Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » NJEMAČKI NOBELOVAC: Rak izaziva nepoznati virus u govedini i kravljem mlijeku

NJEMAČKI NOBELOVAC: Rak izaziva nepoznati virus u govedini i kravljem mlijeku

rak-meso-mlijekoDobitnik Nobelove nagrade u području fiziologije – nijemac Harald zur Hausen – upozorio je da slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, može izazivati ​​rak kod ljudi

“Smatram da domaće životinje mogu biti izravni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi “.

Neki drugi znanstvenici su i ranije upozoravali da uporaba tzv crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik dobivanja kolorektalnog raka. Ali, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi samo s govedinom i sa – koliko god to izgledalo malo vjerojatno – mlijekom.

“Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da nitko ne misli da uporaba mesa peradi i ribe povećava rizik dobivanja raka debelog crijeva “- naglašava Hauzen.

On otkriva da je u svojim istraživanjima posebnu pozornost poklonio činjenici da se u Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sreće krajnje rijetko, kao i u Indiji gdje se govedina – iz vjerskih razloga – faktički ne jede.

Hauzen ukazuje također: da se razina kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao poslije Drugog svjetskog rata. On je uvjeren da je to najdirektnije povezano s time što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.

Njemački znanstvenik dodaje da se u tim dvjema azijskim zemljama mnogo rjeđe sreće rak mliječne žlijezde zato što se u njima minimalno koriste u prehrani kravlje mlijeko i mliječne proizvode.

Hauzen je u posljednjem broju znanstvenog časopisa International Journal of Cancer objavio da je proučvavo uzorke krvi i mlijeka krava i da je u njima otkrio “elemente DNK koji mogu pripadati nepoznatom virusu koji bi mogao biti izazivač raka”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,