Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GEORGE LUCAS PROGOVORIO: Hollywood je isprazna industrija novca, a sovjetski redatelji su imali vi┼íe slobode od nas

GEORGE LUCAS PROGOVORIO: Hollywood je isprazna industrija novca, a sovjetski redatelji su imali više slobode od nas

george-lucasPoznati ameri─Źki redatelj George Lucas izjavio je da su sovjetski redatelji imali kudikamo vi┼íe stvarala─Źke slobode nego on u Hollywoodu

Oni su se morali samo oprezno odnositi prema kritici vlasti, smatra tvorac “Ratova zvijezda”.

Re┼żiser George Lucas po┼żalio se nedavno Charlieju Roseu u intervjuu da nema dovoljno stvarala─Źke slobode, pi┼íe Wall Street Journal.

“U svijetu u kojem ┼żivimo, u sustavu koji smo stvorili sami za sebe – to je ogromna industrija – ne smije se izgubiti novac.”

“Smisao je u tome da te primoravaju da snima┼í odre─Ĺeni film.”

“Ja sam uvijek odgovarao onima koji su u vrijeme Sovjetskog Saveza pitali: ‘Kako, zar vam nije drago ┼íto ┼żivite u Americi?’, uvijek sam im odgovarao da znam mnoge ruske re┼żisere koji imaju kudikamo vi┼íe slobode od mene.”

“Potrebno je samo da budu oprezni u kritiziranju vlade, a ina─Źe mogu raditi ┼íto im je volja “, rekao je Lukas.

Kao protute┼żu Lukasovom mi┼íljenju list je objavio odlomak iz knjige “Povijest ruskog filma” Birgit Boymers, suradnice Bristolskog sveu─Źili┼íta.

Prema njenom stavu, sovjetski autorski film je u epohi zastoja (od 1967. do 1982.) pre┼żivljavao te┼íko─çe zbog svog poetskog jezika, nerazumljivog ┼íirokim masama, tako da je njegov simbolizam bio u suprotnosti s dnevnom politikom.

Me─Ĺunarodna potpora ponekad je sovjetske filmove odvodila na pojedine svjetske festivale, dok kod ku─çe ili nisu uop─çe prikazivani ili su prikazivani u vrlo kratkom razdoblju.

Boymersova kao primjer navodi filmove “Andrej Rubljov” Tarkovskog (premijera odgo─Ĺena za sedam godina) i Germanov “Provjeru na cestama” (zabranjen za prikazivanje).
 

 
(sputniknews.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,