Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Zapadni bogataš: Kapitalizam je gotov! Svijet ide prema jednoj vrsti državnog socijalizma

Zapadni bogataš: Kapitalizam je gotov! Svijet ide prema jednoj vrsti državnog socijalizma

faber-socijalizamMARC FABER PROGNOZIRA DA ĆE CENTRALNE BANKE DRŽAVA SVE VIŠE KUPOVATI I FIRME I AKTIVE

Poznati svjetski invenstitor, financijer i analitičar Marc Faber izjavio je da središnje (narodne) banke po cijelom svijetu imaju namjeru financijske aktive prepuštati državama i da će to voditi nekoj vrsti svjetskog socijalizma.

U intervjuu televiziji CNBC, ocijenio je da središnje banke na taj način “monetizuju dugove”. Za primjer je naveo Japan čija banka kupuje sve državne obveznice.

Faber procjenjuje da će tendencija da aktive kupuju središnje banke država samo dalje jačati. Unatoč tome, on je uvjeren da ta strategija neće dati prave rezultate i da ne može stimulirati ekonomski rast.

Prema njegovim riječima, središnje banke država nisu zainteresirane ni za kakvu ekonomsku učinkovitost već ih interesira – samo njihov prestiž.

Kupovanje svih novih i novih aktiva, svodit će se – smatra Faber – samo na “povećavanje doze lijeka”. On je, međutim uvjeren, da će to dugoročno samo pogoršati stvari, a da će na kraju vlade “kontrolirati sve”.

“A sve to – upozorava Faber – nije ništa drugo nego put u socijalizam. Ja već sada sasvim mogu zamisliti situaciju kada će vlade upravljati svim korporacijama i svim vrijednosnim papirima. Kako na taj način svi prelazimo ka socijalizmu i planskoj ekonomiji “.

Da bi svoju poziciju dodatno pojasnio, Faber je naknadno dodao: “Uvjeren sam da vlada SAD i Sustav federalnih rezervi neće dozvoliti da dođe do pada cijena aktiva. Ako dionice na burzama počnu padati – uvjeren sam da će ih središnje banke početi kupovati. Apsolutno sve! “

Faber je posebno naglasio da bi volio vidjeti Donalda Trumpa u ulozi predsjednika Sjedinjenih Država. Pritom je istaknuo: “Trampa uglavnom mrze samo zato što je on nesistemski čovjek. On je unio svježu struju u cijeli izborni proces u SAD. Ja prema njemu osjećam veliku simpatiju. Da imam pravo glasam, bio bih za njega iz jednostavnog razloga što je on jedini koji može pobijediti Hillary Clinton. Da sam građanin SAD, učinio bih sve da ne dozvolim da ona pobijedi”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,