Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » USKORO ĆE PROGLASITI DA JE GLOBALNO ZATOPLJENJE LAŽ DA BI SE SPASILI?! Tužili su naftne kompanije jer su znale su da su krive za globalno zatopljenje

USKORO ĆE PROGLASITI DA JE GLOBALNO ZATOPLJENJE LAŽ DA BI SE SPASILI?! Tužili su naftne kompanije jer su znale su da su krive za globalno zatopljenje

Exxon-Mobil-globalno-zagrijavanje-medoU SAD-u je tužitelj države New York Eric Schneiderman pokrenuo istragu protiv američke naftne kompanije Exxon Mobil pod sumnjom da je tvrtka lagala javnosti o rizicima vezanim uz klimatske promjene kao i svojim investitorima o načinu na koji bi ti rizici mogli ugroziti naftni biznis

Schneiderman je poziv na sud kompaniji uručio u srijedu navečer prema izvorima The New York Timesa u kojem od njih zahtijeva financijska izvješća, e-mailove i mnoge druge dokumente. Osim Exxon Mobila, pod istragom se našla i tvrtka Peabody Energy.

Priča se zakotrljala prije nekoliko tjedana kada su u javnost procurila istraživanja iz 70-ih godina prošlog stoljeća iz kojih proizlazi da su u Exxonu prikupljali podatke o klimatskim promjenama koje nisu razotkrili javnosti ili svojim dioničarima.

Problem za Exxon Mobil predstavlja činjenica da su tijekom proteklih desetljeća itekako bili svjesni rizika vezanih uz klimatske promjene iz internih istraživanja – te su podatke koristili pri formiranju poslovne strategije, kao npr. eventualno vađenje nafte i plina u području Arktika.

No, istovremeno su tijekom 90-ih godina i tijekom prve polovice novog milenija financirali grupe koje su nijekale postojanje rizika vezanog uz klimatske promjene. Exxonu su ta istraživanja odgovarala jer su ih podupirala u nastojanju da SAD ne potpiše Protokol iz Kyota o ograničenju emisija stakleničkih plinova.

Protokol je potpisan 1997 godine, na snagu je stupio 2006. godine, a SAD ga još uvijek nije ratificirao. Sto devedeset i jedna država u svijetu jest.

Financiranje znanstvenika i studija koje niječu postojanje globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena općenito, Exxon i druge naftne kompanije u smanjenom obliku rade i danas. Na primjer, u veljači ove godine financirali su istraživanje Wei-Hock Soon sa instituta Smithsonian koje ide kontra etablirane doktrine o velikoj opasnosti koju nose klimatske promjene.

Ipak, tijekom desetljeća Exxon je objavljivao mnoga istraživanja koja su se uglavnom poklapala sa zaključcima “mainstreama” klimatskih znanosti.

Ključno pitanje će u cijeloj istrazi biti je li Exxon Mobil podijelio saznanja o rizicima veznih uz klimatske promjene čim su do njih došli. Ako su za rizike znali još 70-ih godina, a javno ih u potpunosti priznali tek u posljednjem desetljeću, njihovi investitor sigurno neće biti sretni.

Također, postavlja se pitanje da li su i danas razotkrili sve podatke i zaključke do kojih su došli u svojim internim studijama. Neki stručnjaci u ovome vide potencijal za tužbe u iznosima koji se mjere desecima milijarda dolara, poput onih kroz koje su posljednjih desetljeća prolazile velike duhanske kompanije koje su godinama nijekale i zataškavale štetni utjecaj cigareta na zdravlje potrošača.

Exxon Mobil smatra se drugom najvrjednijom kompanijom na svijetu iza Applea (procijenjena je na 357 milijardi dolara) te je peti na listi kompanija s najvećim prihodom (394 milijarde prošle godine).
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , ,