Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » PRIJETNJE 2016. GODINE: Masonski CFR prvi put među prijetnje visokog nivoa uvrstio “političku nestabilnost u Europi”

PRIJETNJE 2016. GODINE: Masonski CFR prvi put među prijetnje visokog nivoa uvrstio “političku nestabilnost u Europi”

ratovi-prijetnje-cfrAMERIKANCI DOPUŠTAJU MOGUĆNOST KONFLIKTA RUSIJE SA NEKOM OD ZEMALJA NATO

Američki masonski Savjet za međunarodne odnose (CFR) koji planira i provodi ratove po čitavom svijetu, objavio je svoje osmo godišnje “Istraživanje preventivnih prioriteta-2016″.

Riječ je o analitičkom dokumentu u kojem CFR – po tradiciji – procjenjuje moguće prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima u godini koja dolazi.

U radu na dokumentu sudjelovalo je više od 500 stručnjaka koji su postojeće i moguće konflikte ocjenjivali iz kuta utjecaja na ono što se u svijetu već događa.

Od bezmalo tisuću – izabrali su 30 koje su rangirali, prethodno ih razdijelivši na prijetnje (po SAD i njihove interese) visokog, srednjeg i niskog nivoa.

Među najveće prijetnje (po SAD) svrstano je pojačavanje i širenje ratnih djelovanja u Siriji.

Na drugom mjestu su mogući napadi na SAD ili nekog od njihovih saveznika s velikim brojem žrtava.

Na trećem mjestu je “razorni cyber-napad na životno važnu infrastrukturu SAD”. Slijedi “teška kriza u odnosima sa Sjevernom Korejom ili kriza u samoj Sjevernoj Koreji”.

Prijetnjom SAD smatra se i pojačavanje konflikta između Turske i njezinih Kurda. Plus: zaoštravanje sukoba između Izraela i Palestinaca, politička podjela Libije …

Jedan od glavnih autora istraživanja Paul Stares ukazao je da su sve osnovne prijetnje – osim tri – ovako ili onako povezane s Bliskim Istokom.

Simptomatično je da je CFR prvi put u povijesti u svoju analizu kao prijetnju unio “političku nestabilnost u Europi”.

Doduše, povezao ju je sa dotokom migranata i pojačavanjem socijalne nestabilnosti, ciljanim napadima terorista ili nasiljem prema izbjeglicama i migrantima “.

Ova prijetnja je, iako nova, svrstana u kategoriju prijetnji “visoke razine”.

Indikativno je da CFR ne računa s eskalacijom konflikta između Rusije i Ukrajine kao s opasnošću “visoke razine”. Ona je to bila za ovu godinu, a za sljedeću je proglašena opasnošću “srednjeg ranga”.

U istoj kategoriji se po prvi put pojavio “mogući konflikt između Rusije i neke od zemalja NATO”.

Među prijetnje “srednje razine” svrstani su i mogući konflikti Kine sa susjedima zbog spornih otoka. Ta prijetnja je na rang listi za ovu godinu bila u kategoriji “prioritetnih”.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,