Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GEORGE LUCAS PROGOVORIO: Hollywood je isprazna industrija novca, a sovjetski redatelji su imali više slobode od nas

GEORGE LUCAS PROGOVORIO: Hollywood je isprazna industrija novca, a sovjetski redatelji su imali više slobode od nas

george-lucasPoznati američki redatelj George Lucas izjavio je da su sovjetski redatelji imali kudikamo više stvaralačke slobode nego on u Hollywoodu

Oni su se morali samo oprezno odnositi prema kritici vlasti, smatra tvorac “Ratova zvijezda”.

Režiser George Lucas požalio se nedavno Charlieju Roseu u intervjuu da nema dovoljno stvaralačke slobode, piše Wall Street Journal.

“U svijetu u kojem živimo, u sustavu koji smo stvorili sami za sebe – to je ogromna industrija – ne smije se izgubiti novac.”

“Smisao je u tome da te primoravaju da snimaš određeni film.”

“Ja sam uvijek odgovarao onima koji su u vrijeme Sovjetskog Saveza pitali: ‘Kako, zar vam nije drago što živite u Americi?’, uvijek sam im odgovarao da znam mnoge ruske režisere koji imaju kudikamo više slobode od mene.”

“Potrebno je samo da budu oprezni u kritiziranju vlade, a inače mogu raditi što im je volja “, rekao je Lukas.

Kao protutežu Lukasovom mišljenju list je objavio odlomak iz knjige “Povijest ruskog filma” Birgit Boymers, suradnice Bristolskog sveučilišta.

Prema njenom stavu, sovjetski autorski film je u epohi zastoja (od 1967. do 1982.) preživljavao teškoće zbog svog poetskog jezika, nerazumljivog širokim masama, tako da je njegov simbolizam bio u suprotnosti s dnevnom politikom.

Međunarodna potpora ponekad je sovjetske filmove odvodila na pojedine svjetske festivale, dok kod kuće ili nisu uopće prikazivani ili su prikazivani u vrlo kratkom razdoblju.

Boymersova kao primjer navodi filmove “Andrej Rubljov” Tarkovskog (premijera odgođena za sedam godina) i Germanov “Provjeru na cestama” (zabranjen za prikazivanje).
 

 
(sputniknews.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,