Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » ROCKEFELLERI se povlače iz naftnog biznisa

ROCKEFELLERI se povlače iz naftnog biznisa

exxonmobilInvesticije u tvrtke koje se bave proizvodnjom nafte, kao što je “ExxonMobil”, u fondu Rockefellera smatraju neetičkim. Sama tvrtka “ExxonMobil” je navela da ih ovakav potez ne iznenađuje, jer fond “financira zavjeru” protiv njih

Obiteljski fond Rockefellera namjerava što prije povući svoje investicije iz tvrtki koje se bave proizvodnjom nafte i ugljena. Između ostalog, radi se o “ExxonMobil”, navodi se u priopćenju fonda.

John Rockefeller, koji se smatra najbogatijim Amerikancem u povijesti SAD, obogatio se upravo zahvaljujući kompaniji “Standard oil” – prethodnici “Exxon mobila”.

Kako navodi fond, razlog za ovakvu odluku je to što je tvrtka dovela javnost u zabludu o rizicima promjene klime. Ponašanje kompanije “ExxonMobil”, koja se smatra najvećom svjetskom naftnom kompanijom, investitori su nazvali “moralno neoprostivim”.

“Dok svjetska zajednica radi na smanjenju korištenja fosilnih goriva, malo smisla ima, s točke gledišta financija ili etike, nastavljati investiranje u ove kompanije”, priopćio je fond.

U priopćenju se govori da je tvrtka “ExxonMobil” počela dovodi u zabludu javnost o posljedicama klimatskih promjena još od ’80 -ih godina.

Osim povlačenja iz “Exxon mobila”, savjet direktora fonda je naložio da se obustave ulaganja u tvrtke koje se bave proizvodnjom ugljena i nafte.

Tvrtka “ExxonMobil” je priopćila medijima da nije iznenađena povlačenjem fonda obitelji Rockefeller, jer ona “financira zavjeru” protiv njih.

“Fond obitelji Rockefeller” osigurava financijsku potporu “Inide climate news” i “Kolumbija University Journalism School”, koja objavljuje netočna priopćenja sa namjerom da dovede u zabludu o ulozi “Exxon mobila” u proučavanju klime”, dodali su u kompaniji.

Očito je da Rockefellerima smeta što ExxonMobile mora govoriti istinu o klimatskim promjenama, da one ne postoje i da fosilna goriva ne utječu na laž koju zovemo “globalno zagrijavanje”. Čak su objavili i istraživanje na tu temu. Ali sve u korporativne svrhe, a ne radi aktivizma.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , ,