Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Foreign Policy najavljuje: Deset mogu─çih ratova koje planiraju u 2016. godini

Foreign Policy najavljuje: Deset mogu─çih ratova koje planiraju u 2016. godini

rat-2016Tijekom proteklih pet godina pove─çao se broj oru┼żanih sukoba u svijetu, a u 2016. godini ne treba o─Źekivati ÔÇőÔÇőpobolj┼íanje situacije u podru─Źju rje┼íavanja vojnih kriza, pi┼íe ameri─Źki “Foreign Policy”

Analiti─Źari ameri─Źkog lista sastavili su presjek deset najva┼żnijih i naju┼żarenijih to─Źaka kojima ─çe svjetska zajednica morati posvetiti pa┼żnju tijekom ove godine.

Do naj┼żalosnijih humanitarnih posljedica, prema mi┼íljenju autora teksta, mo┼że dovesti nastavljanje sukoba u Siriji, Iraku, Ju┼żnom Sudanu, Afganistanu, Jemenu i ─îadu.

Na spisku su i unutarnji sukobi u Turskoj (sukob Ankare i Kurda) i u Libiji (gdje i dalje traje gra─Ĺanski rat).

Pored toga, prema mi┼íljenju autora teksta, stanje u Burundija, u kojoj raste nezadovoljstvo stanovni┼ítva zbog odluke aktualnog predsjednika da se kandidira po tre─çi put na tu funkciju i situacija povodom Ju┼żnog kineskog mora, gdje se SAD poku┼íava suprotstaviti rastu utjecaja Kine, mogli bi se zakomplicirati ove godine, ┼íto bi moglo dovesti do stvaranja novih ┼żari┼íta.

Foreign Policy pi┼íe da ve─çinu nabrojanih sukoba nije mogu─çe rije┼íiti, “jer su u njih umije┼íane ekstremisti─Źke organizacije ─Źiji ciljevi i ideologije ne dozvoljavaju da se rat rje┼íava pregovorima, a to poni┼ítava napore za uspostavljanje mira”.

“Vrijeme je da se u 2016. godini odustane od mi┼íljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma na─Źin da se o─Źuva svjetski mir ili ─Źak na─Źin da se rje┼íava kriza u jednoj zemlji, na primer u Siriji”, pi┼íe u ─Źlanku.

Analiti─Źari lista, ve─çina nabrojanih sukoba zahtijeva suradnju na nekoliko razina – me─Ĺu svim sudionicima svjetskih politi─Źkih procesa.

“Dr┼żave moraju udvostru─Źiti svoje napore za pronala┼żenje sustava politi─Źkih dogovora, koriste i najmanje mogu─çnosti za postizanje kompromisa”, pi┼íe Foreign Policy.

Kome pa┼íu vje─Źni ratovi o kojima govori Foreign Policy, o─Źito je i neobrazovanom ─Źovjeku.

Magazin Foreign Policy je glasilo elite u Americi, a njezin trenutni CEO David Rothkopf je bio dobitnik stipendije fondacije Carnegie Endowment ─Źiji je jedan od osniva─Źa i financijatora obitelj Rockefeller.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,