasnije ustanovilo kako iza njega stoji Autokuća Zubak i njemačka tvrtka Montmontaža GmbH.

U Hrvatskoj javnosti se dvije godine tajilo tko je stvarni kupac Večernjaka, da bi se nakon velikog pritiska javnosti na koncu razotkrili pravi vlasnici – Pavo Zubak i predstavnik Montmontaže Ivica Nuić.

Zapravo list je kupljen za tada vladajuću garnituru HDZ-a a glavni operativac bio je Tuđmanov vrlo utjecajni savjetnik dr.Ivić Pašalić. Zbog svega toga kasnije je osnovano čak i istražno povjerenstvo koje na koncu nije utvrdilo nikakve nezakonitosti. Kasnije je Večernji (pre)prodan austrijskoj Styriju u čijem je vlasništvu i danas.

Neuvjerljiv demanti zapravo sve otkrio

Iz posljednje kupnje ‘Novog lista’ Česima ili Slovacima vidljiv je sličan rukopis. Istina prije gotovo dva desetljeća nisu bile u pitanju financije nego isključivo poljuljani HDZ-ov utjecaj na političkoj sceni, a sada je teško financijsko financijsko stanje riječkog dnevnika očito vješto iskorišteno kako bi se jednostavno zavladalo onim dijelom hrvatskog medijskog prostora koji je HDZ-u 25 godina bio apsolutno nedostupan.

Inače, financijski fond J&T do sada je bio fokusiran na tržišta Slovačke, Češke i Rusije, dok su im Hrvatska i “regija” postali zanimljivi tek zadnjih nekoliko godina, kada su 2014. prvo preuzeli Varaždinsku banku, a prošle godine su kupili i 12-postotni udjel u slovenskom ‘Petrolu’.

Sve je to očito bila priprema za “posao stoljeća” i preuzimanje jedne od najvećih i najzanimljivijih hrvatskih kompanije – ‘Adris Grupe’. U listopadu prošle godine upravo se J&T pokušala ‘neprijateljskim preuzimanjem’ domoći rovinjske grupacije uz potporu drugog najvećeg dioničara Plinia Cuccurina. Međutim, uprava Adrisa na čelu s Antom Vlahovićem, najvećim pojedinačnim vlasnikom, uspjela je taj pokušaj osujetiti.

Simptomatično je da je J&T samo nekoliko dana nakon našeg pisanja, preko državne televizije prilično nevješto demantirala spekulacije kako je “Novi list” kupila za bilo koju političku grupaciju. I tu je vjerojatno u pravu jer će vlasnik novine biti jedna druga medijska grupacija ‘JOJ Media House’ osnovana prije samo pet godina u čijem su vlasništvu malo poznati slovački privatni televizijski kanali ‘TV JOJ’ i ‘TV Plus’ te nekoliko marketinških agencija u Slovačkoj, Češkoj i Austriji.

Ali u stvarnosti i malom je djetetu jasno da neki nepoznati Slaveni nemaju apsolutno nikakve valjane razloge i argumente za ovaj posao i da se iza preuzimanja financijski propalih medija u RH krije “dublja” pozadina. No priča o medijskom preuzimanju propalih i posrnulih hrvatskih medija tu nije stala.

Kupovina Dinama – posljednji čin

Iako se sam Marijan Hanžeković dan prije službene objave cijelog posla pohvalio svojim prijateljima kako je J&T zapravo kupila riječki dnevnik za njegove prijatelje iz HDZ-a, iz njegovog EPH procurile su netom zatim vijesti kako i on priprema nešto slično.

Naime, cijeli operativac posla oko prodaje “Novog lista” bio je predsjednik NO EPH i dugogodišnji direktor Zagrebačke banke Hanžekovićev prijatelj iz “trilaterale” Franjo Luković. Kao najveći vjerovnik upravo je ZABA prodala riječki dnevnik, a slijedeći je posao čini se i prodaja samog EPH, odnosno jednog njegovog dijela.

Naime, konzultati i revizori češko-slovačkog fonda već nekoliko tjedana češljaju poslovne knjige u EPH, a svi direktori rade izvještaje i “friziraju” brojke kako bi zainteresirali strane investitore za kupovinu, jer i najveći medijski koncern grca u financijskim problemima što je dijelom naslijeđe iz vremena Ninoslava Pavića, ali dijelom i posljedica loših poslovnih odluka u zadnjih godinu dana koliko joj je na čelu “hrvatski kralj ovrha” i njegova ekipa.

