Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ZABRINJAVAJU─ćE: Mobilne aplikacije redovno ┼ípijuniraju korisnike! Pro─Źitajte kome ┼íalju podatke

ZABRINJAVAJU─ćE: Mobilne aplikacije redovno ┼ípijuniraju korisnike! Pro─Źitajte kome ┼íalju podatke

mobilne-aplikacijeMnogi korisnici interneta ne paze previ┼íe na vlastitu privatnost, ili nisu svjesni kako olako odaju va┼żne informacije o sebi na dru┼ítvenim mre┼żama. Koliko je neko nemaran pokazuju i jednostavne ┼íifre koje je lako probiti

Jo┼í gora je situacija na na┼íim mobitelima, a korisnici nisu ni svjesni koliko podataka ‘otkrivaju’ brojne popularne aplikacije. Kako pokazuje istra┼żivanje, autori Android aplikacija skloniji su va┼íe podatke dati drugim stranicama.

Istra┼żiva─Źi s uglednih univerziteta MIT, Harvard i Carnegie-Mellon prou─Źavali su 110 aplikacija s Google Playa i Apple App Storea. Otkrili su da ─Źak 73 posto Android aplikacija dijele korisnikove e-mail adrese tre─çim stranama, te da 47 posto iOS aplikacija dijeli lokaciju korisnika. To je jedan od najo─Źiglednijih primjera kako nas na┼íi vlastiti ure─Ĺaji ‘izdaju’.

Svoje su istra┼żivanje objavili pod naslovom: “Ko zna ┼íta o meni?”, a testirali su po 55 najpopularnijih aplikacija na obje najve─çe mobilne platforme.

Dok su testirali aplikacije i pratili mobilni promet, otkrili su da su Android aplikacije sklonije dijeljenju privatnih informacija poput imena (─Źak 49 posto aplikacija) ili e-mail adresa (25 posto svih testiranih aplikacija). S druge strane, 18 posto aplikacija za iPhone dijelilo je podatke o imenu.

Vjerovatno nije iznena─Ĺenje ┼íto ve─çina aplikacija podatke odaju Googleu i Facebooku. Najnesigurnijom (na Androidu) ispostavila┬á se aplikacija Text Free – koja omogu─çuje besplatne pozive i slanje poruke preko Wi-Fi mre┼że. Od iOS aplikacija posebno se ‘tra─Źerskom’ pokazala aplikacija Localscope, koja podatke o korisnicima ┼íalje na ─Źak 17 vanjskih domena!


thematic

Aplikacije i stranice na koje šalju informacije (klikni za veći prikaz)

Ne samo da nam takve aplikacije dodatno crpe bateriju ure─Ĺaja ─Źak ni kada ne koristite tu aplikaciju, nego ve─çinom bez znanja korisnika odaju osjetljive podatke poput lokacija i razotkrivanja identiteta ne┼żeljenim stranama.

Me─Ĺu mnogima su sve popularnije aplikacije za fitness i pra─çenje zdravlja, a u istra┼żivanju su njih 3 od 30 s tre─çom stranom dijelile podatke o pretragama i ono ┼íto su korisnici tra┼żili.

Znanstvenike je za─Źudio i podatak da je 93 posto od svih Android aplikacija koje su testirali imalo vezu prema adresi safemovedm.com, no jo┼í ne znaju kakva je svrha te veze koja se nastavila ─Źak i kada nisu koristili aplikacije, te se vjerojatno radi o pozadinskom procesu u Androidu, ali Google jo┼í nije rekao ┼íto ta─Źno ta adresa radi, pi┼íe BBC.

Istra┼żivanje je pokazalo da se mnogi osjetljivi podaci dijele bez vidljive dozvole, a budu─çi operativni sustavi i trgovine aplikacijama bi trebale uvesti promjene kako bi jasnije rekli korisnicima koje potencijalno osjetljive podatke dijele – navode autori istra┼żivanja.

Istra┼żivanja pokazuju da se vi┼íe od polovine korisnika odlu─Źi ne instalirati aplikaciju kada otkriju koliko bi podataka trebali dijeliti da je uop─çe koriste. Tre─çina ljudi je odlu─Źila obrisati aplikaciju nakon ┼íto su otkrili da se prikupljaju podaci koje nisu htjeli dijeliti.
 
(avaz.ba/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,