Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » FARMACEUTSKA PRIJEVARA OPASNA PO ŽIVOT: Švedski znanstvenici otkrili da lijek za dijebetes kojeg koristi preko 2500 Hrvata povisuje šećer

FARMACEUTSKA PRIJEVARA OPASNA PO ŽIVOT: Švedski znanstvenici otkrili da lijek za dijebetes kojeg koristi preko 2500 Hrvata povisuje šećer

Dijabetes-lijek-hrvatskaFarmaceutska industrija vrlo malo istražuje dugoročne posljedice lijekova po ljudsko zdravlje, a u novije vrijeme sve manje, zbog toga što im to uzima resurse i smanjuje profit

Dugoročno liraglutid (Victoza), analog GLP-1, može povisiti razinu šećera u krvi kod dijabetičara tipa 2, tvrde švedski znanstvenici s Karolinska instituta

Riječ je o lijeku koji se inače koristi za snižavanje šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, poglavito kad pacijentu treba brzo smanjiti tjelesnu težinu, ali studija objavljena u časopisu Cell Metabolism otkriva da liraglutid može iscrpiti proizvodnju inzulina u beta stanicama, što onda povećava glukozu u krvi.

Ima vijek trajanja

Ovo otkriće može imati važne implikacije na bolesnike kojima je liraglutid propisan nakon što nisu reagirali na druge dijabetičke lijekove. To ne znači da je lijek neučinkovit već da ima ograničeni “vijek trajanja”.

Inače, liraglutid je odobrio FDA za liječenje dijabetesa tipa 2 prije pet godina, a daje se jedanput dnevno injekcijom uz dodatnu terapiju prehranom i pojačanu tjelesnu aktivnost kako bi se snizila razina šećera u krvi. Inače, na Victozi je u Hrvatskoj oko 2500 dijabetičara.

Učinak na miševima

Lijek pripada tzv. inkretin mimeticima, a stimulira djelovanje glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1) koji stimulira beta stanice gušterače da povećaju izlučivanje inzulina. Među njima su osim Victoze i Bydureon, Byetta, Lyxumia. Ukupno na toj vrsti lijekova u Hrvatskoj je oko 3500 dijabetičara tipa 2.

Švedski stručnjaci kažu da postoje snažni dokazi učinkovitosti liraglutida na dijabetes tipa 2 u početnoj terapiji. No, Per-Olof Berggren i kolege koje su radile studiju kažu kako lijek smanjuje izlučivanje inzulina kod miševa nakon duljeg korištenja.

Istraživači su analizirali učinak liraglutida kod miševa kojima su transplantirane ljudske beta stanice. Miševi su 250 dana dobivali dnevnu dozu liraglutida, a stručnjaci su pratili kako lijek utječe na transplantirane beta stanice. S vremenom lijek je iscrpio beta stanice, što je smanjilo lučenje inzulina, a što onda može prouzročiti porast razine šećera u krvi. Istraživači tvrde da je to vrlo važno otkriće za liječnike i pacijente, pa i farmaceutsku industriju. Berggren drži da bi ovi rezultati trebali uzeti u obzir kod propisivanja GLP-1 analoga.

Promijeniti terapiju

“Nema dvojbe da je Victoza dobar lijek za pretile dijabetičare tipa 2 jer će s njim brže gubiti višak kilograma, no moglo se uočiti i ranije da lijek više nije toliko učinkovit. I inače je problem s dijabetesom to da se stalno mora pratiti kako pacijent reagira na terapiju, odnosno koliko je bolest napredovala i tome prilagoditi liječenje”, kaže dijabetolog velikog iskustva, prof. dr. Željko Metelko. Naglašava kako je koncentracija analoga GLP-1 puno viša od one koja se prirodno nalazi u organizmu, što sigurno ne može opstati na duge staze pa onda treba promijeniti terapiju.

Dijabetes u Hrvatskoj

Ukupno ima oko 400.000 dijabetičara, od toga 234.000 odraslih, ili 90 na 1000 stanovnika

12,5 posto dijabetičara puši

84 posto ima ITM (indeks tjelesne mase) veći od 25

53 posto pacijenata je na tabletama

25 posto samo na inzulinu

21 posto uzima tablete i inzulin
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,