Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » STRAVA U EUROPI: EU parlament protiv Monsantovog GMO kukuruza, ali ništa ne može učiniti

STRAVA U EUROPI: EU parlament protiv Monsantovog GMO kukuruza, ali ništa ne može učiniti

EU-PARLAMENT-gmoS 403 glasa “za” i 238 “protiv” zastupnici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojili su prigovor na odluku Europske komisije da dopusti uvoz i prodaju – ne i uzgoj – genetski modificiranog kukuruza NK603×T25, proizvod američke kompanije Monsanto

Radi se o političkoj poruci Komisiji koja je odobrenje za prodaju i uvoz dala prema direktivi o GMO hrani za koju Parlament smatra da je nedemokratska, iznijela je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, podsjećajući kako je kompanija Monsanto 2010. godine podnijela zahtjev za dodjelu odobrenja, no države članice se pet godina nisu mogle dogovoriti oko davanja ili odbijanja dozvole. U takvoj situaciji Komisija, prema postojećim propisima, ima pravo sama postupiti kako smatra potrebnim.

No, prigovor Parlamenta, bez obzira koliko snažnu poruku i pritisak predstavljao, ne može srušiti odluku o odobrenju genetski modificiranog kukuruza NK603. Radi se, na žalost, kaže Borzan, o izvršnoj odluci Komisije na koju Parlament nema pravo veta. Odobrenje je na snagu stupilo 4. prosinca i vrijedi 10 godina.

Na pitanje što takva odluka EK-a znači za zemlje koje ne žele uvoz i prodaju spomenutog Monsantova GM kukuruza, Borzan objašnjava kako države članice koje ne žele proizvode koji sadrže NK603 praktički nemaju izbora nego prihvatiti ovu odluku.

Olakotna okolnost je da će svi ti proizvodi morati biti jasno označeni da sadrže GMO, jer su pravila EU-a o označavanju stroga i obvezujuća. To u Americi nije slučaj.

Uz to, dodaje Borzan, biotehnološke tvrtke GMO proizvode u pravilu ne plasiraju u države za koje znaju da su anti-GMO raspoložene jer nitko građane ne može natjerati da te proizvode kupuju. Ne isplati im se ulagati u hrvatsko tržište za koje znaju da nije i neće biti profitabilno.

Politički pritisak Parlamenta formuliran u većinski izglasanom prigovoru jasno pokazuje Komisiji kako smatramo da je sustav davanja odobrenja nedemokratski jer koncentrira moć u njihovim rukama, iznosi hrvatska europarlamentarka. Ilustrira to činjenicom što je Odbor za okoliš i hranu EP-a prigovor izglasao 1. prosinca uputivši ga u plenarnu proceduru, no unatoč tome Komisija je 4. prosinca donijela odobrenje za Monsantov kukuruz, “ne želeći pričekati niti da se o prigovoru raspravi u Strasbourgu”.

Takvo nepoštovanje Parlamenta iziritiralo je mnoge zastupnike, pa su za prigovor, za koji su rezoluciju predložile političke grupe socijalista, zelenih, ljevice i euroskeptika, glasali i oni koji su inače zagovornici GMO-a. Borzan predviđa da će ubuduće Parlament na slične odluke Komisije redovito izglasavati prigovore, dodajući kako je konačni cilj da predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker ispuni obećanje i krene u reformu sustava odobrenja GMO hrane po uzoru na direktivu o uzgoju.

Želimo da predloži regulativu koja će demokratizirati proces i biti provediva. Zakon je mrtvo slovo na papiru ako ga ne možete provesti na terenu i polovična rješenja kojima bi Komisija oprala ruke neće proći – zaključuje Borzan.

Sumnjaju u zakone Unije

Prigovor protiv dopuštenja uvoza i prodaje Monsantova kukuruza NK603 podržala je i eurozastupnica Marijana Petir; stav većine zastupnika pokazuje, iznijela je, kako smatraju da odluka Europske komisije prekoračuje provedbene ovlasti o GM hrani i hrani za životinje te da postupak odobravanja GMO-a ne osigurava pružanje visoke razine zaštite ljudskog života, kao ni zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša ni interesa potrošača u odnosu na GMO. Odluka EK-a također “ukazuje i na to da Europski parlament nema povjerenja u sustav procjene rizika niti u relevantnost trenutno važećeg zakonodavstva Europske unije u pogledu autorizacije GMO-a”.

Kancerogeni herbicid

Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu upozorili kako je herbicid glifosat, sredstvo za suzbijanje korova na koje je GM kukuruz NK603 otporan (i kojemu je Monsanto vodeći svjetski proizvođač), ‘vjerojatno kancerogen’. Objavila je to u ožujku ove godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC). EFSA, pak – Europska agencija za sigurnost hrane – u studenom je objavila da je malo vjerojatno da je ovaj herbicid kancerogen za ljude.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(slobodnadalmacija.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,