Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » ROCKEFELLERI se povla─Źe iz naftnog biznisa

ROCKEFELLERI se povla─Źe iz naftnog biznisa

exxonmobilInvesticije u tvrtke koje se bave proizvodnjom nafte, kao ┼íto je “ExxonMobil”, u fondu Rockefellera smatraju neeti─Źkim. Sama tvrtka “ExxonMobil” je navela da ih ovakav potez ne iznena─Ĺuje, jer fond “financira zavjeru” protiv njih

Obiteljski fond Rockefellera namjerava ┼íto prije povu─çi svoje investicije iz tvrtki koje se bave proizvodnjom nafte i ugljena. Izme─Ĺu ostalog, radi se o “ExxonMobil”, navodi se u priop─çenju fonda.

John Rockefeller, koji se smatra najbogatijim Amerikancem u povijesti SAD, obogatio se upravo zahvaljuju─çi kompaniji “Standard oil” – prethodnici “Exxon mobila”.

Kako navodi fond, razlog za ovakvu odluku je to ┼íto je tvrtka dovela javnost u zabludu o rizicima promjene klime. Pona┼íanje kompanije “ExxonMobil”, koja se smatra najve─çom svjetskom naftnom kompanijom, investitori su nazvali “moralno neoprostivim”.

“Dok svjetska zajednica radi na smanjenju kori┼ítenja fosilnih goriva, malo smisla ima, s to─Źke gledi┼íta financija ili etike, nastavljati investiranje u ove kompanije”, priop─çio je fond.

U priop─çenju se govori da je tvrtka “ExxonMobil” po─Źela dovodi u zabludu javnost o posljedicama klimatskih promjena jo┼í od ’80 -ih godina.

Osim povla─Źenja iz “Exxon mobila”, savjet direktora fonda je nalo┼żio da se obustave ulaganja u tvrtke koje se bave proizvodnjom ugljena i nafte.

Tvrtka “ExxonMobil” je priop─çila medijima da nije iznena─Ĺena povla─Źenjem fonda obitelji Rockefeller, jer ona “financira zavjeru” protiv njih.

“Fond obitelji Rockefeller” osigurava financijsku potporu “Inide climate news” i “Kolumbija University Journalism School”, koja objavljuje neto─Źna priop─çenja sa namjerom da dovede u zabludu o ulozi “Exxon mobila” u prou─Źavanju klime”, dodali su u kompaniji.

O─Źito je da Rockefellerima smeta ┼íto ExxonMobile mora govoriti istinu o klimatskim promjenama, da one ne postoje i da fosilna goriva ne utje─Źu na la┼ż koju zovemo “globalno zagrijavanje”. ─îak su objavili i istra┼żivanje na tu temu. Ali sve u korporativne svrhe, a ne radi aktivizma.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , ,