Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Cunningham: Američka vojska tajno podržava Daesu (Islamsku državu)

Cunningham: Američka vojska tajno podržava Daesu (Islamsku državu)

isus-amerikaZračni udar američke avijacije u kojem je poginulo devet iračkih vojnika, a za koji je Pentagon priznao da je greška, ne može promatrati samo kao “tehnička pogreška”, smatra američki analitičar Finijan Cunningham

“Šef Pentagona Ashton Carter podigao je ruke i priznao da je smrtonosni zračni udar SAD, u kojem je poginulo devet iračkih vojnika, bio ‘greška’. Carter je rekao da je to bio slučaj ‘prijateljske vatre’, izvedene u ratnoj magli “, piše analitičar u članku za RT.

Cunningham, ipak, vjeruje da je problem Washingtona u tome što se mnogi “Iračani nisu upecali na ovo objašnjenje”.

“Iračani će posljednju američku ‘grešku’ prije promatrati kao još jedan dokaz da američka vojska tajno podržava terorističku organizaciju Daesu (takozvanu Islamsku državu) u Iraku nego kao slučajnost”, piše Cunningham.

Iako su dužnosnici iračke vojske saopćili da je ovaj zračni napad rezultat nesporazuma partnera u koaliciji, neki zastupnici su “naglas izgovorili ono na što mnogi u zemlji sumnjaju”, nastavlja analitičar.

“Ne vjerujemo da je ovo bila tehnička pogreška. Stalno gledamo kako SAD pokušavaju iz zraka tajno pomoći snagama Daesu-a. Oni nam smetaju da napredujemo. Mislim da su se sada svi uvjerili da SAD nisu iskrene u svojoj borbi protiv Daesu-a”, izjavio je rukovoditelj parlamentarnog odbora Iraka za obranu i sigurnost Hakim el Zami.

Cunningham smatra da ideja da su vojni napadi SAD na terorističke baze Daesu-a u Siriji ili Iraku prekinuti iz etičkih razloga i radi očuvanja sigurnosti civilnog stanovništva nije tako očigledna.
 
(spputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,