Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Foreign Policy najavljuje: Deset mogućih ratova koje planiraju u 2016. godini

Foreign Policy najavljuje: Deset mogućih ratova koje planiraju u 2016. godini

rat-2016Tijekom proteklih pet godina povećao se broj oružanih sukoba u svijetu, a u 2016. godini ne treba očekivati ​​poboljšanje situacije u području rješavanja vojnih kriza, piše američki “Foreign Policy”

Analitičari američkog lista sastavili su presjek deset najvažnijih i najužarenijih točaka kojima će svjetska zajednica morati posvetiti pažnju tijekom ove godine.

Do najžalosnijih humanitarnih posljedica, prema mišljenju autora teksta, može dovesti nastavljanje sukoba u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu, Afganistanu, Jemenu i Čadu.

Na spisku su i unutarnji sukobi u Turskoj (sukob Ankare i Kurda) i u Libiji (gdje i dalje traje građanski rat).

Pored toga, prema mišljenju autora teksta, stanje u Burundija, u kojoj raste nezadovoljstvo stanovništva zbog odluke aktualnog predsjednika da se kandidira po treći put na tu funkciju i situacija povodom Južnog kineskog mora, gdje se SAD pokušava suprotstaviti rastu utjecaja Kine, mogli bi se zakomplicirati ove godine, što bi moglo dovesti do stvaranja novih žarišta.

Foreign Policy piše da većinu nabrojanih sukoba nije moguće riješiti, “jer su u njih umiješane ekstremističke organizacije čiji ciljevi i ideologije ne dozvoljavaju da se rat rješava pregovorima, a to poništava napore za uspostavljanje mira”.

“Vrijeme je da se u 2016. godini odustane od mišljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma način da se očuva svjetski mir ili čak način da se rješava kriza u jednoj zemlji, na primer u Siriji”, piše u članku.

Analitičari lista, većina nabrojanih sukoba zahtijeva suradnju na nekoliko razina – među svim sudionicima svjetskih političkih procesa.

“Države moraju udvostručiti svoje napore za pronalaženje sustava političkih dogovora, koriste i najmanje mogućnosti za postizanje kompromisa”, piše Foreign Policy.

Kome pašu vječni ratovi o kojima govori Foreign Policy, očito je i neobrazovanom čovjeku.

Magazin Foreign Policy je glasilo elite u Americi, a njezin trenutni CEO David Rothkopf je bio dobitnik stipendije fondacije Carnegie Endowment čiji je jedan od osnivača i financijatora obitelj Rockefeller.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,