Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ova kineska biljka ubija 98 posto stanica raka u samo 16 sati

Ova kineska biljka ubija 98 posto stanica raka u samo 16 sati

slatki-pelinPrema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua ili slatki pelin) korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto stanica raka dojke za manje od 16 sati

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engleskog – slatki pelin) korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati.

Ako se biljka koristi sama uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood je uspio „izbrisati” rak gotovo u potpunosti. Štoviše, na normalne stanice grudi nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio korišten u prošlosti kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je učinkovit i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali naročito u stanicama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao „loše” stanice, dok „dobre” stanice nije dirao.

„Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka.” – kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak, Sveučilišta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim „transferrin” receptori). Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore također, ali kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da je artemisinin može učinkovito ukloniti bolest u prisutnosti željeza. Taj ekstrakt je korišten tisućama godina u Kini protiv maralije.

Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza. Bioinženjeri Henry Lai i Narendra Singh sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle, su znanstvenici koji su prvi ovo otkrili.

Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lijekova „Sanofi” očekuje proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,