Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » PRIJETNJE 2016. GODINE: Masonski CFR prvi put me─Ĺu prijetnje visokog nivoa uvrstio “politi─Źku nestabilnost u Europi”

PRIJETNJE 2016. GODINE: Masonski CFR prvi put me─Ĺu prijetnje visokog nivoa uvrstio “politi─Źku nestabilnost u Europi”

ratovi-prijetnje-cfrAMERIKANCI DOPU┼áTAJU MOGU─ćNOST KONFLIKTA RUSIJE SA NEKOM OD ZEMALJA NATO

Ameri─Źki masonski Savjet za me─Ĺunarodne odnose (CFR) koji planira i provodi ratove po ─Źitavom svijetu, objavio je svoje osmo godi┼ínje “Istra┼żivanje preventivnih prioriteta-2016″.

Rije─Ź je o analiti─Źkom dokumentu u kojem CFR – po tradiciji – procjenjuje mogu─çe prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima u godini koja dolazi.

U radu na dokumentu sudjelovalo je vi┼íe od 500 stru─Źnjaka koji su postoje─çe i mogu─çe konflikte ocjenjivali iz kuta utjecaja na ono ┼íto se u svijetu ve─ç doga─Ĺa.

Od bezmalo tisu─çu – izabrali su 30 koje su rangirali, prethodno ih razdijeliv┼íi na prijetnje (po SAD i njihove interese) visokog, srednjeg i niskog nivoa.

Me─Ĺu najve─çe prijetnje (po SAD) svrstano je poja─Źavanje i ┼íirenje ratnih djelovanja u Siriji.

Na drugom mjestu su mogu─çi napadi na SAD ili nekog od njihovih saveznika s velikim brojem ┼żrtava.

Na tre─çem mjestu je “razorni cyber-napad na ┼żivotno va┼żnu infrastrukturu SAD”. Slijedi “te┼íka kriza u odnosima sa Sjevernom Korejom ili kriza u samoj Sjevernoj Koreji”.


Prijetnjom SAD smatra se i poja─Źavanje konflikta izme─Ĺu Turske i njezinih Kurda. Plus: zao┼ítravanje sukoba izme─Ĺu Izraela i Palestinaca, politi─Źka podjela Libije …

Jedan od glavnih autora istra┼żivanja Paul Stares ukazao je da su sve osnovne prijetnje – osim tri – ovako ili onako povezane s Bliskim Istokom.

Simptomati─Źno je da je CFR prvi put u povijesti u svoju analizu kao prijetnju unio “politi─Źku nestabilnost u Europi”.

Dodu┼íe, povezao ju je sa dotokom migranata i poja─Źavanjem socijalne nestabilnosti, ciljanim napadima terorista ili nasiljem prema izbjeglicama i migrantima “.

Ova prijetnja je, iako nova, svrstana u kategoriju prijetnji “visoke razine”.

Indikativno je da CFR ne ra─Źuna s eskalacijom konflikta izme─Ĺu Rusije i Ukrajine kao s opasno┼í─çu “visoke razine”. Ona je to bila za ovu godinu, a za sljede─çu je progla┼íena opasno┼í─çu “srednjeg ranga”.

U istoj kategoriji se po prvi put pojavio “mogu─çi konflikt izme─Ĺu Rusije i neke od zemalja NATO”.

Me─Ĺu prijetnje “srednje razine” svrstani su i mogu─çi konflikti Kine sa susjedima zbog spornih otoka. Ta prijetnja je na rang listi za ovu godinu bila u kategoriji “prioritetnih”.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,