Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NE VRIJEDE GENETSKE PREDISPOZICIJE: Sedam sestara oboljelo od raka dojke iako nemaju genetske predispozicije: ‘Možda je virus!’

NE VRIJEDE GENETSKE PREDISPOZICIJE: Sedam sestara oboljelo od raka dojke iako nemaju genetske predispozicije: ‘Možda je virus!’

sestre-rakObitelj iz Bostona proglašena je medicinskim fenomenom nakon što je i sedmoj sestri dijagnosticiran rak dojke. Nevjerojatno je da se nekoliko sestara bolest i vraćala

Betty Belmont Harmon, najstarija od sestara, oboljela je prva 1995. godine. U idućih dvadeset godina ostale sestre su jedna po jedna otkrivale da imaju zloćudan tumor dojke.

Betty Belmont Harmon, Mary Belmont Perdios, Winnie Belmont, Irene Belmont Quigley, Nancy Belmont, Dottie Belmont Loring i Judy Belmont Counterman ispričale su ABC-u da im je svaka nova dijagnoza donosila nova pitanja.

Nancy, koja je oboljela posljednja prije pola godine, nadala se da rak neće ni dobiti. Sestre su se šalile s njom da je sigurno posvojena, no nažalost loša kob se nastavila.

‘Njena dijagnoza bila je najgora. Rekli su da je u posljednjoj fazi bolesti. Sve smo plakale i bile shrvane’, ispričala je Mary.

Zanimljivo je da je nakon brojnih testova otkriveno da sestre nemaju genetske predispozicije za rak dojke, u užoj obitelji nije bilo tumora. Čak i njihova dva brata, koji su danas pokojni, nisu bolovali od raka.

Pitaju se jesu li se razboljele zbog rudnika ugljena nedaleko obiteljske kuće u kojoj su provele cijelo djetinjstvo. Prisjećaju se da je na krevetima gotovo svakodnevno bio sloj crne prašine.

Onkologinjaa dr. Irene Kuter iz Opće bolnice Massachusetts liječila je šest od sedam sestara i rekla je da je cijela obitelj nevjerojatno hrabra. Još uvijek ne isključuje da je tumor izazvan iz okoliša ili zbog neke genetske greške.

“No, možda se radi o nečem neobičnom. Možda se radi o virusu, zaključuje dr. Kuter, a ako se njezina teorija potvrdi točnom možda nesretne sestre pomognu u novim saznanjima o raku dojke i njegovom izlječenju.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,