Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Evo što je Nikola Tesla predvidio za 21. stoljeće

Evo što je Nikola Tesla predvidio za 21. stoljeće

tesla-izumiNovinari časopisa ‘New York Times’ i ‘TIME’ bili su redoviti gosti Nikole Tesle 30-ih godina prošlog stoljeća u njegovoj hotelskoj sobi u New Yorku

Tamo im je Tesla pričao o svojoj mladosti, ali i o svojim predviđanjima za budućnost, od kojih su se neka i ostvarila, javlja Smithsonian.

Stvaranje agencije EPA

Tesla je predvidio otvaranje agencije EPA (Američka agencija za zaštitu okoliša) koja je osnovana 35 godina nakon njegove smrti.

“Higijena, tjelesna kultura će biti prepoznate kao dio edukacije i vlade. Tajnik agencije za higijenu i tjelesnu kulturu biti će bitniji nego predsjednik SAD-a 2035. godine. Zagađenje koje vlada New Yorkom našim će precima biti nezamislivo, a isto tako više će se paziti na opskrbu vodom.”

Edukacija, rat i novine budućnosti

Tesla je zamislio svijet u kojem će znanstvena otkrića imati veći prioritet nego rat:


“Danas najciviliziranije zemlje na svijetu troše više na rat a manje na obrazovanje. 21. stoljeće će to ispraviti. Biti će značajnije se boriti protiv neznanja nego dobiti bitku u ratu. Otkrivanje nove znanstvene istine će biti važnije nego prepirke diplomata. Novine će izvještavati o znanstvenim otkrićima kao o vijestima.”

Zdravlje i prehrana

“Ne jedem meso, a to će i svi ostali ubrzo shvatiti. Isto tako, čaj, kava i duhan neće biti popularni, ali alkohol će uvijek biti zanimljiv. Biti će dovoljno žita da se prehrane milijuni u Indiji i Kini, a osakaćena zemlja će opet procvasti uz kemiju.

Roboti

Tesla se robotikom počeo baviti 1890-ih kad je sve zapanjio svojim patentiranim brodom na daljinsko upravljanje.

“Ne treba uništiti stroj već ga treba naučiti što da radi. Sve što danas radimo, jednog dan će to raditi automat. On će raditi sve što su nekad radili robovi.”

Jeftina energija i upravljanje prirodnim resursima

“Svi će imati vodu i energija (struja) će biti dostupna u svakom kućanstvu za mala sredstva. Isto tako će i najudaljenija mjesta na Zemlji imati energiju.”
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,