Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTSKE TVRTKE NAS ZAGLUPLJUJU: Lijekovi protiv prehlade i žgaravice smanjuju mozak i usporavaju razmišljanje

FARMACEUTSKE TVRTKE NAS ZAGLUPLJUJU: Lijekovi protiv prehlade i žgaravice smanjuju mozak i usporavaju razmišljanje

lijek-zaglupljivanjeAko vam događa da zaboravljate stvari češće nego obično, ili se ponekad osjećate kao vaš um nije tako oštar kao što je nekad bio, možda biste trebali pogledati svoj ormarić sa lijekovima

Lijekovi koji se obično koriste u liječenju niza medicinskih stanja poput nesanice, alergije ili inkontinencije negativno utječu na mozak uzrokujući dugoročno kognitivna oštećenja u starijih Afroamerikanaca, piše Naturalnews.

Lijekovi koji se obično koriste u liječenju niza medicinskih stanja poput nesanice, alergije ili inkontinencije negativno utječu na mozak uzrokujući dugoročno kognitivna oštećenja u starijih Afroamerikanaca.

Ovi lijekovi, koji se zovu antikolinergici, blokiraju acetilkolin, neurotransmiter živčanog sustava te su kao takvi dio široko zastupljene medicinske terapije. Prodaju se u ljekarnama pod raznim zaštićenim imenima kao što su Benadryl, Dramamine, Excedrin PM, Nytol, Sominex, Tylenol PM i Unisom.

Ostali antikolinergici kao što su Paxil, Detrol, Demerol i Elavil dostupni su isključivo na recept. Starije odrasle osobe najčešće koriste lijekove antikolinergičkog djelovanja kao prvu pomoć za bolji san te za ublažavanje problema vezanih uz propusnost mjehura.

Starijim osobama posebno se savjetuje da izbjegavaju neke često upotrebljavane lijekove, zbog njihove veze i  problema sa razmišljanjem i gubitkom pamćenja.

Studija Indiana University School of Medicine, objavljena u časopisu “JAMA Neurology”, koristila je skeniranje mozga da istražila utjecaj nekih uobičajenih lijekova na metabolizam mozga i atrofiju mozga kod 451 sudionika.

U ovoj skupini, 60 osoba je uzimalo jedan ili više lijekova koji imaju srednje ili visoko antikolinergijsko djelovanje. Da bi došli do svojih zaključaka, istraživači su koristili PETs za mjerenje metabolizma mozga, MR skeniranje struktura mozga, kao i niz kognitivnih testova i testova pamćenja.

Oni su otkrili da oni pacijenti koji su uzimali antikolinergike su pokazali lošije rezultate na testovima nego stariji pacijenti koji nisu uzimali ovu vrstu lijeka.

Neka od područja na kojima je uočen pad performansi su verbalno rasuđivanje, kratkoročno pamćenje i rješavanje problema.

Možda čak i naviše alarmantno, je da je MRIs skeniranje pokazalo da oni koji su pili lijekove imali manji volumen mozga i veće komore.(početak Alzheimera)

Osim toga, oni su imali niže razine metabolizma glukoze u njihovim mozgovima, a posebno u hipokampusu, koje je područje mozga odgovorno za memoriju, te se obično zahvaćeno u ranim stadijima Alzheimerove bolesti.

Navedena degradacija mozga, čak i nakon prestanka liječenja

Istraživač dr Shannon Risacher je rekao: “Ovi rezultati daju nam mnogo bolje razumijevanje o tome kako ova klasa lijekova može djelovati na mozak na načine koji bi mogli povećati rizik od kognitivnih oštećenja i demencije.”

“S obzirom na sve dokaze, liječnici možda želite uzeti u obzir alternative antikolinergičke lijekova ako postoje, dok rade sa svojim starijim pacijentima.”

Neki od lijekova koji smanjuju mozak i uzrokuju kognitivna oštećenja su lijekovi za:

  • alergiju,
  • peludnu groznicu,
  • prehladu,
  • gripu, depresiju,
  • giht,
  • proljev,
  • astmu
  • žgaravicu

Ti učinci čak su zabilježeni mjesec dana i nakon što je tretman završio. Prethodne studije su povezale ove lijekove sa pojačanim rizikom od demencije i povećane vjerojatnost od padanja (ravnoteža).

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da ti lijekovi mogu dovesti do kognitivnih problema nakon samo 60 dana korištenja.

Druga studija je pronašla vezu između antikolinergijske toksičnosti i zatvora, suhih usta, delirija, oštećenja vida i konfuzije, osim teškog kognitivnog propadanja.

Da stvar bude gora je činjenica da mnogi stariji ljudi zapravo uzimaju više od jednog lijeka zajedno na redovnoj bazi. Na primjer, oni mogu uzeti lijek protiv alergije i lijek za žgaravicu u isto vrijeme.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,