Doznali smo kako je taj fantomski fond uzeo (opet sasvim slučajno) baš Hanžekovićev ured za odvjetničke i lobističke poslove u Hrvatskoj, a navodno ih je Hanžekovic zainteresirao i za privatizaciju “Dinama”, a želja im je “investirati” u klub upravo u Mamićevo ime. Prema provjerenim informacijama Hanžeković ih je već vodio i u vladu kako bi razgovarali o “privatizaciji” nekih državnih nekretnina i tvrtki, navodno HŽ-a i Hrvatskih voda itd…

Gazdina bolest

No često se stvari u životu ne odvijaju onako kako čovjek planira. Vijest o iznenadnoj teškoj bolesti vlasnika EPH očito će cijelu ovu priču ubrzati ili usmjeriti u posve drugom smjeru.

Naime, iz Hanžekovićevih krugova prošlog je vikenda procurila vijest kako je poznatom odvjetniku dijagnosticiran karcinom gušterače zbog čega je podvrgnut hitnoj operaciji u zagrebačkom Institutu za tumore. Hitnost zahvata svjedoči da je dijagnoza ozbiljna zbog čega nije stigao potražiti pomoć na nekoj drugoj svjetskoj klinici što si zasigurno može priuštiti.

I dok je Hanžeković tek započeo svoju veliku životnu bitku, njegovi “partneri i prijatelji” su ne čekavši njen završetak krenuli u sređivanje stanja. Dakle samo nekoliko dana nakon šokantne vijesti u EPH-u je stigao naputak za ubrzanje napora da se kompanija hitno pripremi za prodaju.

Žurba je navodno došla baš iz same obitelji koja je svjesna, ponajprije njegova kćer Ana da se bez “velikog tate” teško može voditi i medijski koncern, ali i njegov vrlo uspješni odvjetnički ured. Ključnim ljudima EPH je poručeno da se što hitnije trebaju završiti planirane kupovine u hrvatskom medijskom prostoru, kako bi se učvrstila poziciju EPH za konačnu prodaju i za slučaj najgoreg ishoda.

>> KRALJ OVRHA I ČLAN TRILATERALNE KOMISIJE SMRTNO BOLESTAN! Može li Hanžeković dobiti bitku protiv raka gušterače?

Navodno je u završnoj fazi kupovina nekoliko lokalnih radio postaja, zatim T-portal od T-coma, pa lokalnog dnevnika “Glas Slavonije”. S Butkovićem je dogovorena kupnja njegovog gastro bloga (Butković je inače Hanžekoviću duzan 960.000 kuna pa bi na taj način “zatvorili” dugovanje); također kupuje se portal Zena.hr, a navodno će i HDZ prebaciti Direktno.hr u EPH, o čemu se već dugo “priča” po hodnicima… Doduše još je nepoznato od kuda novac za sve to, ali zna se tko je za to zadužen.

Otkriva se tajna

Dakle posve je izvjesno kako će neovisno o ishodu Hanžekovićeve bolesti Franjo Luković – dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora EPH postati novi predsjednik uprave i preuzeti sve konce iz ruku Hanžekovićeve kćeri Ane. Cinici bi rekli kako je i vrijeme da stvarni gazda uzme sve u svoje ruke, jer se od trenutka preuzimanja EPH u javnosti spekulira kako je on uz Mamića i Bandića najveći tajni dioničar EPH što se kao i u slučaju ‘Večernjaka’ vjerojatno nikada neće otkriti, jer Luković ima strašno zaleđe kako u politici tako i u pravnim i poslovnim krugovima.

Luković se zadnjih godina prometnuo u glavnog poslovnog partnera Marijana Hanžekovića. On je prije pola godina neočekivano nakon 20 godina otišao s mjesta čelnog čovjeka Zagrebačke banke na mjesto šefa Nadzornog odbora EPH!?. Prema riječima ljudi iz najvećeg medijskog koncerna u Hrvatskoj, sve najznačajnije strateške odluke u zadnje vrijeme donosi upravo on, a Hanžeković i njegova kćer Ana su samo izvršitelji.
Nije nikakva tajna da je sadašnja uprava EPH nesposobna, jer svi su im novi megalomanski projekti neslavno propali, pa su Luković i Hanžeković zbog lošeg financijskog stanja nedavno morali nabrzinu “upumpati” oko osam milijuna kuna privatnog novca da bi mogli isplatiti plaće zaposlenicima.

Sada će, čini se, sve sjesti na svoje.
 
(dnevno.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,