Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » USKORO ─ćE PROGLASITI DA JE GLOBALNO ZATOPLJENJE LA┼Ż DA BI SE SPASILI?! Tu┼żili su naftne kompanije jer su znale su da su krive za globalno zatopljenje

USKORO ─ćE PROGLASITI DA JE GLOBALNO ZATOPLJENJE LA┼Ż DA BI SE SPASILI?! Tu┼żili su naftne kompanije jer su znale su da su krive za globalno zatopljenje

Exxon-Mobil-globalno-zagrijavanje-medoU SAD-u je tu┼żitelj dr┼żave New York Eric Schneiderman pokrenuo istragu protiv ameri─Źke naftne kompanije Exxon Mobil pod sumnjom da je tvrtka lagala javnosti o rizicima vezanim uz klimatske promjene kao i svojim investitorima o na─Źinu na koji bi ti rizici mogli ugroziti naftni biznis

Schneiderman je poziv na sud kompaniji uru─Źio u srijedu nave─Źer prema izvorima The New York Timesa u kojem od njih zahtijeva financijska izvje┼í─ça, e-mailove i mnoge druge dokumente. Osim Exxon Mobila, pod istragom se na┼íla i tvrtka Peabody Energy.

Pri─Źa se zakotrljala prije nekoliko tjedana kada su u javnost procurila istra┼żivanja iz 70-ih godina pro┼ílog stolje─ça iz kojih proizlazi da su u Exxonu prikupljali podatke o klimatskim promjenama koje nisu razotkrili javnosti ili svojim dioni─Źarima.

Problem za Exxon Mobil predstavlja ─Źinjenica da su tijekom proteklih desetlje─ça itekako bili svjesni rizika vezanih uz klimatske promjene iz internih istra┼żivanja – te su podatke koristili pri formiranju poslovne strategije, kao npr. eventualno va─Ĺenje nafte i plina u podru─Źju Arktika.

No, istovremeno su tijekom 90-ih godina i tijekom prve polovice novog milenija financirali grupe koje su nijekale postojanje rizika vezanog uz klimatske promjene. Exxonu su ta istra┼żivanja odgovarala jer su ih podupirala u nastojanju da SAD ne potpi┼íe Protokol iz Kyota o ograni─Źenju emisija stakleni─Źkih plinova.

Protokol je potpisan 1997 godine, na snagu je stupio 2006. godine, a SAD ga jo┼í uvijek nije ratificirao. Sto devedeset i jedna dr┼żava u svijetu jest.


Financiranje znanstvenika i studija koje nije─Źu postojanje globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena op─çenito, Exxon i druge naftne kompanije u smanjenom obliku rade i danas. Na primjer, u velja─Źi ove godine financirali su istra┼żivanje Wei-Hock Soon sa instituta Smithsonian koje ide kontra etablirane doktrine o velikoj opasnosti koju nose klimatske promjene.

Ipak, tijekom desetlje─ça Exxon je objavljivao mnoga istra┼żivanja koja su se uglavnom poklapala sa zaklju─Źcima “mainstreama” klimatskih znanosti.

Klju─Źno pitanje ─çe u cijeloj istrazi biti je li Exxon Mobil podijelio saznanja o rizicima veznih uz klimatske promjene ─Źim su do njih do┼íli. Ako su za rizike znali jo┼í 70-ih godina, a javno ih u potpunosti priznali tek u posljednjem desetlje─çu, njihovi investitor sigurno ne─çe biti sretni.

Tako─Ĺer, postavlja se pitanje da li su i danas razotkrili sve podatke i zaklju─Źke do kojih su do┼íli u svojim internim studijama. Neki stru─Źnjaci u ovome vide potencijal za tu┼żbe u iznosima koji se mjere desecima milijarda dolara, poput onih kroz koje su posljednjih desetlje─ça prolazile velike duhanske kompanije koje su godinama nijekale i zata┼íkavale ┼ítetni utjecaj cigareta na zdravlje potro┼ía─Źa.

Exxon Mobil smatra se drugom najvrjednijom kompanijom na svijetu iza Applea (procijenjena je na 357 milijardi dolara) te je peti na listi kompanija s najvećim prihodom (394 milijarde prošle godine).
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , ,