Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VIJEĆE GRADA U VELIKOJ BRITNIJI UKIDA NAKON 900 GODINA PRAZNIK SV. JURAJA JER JE PREVIŠE ‘MULTIKULTURALAN’

VIJEĆE GRADA U VELIKOJ BRITNIJI UKIDA NAKON 900 GODINA PRAZNIK SV. JURAJA JER JE PREVIŠE ‘MULTIKULTURALAN’

sveti-georijeGradsko vijeće engleskog grada Bristol zabranilo je kršćanski blagdan i odbilo sprovesti slavlje, jer je to područje “previše multikulturalno”

Gradsko vijeće Bristola je dozvolilo da nacionalni preznik prođe bez ijednog događaj, unatoč njegovoj povijesti koja datira iz 1222. godine.

Šefovi vijeća su izjavili da se 91 različitih jezika govore u gradu i da će “vrlo teško biti sve ih prilagoditi”.

Neki u tom području osjećaju se kao da je engleski simbol otet od strane krajnje desne skupine koje su dobile oznaku “rasist”.

Prema portalu Daily Star, Kalphna Woolf, osnivačica “91 način za izgradnju globalnog grada”, čiji je cilj da se ujedine Bristolske multikulturalne zajednice, rekla je da bi ljudi mogu biti uplašeni bijele i crne zastave svetog Juraja.

Vijeće navodi da je prikazivanje englesku zastave može biti viđeno kao “rasistički” prema imigrantima.
 

 
Ovakvi iskoraci i radikalne promjene u Velikoj Britaniji mogu se usporediti sa nedavnim istraživanjem Povjerenstva za religiju i vjeru da Velika Britanija nije više većinsko kršćanska zemlja.

Sv. Juraj je prvi proljetni blagdan, poslije Uskrsa, koji se slavi 23. travnja u čast kršćanskoga mučenika Sv. Jurja. Sv. Juraj je jedan od najvećih kršćanskih mučenika. Rodio se u 3. stoljeću u Palestini. Pobunio se protiv progona kršćana u vrijeme cara Dioklecijana. Zbog toga je bio zatočen i mučen, ali se nije htio odreći kršćanstva i pokloniti kipu Apolona, pa mu je po naredbi cara Dioklecijana odrubljena glava ( 23. travnja).

Legenda o Sv. Juraju

Prema legendi koja je nastala u 13. stoljeću Sv. Juraj je pobijedio strašnog zmaja i oslobodio stanovnike Silene davanja danka, koji je iznosio svaki dan dvije ovce. Zaštitnik je vitezova, vojnika, konja, ratara i pastira.

Jurjevo je u narodu shvaćan kao pravi početak proljeća, početak gospodarske godine, pobjeda svjetla nad tamom. U raznim mjestima i krajevima Jurjevo je obilježavano na razne načine: ukrašavanje blaga (vijenac od proljetnog bilja), povorke s trubama kroz selo, paljenje krjesova, rano ustajanje i kupanje i dr.

U našem kraju obilježavano je na sljedeći način. Pravljene su trube od kore vrbove grana. Kora se gulila nožem u zmijolikom obliku. To je bilo lako jer je drveće imalo „mrijezgu“, odnosno bilo u fazi pupanja.

Nakon što bi zgulili vrbovu koru i savili je u obliku trube, te širi kraj pričvrstili iglicama trnja, pristupalo se izradi piska. On je izrađivan od tanke grane, nakon što se nožem zareže na potrebnom mjestu, a onda se uz pjesmu udaralo po grani da kora oslabi i lake se svuče.

Nakon što bi se napravile trube, djeca su se okupljala i trubila kroz selo i oko štala, do duboko u noć a nastavljalo se rano ujutro. Trubljenje, paljenje krjesova, gatanje i dr. običaji imali su svrhu tjeranja uroka, vještica i demonskih sila. Jurjevski običaji označavali su pobjedu svjetlosti nad tamom, odnosno vječnu borbu dobra protiv zla.

Jurjevo je označavao i dan kada je prestajala ispaša blaga na poljima i livadama koja su bila predviđena sa kosidbu.

Noć uoči Jurjeva vlada strah od zlih čini, pa su se škropile kuće, zgrade i stoka posvećenom vodom. Na jurjevo žene ne rade ženske poslove: ne šiju, ne peru haljine i sl. Nekada su na Jurjevo, žene ujutro natirale koprivom vime kozi ili ovci koja se je izjalovila, pa je muzu kao da se je ojanjila odnosno okozila.

Ko se okupa prije sunca u rijeci ili koritu biće zdrav cijele godine i slavan junak. Kupali smo se i provlačili ispod česme, mada je trebalo skupiti hrabrosti i okupati se u ledenoj vodi, kakve su naše bile i još uvijek su.

U sjećanju je ostalo i bacanje nanula preko kuće. Ako se prsti od nanula okrenu u kuću, te se godine neće udati, a ako peta, onda hoće.

Stavljao se i struk koprive u plot i na koju stranu ujutro taj struk bude okrenut, na tu će se stranu i udati. Hvatala se i “omaha” kapljice s mlinskog kola i tom se omahom umivalo kako bi se bilo ljepše…

(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,