Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KAKO JE NIKOLA TESLA TRENIRAO MOZAK: Saznajte koje su to 3 navike najve─çeg genija svih vremena!

KAKO JE NIKOLA TESLA TRENIRAO MOZAK: Saznajte koje su to 3 navike najve─çeg genija svih vremena!

nikola-tesla-generatorTesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali što je doprinijelo tome?

Postoje li “trikovi” kojima se veliki inovator trudio pove─çati svoju produktivnost i mo┼żemo li i mi da ih primijenimo kako bismo postali uspje┼íniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmi┼íljavanju elektri─Źnog sustava izmjeni─Źne struje, ali je pored toga njegovo ime oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tijekom ┼żivota, Tesla je konstantno radio na projektima i ─Źesto ih realizirao do kraja. Posljednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta.

Stranica lifehacker.com sastavila je popis navika kojima je Tesla uspio buiti neprikosnoveni inovator.

Stranica navodi da je Tesla imao i ─Źudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono ┼íto je ostvario ne bi bilo mogu─çe bez striktnog seta pravila za pove─çanje produktivnosti.

1. Dobro razmislite prije nego ┼íto ne┼íto u─Źinite

Nikola Tesla je ─Źesto govorio kako mo┼że zamisliti strojevi i rijetko je pravio nacrte prije po─Źetka rada na njihovoj izgradnji.

Ovaj proces vizualnog razmi┼íljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrirati na kona─Źan proizvod.

Za kreativno razmi┼íljanje ─Źesto je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.


U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces: “Moja metoda je druga─Źija. Ja ne ┼żurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgra─Ĺivanjem u svojoj ma┼íti.

Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici.

Veliki znanstvenik nije ro─Ĺen s ovim vje┼ítinama, ve─ç je radio odre─Ĺene vje┼żbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga, navodi lifehacker.com.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku ┼íetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mi┼íljenja, a iako su njegove ┼íetnje postale dio opsesivno kompulzivnog pona┼íanja, on je nekoliko “eureka” trenutaka imao upravo tijekom njih.

Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmeni─Źnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpe┼ítu, oporavljaju─çi se od ┼żiv─Źanog sloma, a dok je s prijateljem ┼íetao parkom recituju─çi poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeni─Źnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tijekom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih ─Źuvenih citata: “Um je o┼ítriji ii koncentriraniji u osami i neprekidanoj samo─çi. Za razmi┼íljanje nije neophodna bilo kakav veliki laboratorij.

Originalnost pristi┼że iz osame oslobo─Ĺene utjecaja koji nam ┼ítete kreativnom umu. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje ra─Ĺaju”, tvrdio je Tesla.
 
(dnevno.rs/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,