Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTSKE TVRTKE NAS ZAGLUPLJUJU: Lijekovi protiv prehlade i ┼żgaravice smanjuju mozak i usporavaju razmi┼íljanje

FARMACEUTSKE TVRTKE NAS ZAGLUPLJUJU: Lijekovi protiv prehlade i ┼żgaravice smanjuju mozak i usporavaju razmi┼íljanje

lijek-zaglupljivanjeAko vam doga─Ĺa da zaboravljate stvari ─Źe┼í─çe nego obi─Źno, ili se ponekad osje─çate kao va┼í um nije tako o┼ítar kao ┼íto je nekad bio, mo┼żda biste trebali pogledati svoj ormari─ç sa lijekovima

Lijekovi koji se obi─Źno koriste u lije─Źenju niza medicinskih stanja poput nesanice, alergije ili inkontinencije negativno utje─Źu na mozak uzrokuju─çi dugoro─Źno kognitivna o┼íte─çenja u starijih Afroamerikanaca, pi┼íe Naturalnews.

Lijekovi koji se obi─Źno koriste u lije─Źenju niza medicinskih stanja poput nesanice, alergije ili inkontinencije negativno utje─Źu na mozak uzrokuju─çi dugoro─Źno kognitivna o┼íte─çenja u starijih Afroamerikanaca.

Ovi lijekovi, koji se zovu antikolinergici, blokiraju acetilkolin, neurotransmiter ┼żiv─Źanog sustava te su kao takvi dio ┼íiroko zastupljene medicinske terapije. Prodaju se u ljekarnama pod raznim za┼íti─çenim imenima kao ┼íto su Benadryl, Dramamine, Excedrin PM, Nytol, Sominex, Tylenol PM i Unisom.

Ostali antikolinergici kao ┼íto su Paxil, Detrol, Demerol i Elavil dostupni su isklju─Źivo na recept. Starije odrasle osobe naj─Źe┼í─çe koriste lijekove antikolinergi─Źkog djelovanja kao prvu pomo─ç za bolji san te za ubla┼żavanje problema vezanih uz propusnost mjehura.

Starijim osobama posebno se savjetuje da izbjegavaju neke ─Źesto upotrebljavane lijekove, zbog njihove veze i┬á problema sa razmi┼íljanjem i gubitkom pam─çenja.

Studija Indiana University School of Medicine, objavljena u ─Źasopisu “JAMA Neurology”, koristila je skeniranje mozga da istra┼żila utjecaj nekih uobi─Źajenih lijekova na metabolizam mozga i atrofiju mozga kod 451 sudionika.

U ovoj skupini, 60 osoba je uzimalo jedan ili vi┼íe lijekova koji imaju srednje ili visoko antikolinergijsko djelovanje. Da bi do┼íli do svojih zaklju─Źaka, istra┼żiva─Źi su koristili PETs za mjerenje metabolizma mozga, MR skeniranje struktura mozga, kao i niz kognitivnih testova i testova pam─çenja.

Oni su otkrili da oni pacijenti koji su uzimali antikolinergike su pokazali lošije rezultate na testovima nego stariji pacijenti koji nisu uzimali ovu vrstu lijeka.


Neka od podru─Źja na kojima je uo─Źen pad performansi su verbalno rasu─Ĺivanje, kratkoro─Źno pam─çenje i rje┼íavanje problema.

Mo┼żda ─Źak i navi┼íe alarmantno, je da je MRIs skeniranje pokazalo da oni koji su pili lijekove imali manji volumen mozga i ve─çe komore.(po─Źetak Alzheimera)

Osim toga, oni su imali ni┼że razine metabolizma glukoze u njihovim mozgovima, a posebno u hipokampusu, koje je podru─Źje mozga odgovorno za memoriju, te se obi─Źno zahva─çeno u ranim stadijima Alzheimerove bolesti.

Navedena degradacija mozga, ─Źak i nakon prestanka lije─Źenja

Istra┼żiva─Ź dr Shannon Risacher je rekao: “Ovi rezultati daju nam mnogo bolje razumijevanje o tome kako ova klasa lijekova mo┼że djelovati na mozak na na─Źine koji bi mogli pove─çati rizik od kognitivnih o┼íte─çenja i demencije.”

“S obzirom na sve dokaze, lije─Źnici mo┼żda ┼żelite uzeti u obzir alternative antikolinergi─Źke lijekova ako postoje, dok rade sa svojim starijim pacijentima.”

Neki od lijekova koji smanjuju mozak i uzrokuju kognitivna oštećenja su lijekovi za:

  • alergiju,
  • peludnu groznicu,
  • prehladu,
  • gripu, depresiju,
  • giht,
  • proljev,
  • astmu
  • ┼żgaravicu

Ti u─Źinci ─Źak su zabilje┼żeni mjesec dana i nakon ┼íto je tretman zavr┼íio. Prethodne studije su povezale ove lijekove sa poja─Źanim rizikom od demencije i pove─çane vjerojatnost od padanja (ravnote┼ża).

Istra┼żivanje iz 2013. godine pokazalo je da ti lijekovi mogu dovesti do kognitivnih problema nakon samo 60 dana kori┼ítenja.

Druga studija je prona┼íla vezu izme─Ĺu antikolinergijske toksi─Źnosti i zatvora, suhih usta, delirija, o┼íte─çenja vida i konfuzije, osim te┼íkog kognitivnog propadanja.

Da stvar bude gora je ─Źinjenica da mnogi stariji ljudi zapravo uzimaju vi┼íe od jednog lijeka zajedno na redovnoj bazi. Na primjer, oni mogu uzeti lijek protiv alergije i lijek za ┼żgaravicu u isto vrijeme.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,