Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » NJEMA─îKI NOBELOVAC: Rak izaziva nepoznati virus u govedini i kravljem mlijeku

NJEMA─îKI NOBELOVAC: Rak izaziva nepoznati virus u govedini i kravljem mlijeku

rak-meso-mlijekoDobitnik Nobelove nagrade u podru─Źju fiziologije – nijemac Harald zur Hausen – upozorio je da slabo prou─Źen virus, koji se sre─çe kod krava, mo┼że izazivati ÔÇőÔÇőrak kod ljudi

“Smatram da doma─çe ┼żivotinje mogu biti izravni izaziva─Źi raka debelog crijeva kod ljudi. Raspola┼żemo eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi. Me─Ĺutim, ovo tek treba potvrditi “.

Neki drugi znanstvenici su i ranije upozoravali da uporaba tzv crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ov─Źetine i svinjetine) pove─çava rizik dobivanja kolorektalnog raka. Ali, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi samo s govedinom i sa – koliko god to izgledalo malo vjerojatno – mlijekom.

“Tradicionalno obja┼ínjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na ro┼ítilju, otuda su izvo─Ĺene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom pr┼żenja ribe i piletine, a da nitko ne misli da uporaba mesa peradi i ribe pove─çava rizik dobivanja raka debelog crijeva “- nagla┼íava Hauzen.


On otkriva da je u svojim istra┼żivanjima posebnu pozornost poklonio ─Źinjenici da se u Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sre─çe krajnje rijetko, kao i u Indiji gdje se govedina – iz vjerskih razloga – fakti─Źki ne jede.

Hauzen ukazuje tako─Ĺer: da se razina kolorektalnih oboljenja od raka naglo pove─çao poslije Drugog svjetskog rata. On je uvjeren da je to najdirektnije povezano s time ┼íto je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.

Njema─Źki znanstvenik dodaje da se u tim dvjema azijskim zemljama mnogo rje─Ĺe sre─çe rak mlije─Źne ┼żlijezde zato ┼íto se u njima minimalno koriste u prehrani kravlje mlijeko i mlije─Źne proizvode.

Hauzen je u posljednjem broju znanstvenog ─Źasopisa International Journal of Cancer objavio da je prou─Źvavo uzorke krvi i mlijeka krava i da je u njima otkrio “elemente DNK koji mogu pripadati nepoznatom virusu koji bi mogao biti izaziva─Ź raka”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,