Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIKA KOJA JE UPRAVO POSLALA DVA LOVCA NA GRANICU SA RUSIJOM JE IZJAVILA: ‘Mi nismo tu da provociramo!’

AMERIKA KOJA JE UPRAVO POSLALA DVA LOVCA NA GRANICU SA RUSIJOM JE IZJAVILA: ‘Mi nismo tu da provociramo!’

obama-putin-f-22Ranije ovog mjeseca, Sjedinjene Države su pokušale igrati ulogu “žrtve”, nakon dva odvojena incidenta u kojem ruski se zrakoplov približio američkim ratnim brodovima

“Ruska vojna aktivnost u Ukrajini i dalje izaziva veliku zabrinutost kod nas i naših europskih saveznika”, rekla je Deborah Lee James, tajnica zračnih snaga, na konferenciji za novinare.

Dva napredna američka lovca F-22 stigla su na Crno more, prvi put otkako je Washington pojačao vojnu potporu istočnim saveznicima u NATO-u koji strahuju od moguće ruske agresije.

Predsjednik Barack Obama obećao je 2014. da će osnažiti obranu istočnih članica NATO-a, zabrinutih zbog ruskog pripojenja Krima i potpore Moskve separatistima na istoku Ukrajine.

Zrakoplov cisterna KC-15 i dva F-22 Raptora odletjela su iz Velike Britanije u rumunjsku zračnu bazu Mihail Kogalniceanu u Crnom moru.

Ovdje smo kako bismo pokazali da F-22 može u slučaju potrebe stići bilo gdje u prostor NATO-a ili u Europi – rekao je zapovjednik eskadrile Daniel Lehoski.

Lovac F-22 Raptor gotovo je nemoguće otkriti radarom, a toliko je napredan da je Kongres zabranio proizvođaču Lockheed Martinu prodaju izvan SAD-a.

Američko zrakoplovstvo dopremilo je 12 letjelica tog tipa u bazu na istoku Engleske.

Zapad želi osnažiti obranu istočnog krila NATO-a i uvjeriti saveznike na istoku Europe, poput Poljske, baltičkih zemalja i Češke da, stoji uz njih.

Prvi put korišten u misiji protiv ISIS-a

Načelnik glavnog stožera američkih zračnih borbenih snaga Mark Welsh James rekao je da će razmještanje omogućiti američkim snagama da vježbaju s partnerima iz NATO-a širom Europe.

F-22 je ultramoderni borbeni zrakoplov osmišljen za borbe u zraku, odnosno napade na druge letjelice. Prvi put je upotrijebljen u rujnu 2014. u okviru napada koalicije na Islamsku državu u Iraku i u Siriji.

SAD imaju oko 180 takvih zrakoplova, ali nije precizirano koliko će ih biti razmješteno u Europi niti gdje.

Zamislite da Rusija razmješta vojne lovce po Meksiku

Reuters izvještava da su američka lovca u misija u Rumunjskoj da “pokažu da su Sjedinjene Države spremne savijati svoje vojne mišiće, ako je potrebno, ali ne izazivati Ruse.”

Na pravi orvelijanski način, jedan je od borbenih pilota je izjavio za Reuters: “Mi nismo ovdje da provociramo nikoga, mi smo tu da radimo s našim saveznicima”.

Zamislite na trenutak, da su Rusi imali pomorsku flotu u Meksičkom zaljevu, a američki vojni pilot je letio preko nje da vidi što rade. Bi li se to rusko ponašanje nazivalo “agresivnim”?

Zatim, zamislite još jedan scenarij, Rusi razmještaju napredne borbene zrakoplove u Meksiku u svrhu “spremnosti da pokažu svoje vojne mišiće ako je potrebno.”

A onda, Rusi nakon toga tvrde da to razmještanje naprednog oružja u amričkom dvorišu nije bio pokušaj da ih izazivaju. Bi li itko u svijetu uzeo to za ozbiljno?
 

 
(jutarnji.hr,telegram.hr,thefreethoughtproject.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,