Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DAILY MAIL ZAKUHAVA: Ve─çina u vojno-dr┼żavnom vrhu ne bi odgovorila na ruski nuklearni napad na London

DAILY MAIL ZAKUHAVA: Ve─çina u vojno-dr┼żavnom vrhu ne bi odgovorila na ruski nuklearni napad na London

london-nuklearBRITANSKI LIST TVRDI DA JE TO BIO ISHOD GLASOVANJA ZA VRIJEME TAJNE STRATE┼áKE VOJNE VJE┼ŻBE

Britanski list Daily Mail objavio je da je vojno i dr┼żavno rukovodstvo Ujedinjenog Kraljevstva prisustvovalo vojnoj vje┼żbi koja je za pretpostavku imala da je Rusija vojno upala u jednu od NATO-zemalja i da je potom odlu─Źila nanesti nuklearni udar po Londonu.

Isti list se pozvao na saznanja novinara BBC, a tvrdi da se ve─çina ─Źlanova vojno-dr┼żavnog rukovodstva – kada je do┼ílo od odlu─Źivanja da li da se teritoriju Rusije nanese uzvratni nuklearni udar – bila protiv!

Navodno su novinari BBC dobili pristup dosad “potpuno tajnim vojnim vje┼żbama”. I, navodno je britanski vrh po┼íao od pretpostavke da je ruska vojska upala u Latviju – da bi podr┼żala “prokremaljske separatiste” koji su preuzeli 20 pograni─Źnih gradova.

Daily Mail tvrdi da je spomenuta vje┼żba polazila i od pretpostavki: da je me─Ĺu liderima NATO do┼ílo do razlaza prilikom odlu─Źivanja kako odgovoriti na “rusku agresiju” i da su zato SAD i Velika Britanija odlu─Źile zapo─Źeti kopnenu operaciju s namjerom da iz Latvije “potisnu Putinove trupe”.

Na to Moskva odgovara “nuklearnim udarom po britanskom ratnom brodu HMS Ocean prilikom kojeg gine 1200 britanskih mornara i ─Źasnika”.

U toj situaciji – prema vje┼żbi – odbor sastavljen od navi┼íih britanskih ─Źasnika i klju─Źnih ministara glasa protiv uzvratnog nuklearnog udara, s obzirom da se “incident” dogodio u “ranoj fazi konflikta”.

Me─Ĺutim, Washington – koji je tako─Ĺer izgubio jedan ratni brod u toj “ranoj fazi” – ignorira britansku poziciju i nanosi nuklearni udar “po jednom ruskom vojnom cilju”. Sa namjerom da potakne Britaniju da se uklju─Źi u “┼íiroki nuklearni rat”.

To dovodi do daljnjeg rasta napetosti i aktivacije “scenarija Sudnjeg dana“, a britanska vrhovna komanda saznaje da je Putin odlu─Źio nuklearnim udarom uni┼ítiti London.

To britansku komandu suo─Źava sa neophodno┼í─çu da se odlu─Źi: odgovoriti na taj napad Rusije na isti na ─Źin ili ne odgovoriti. I ve─çina glasa protiv toga da se za ba─Źenu nuklearnu bombu na teritoriju Velike Britanije odgovori po principu “oko za oko”.

Daily Mail tvrdi da je me─Ĺu onima koji su glasali protiv bio i general Richard Shirreff koji je donedavno bio zamjenik vrhovnog glavnokomanduju─çeg snaga NATO u Europi.

On je svoj stav navodno obrazlo┼żio rije─Źima: “U tim trenucima bi bilo jasno da je politika obuzdavanja do┼żivjela krah. Uzvratni udar bi u tim tada iziskivao da se rije┼íi moralni problem: ako Britanija bude uni┼ítena – ┼íto ─çemo dobiti ako uni┼ítimo polovicu Rusije? Kori┼ítenje takve sile mo┼że biti opravdano samo radi spre─çavanja jo┼í ve─çeg zla, a to bi napravilo jo┼í ve─çe zlo”.

Mada ser Shirreff nije bio do kraja jasan: on vjerojatno smatra da bi za Britaniju bilo bolje da se pomiri s razaranjem Londona – da ne bi do┼ílo do uni┼ítenja cijele zemlje …
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,