Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija u Siriji: Dođoh, sredih, održah riječ i sada odoh!

Rusija u Siriji: Dođoh, sredih, održah riječ i sada odoh!

russia-putin-sochiRusija svojim primjerom pokazuje da je sirijska vlada zahvaljujući pomoći ruskih vojno-kozmičkih snaga dobila mogućnost da se samostalno uhvatiti u koštac s teroristima

“Kao prvo, mi ćemo podržavati sirijsku vojsku isključivo u njenoj zakonitoj borbi protiv terorističkih skupina. Kao drugo, podrška će se izvoditi iz zraka, bez učešća u kopnenim operacijama. I pod tri, takva podrška biti će vremenski ograničena na rok provođenja ofanzivne operacije sirijske vojske”, obećao je ruski predsjednik Vladimir Putin krajem rujna prošle godine.

Od tog dana – kad su avioni zračno-kozmičkih snaga Rusije počeli provoditi zračnu operaciju nanošenja preciznih udara po pozicijama Daesu-a u Siriji – do danas, zaustavljena je ili potpuno prekinuta opskrba terorista u Siriji.

Izvedeno je više od 9.000 letova, uništeni su infrastrukturni objekti terorista Daesu-a, njihovi zapovjedni punktovi, stožeri, komunikacijski čvorovi … teroristi su istisnuti iz sirijske Latakije, većeg dijela Hame i Homsa, uspostavljena je komunikacija s Alepom, deblokirana je avio-baza Kvajres koja je bila blokirana više od tri godine, uspostavljena je kontrola nad naftno-plinskim poljima u blizini Palmire, prekinuti su putevi opskrbe terorista. Prekinuti su osnovni putevi isporuke nafte u Tursku.

Jedna riječ – učinkovito

“Rusija se ne namjerava potpuno uvlačiti u sirijski konflikt”, dodao je, na početku intervencije u Siriji, pojasnio Putin.

Ruski predsjednik je tada naglasio da borba protiv terorizma treba biti vođena u okviru rezolucija Vijeća sigurnosti UN ili na molbu zemlje koja traži tu vrstu pomoći. Također, Putin je tada izrazio nadu da će odnos Bashar al-Assada prema rješavanju sirijske krize biti aktivan i fleksibilan, te da je sirijski predsjednik spreman za dijalog s oporbom.

Šest mjeseci kasnije situacija na terenu pokazuje da je u Siriji od 27. veljače na snazi ​​prekid vatre. Svi svjetski mediji javili su danas da su počeli razgovori predstavnika sirijskih vlasti i oporbe u Ženevi.

Za državnika koji stvarno misli ono što govori i čija država provodi preuzete obveze, poslije svega ovoga bila je logična vijest koja je kasno danas uslijedila.

“Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu obrane i oružanim snagama u cjelini ispunjen, zbog toga naređujem ministru obrane da od sutra počne povlačenje glavnog dijela naše vojne grupacije iz Sirijske Arapske Republike”, rekao je danas, pola godine od početka intervencije u Siriji Vladimir Putin na sastanku sa šefovima ministarstava obrane i vanjskih poslova Rusije.

“Sirija i Rusija su se tijekom telefonskog razgovora predsjednika Vladimira Putina i Bashar al-Assada dogovorile da smanje prisustvo ruske avijacije u Siriji, što je povezano sa situacijom na fronti, produžavanjem primirja i nekim uspjesima koji je sirijska vojska uz podršku ruskog zrakoplovstva realizirala u borbi protiv terorizma”, također je u priopćenju press-službe predsjednika Sirije.

UN kao ideja vodilja

Dva dana prije intervencije u Siriji, predsjednik Rusije je održao, sad već čuveni, govor u Ujedinjenim nacijama rujna prošle godine.

“Agresivna vanjska intervencija dovela je do toga da su, umjesto reformi, državne institucije, pa i sam način života, uništeni bez ikakvog zazora”, naglasio je tada Putin, istaknuvši da je umjesto pobjede demokracije i napretka, došlo nasilje, siromaštvo, socijalna katastrofa, a ljudska prava, uključujući pravo na život, nimalo se ne poštuju.

“Već je postalo očito”, navodio je primjere Putin, “da je vakuum vlasti, koji se pojavio u nizu zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, doveo do stvaranja zona anarhije koju su odmah počeli popunjavati ekstremisti i teroristi. Pod zastavama Daesu-a već ratuje desetine tisuća boraca. Regruti Daesu-a dolaze i iz Libije, čija je državnost razorena uz grubo kršenje rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti UN”.

Putin je tada upitao: “Da li makar sada shvaćate što ste napravili?”.

Ruski predsjednik je potom upozorio da nitko ne treba zaboraviti iskustvo iz prošlosti.

“Mi se, recimo, sjećamo i primjera iz povijesti Sovjetskog Saveza. Izvoz društvenih eksperimenata, pokušaji da se izazovu promjene u različitim zemljama, uz polaženje od vlastitih ideoloških stavova, često su dovodili do tragičnih posljedica, nisu dovodili do napretka nego do degradacije”, podsjetio Vladimir Putin.

Međutim, istaknuo je, izgleda da nitko ne uči na tuđim greškama, već ih samo ponavlja. I da se izvoz takozvanih “demokratskih” revolucija nastavlja.

“Ne može se igrati i manipulirati riječima. U međunarodnom pravu, u međunarodnim poslovima, svaki termin treba biti jasan, transparentan, treba imati jednako shvaćanje i jednako shvatljivi kriteriji”, bila je jedna o ključnih poruka koju je tada rekao Putin.

Danas vidimo da je održao riječ. I onu iz govora u UN. I onu riječ sa početka ruske zračne intervencije u Siriji.

Naravno, kao ozbiljan državnik, Putin je sigurno dobio i čvrsta uvjeravanja od, kako ih sam naziva, partnera sa Zapada da će situacija u Siriji biti rješavana mirnim putem.

Neposredno nakon vijesti da će Rusija početi povlačenje svoje vojske iz Sirije, stigla je vijest iz Bijele kuće da “u administraciji SAD ne isključuju mogućnost da u najskorije vrijeme bude održan razgovor predsjednika Baracka Obame s ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji”. Iako šturo diplomatski napisana, svakome je jasno što ova vijest znači.

Rusija, dakle – kako naglašava šef odbora za sigurnost Vijeća federacije ruskog parlamenta Viktor Ozerov – “svojim primjerom pokazuje da je sirijska vlada zahvaljujući pomoći ruskih vojno-kozmičkih snaga dobila mogućnost se samostalno uhvatiti u koštac sa teroristima”.

Lijep kraj proljetnog dana!
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,