Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IZOLIRANI SLUČAJ ILI PRAKSA: Najprljavija tajna humanitarne organizacije Ujedinjenih Naroda

IZOLIRANI SLUČAJ ILI PRAKSA: Najprljavija tajna humanitarne organizacije Ujedinjenih Naroda

afrika-un-vojnik-djeca-misijaUjedinjeni narodi optužene su za “nemar i pasivnost” povodom navodnih zločina francuskih mirovnih snaga u Srednjoafričkoj Republici, kada su vojnici optuženi da su dječake i djevojčice prisiljavali na oralni seks

Optužba je iznijeta na neovisnom panelu brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Naime, Ujedinjeni narodi su optuženi da su zataškali slučaj, a onima koji su o tome pričali uručile otkaz.

Predmet o zliostavljanju afričke djece iška je “iz ladice u ladicu”, a Anders Kompas, čovjek koji je prvi istražio ove zločine i ukazao na njih zaradio je suspenziju, navode organizacije za ljudska prava, među kojima i “Svijet bez side”.

Iako je 8. prosinca održano saslušanje kojem su nazočila četvorica vojnika, i dalje se ne zna da li su četiri muškarca ispitana kao svjedoci ili kao osumnjičeni za sudjelovanje u silovanjima za koje se vjeruje da su navodno počinjena u razdoblju između prosinca 2013. i lipnja 2014. godine.

Navodno, gladne dječake bez doma u Srednjoafričkoj Republici francuski vojnici Ujedinjenih naroda su prisiljavali na seks kako bi im zauzvat davali hranu i novac.

Paula Donovan, kodirektorka te organizacije, kazala je za CNN da u izvješću stoje detaljna svjedočanstva šestero djece s kojima su prošle godine razgovarali predstavnici UNICEF-a i UNHCR-a.

Djeca su pružila zastrašujuća svjedočenja o vlastitim iskustvima ovih zlostavljanja, kao i onih kojima su bili svjedoci i prisjećala se onoga što su im drugovi ispričali.

Zlostavljanje se prema navodima dogodilo nad više od desetak djece u izbjegličkom logoru na međunarodnom aerodromu “M’Poko” u Bangui, glavnom gradu Centralnoafričke republike.

Šokantne optužbe su natjerale Francois Hollandea, predsjednika Francuske, da obeća snažnu akciju ukoliko se ispostave kao točne.

Smatra se da je u tim zločinima sudjelovalo najmanje 14 francuskih vojnika.
 
(blic.rs/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,