Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IZOLIRANI SLU─îAJ ILI PRAKSA: Najprljavija tajna humanitarne organizacije Ujedinjenih Naroda

IZOLIRANI SLU─îAJ ILI PRAKSA: Najprljavija tajna humanitarne organizacije Ujedinjenih Naroda

afrika-un-vojnik-djeca-misijaUjedinjeni narodi optu┼żene su za “nemar i pasivnost” povodom navodnih zlo─Źina francuskih mirovnih snaga u Srednjoafri─Źkoj Republici, kada su vojnici optu┼żeni da su dje─Źake i djevoj─Źice prisiljavali na oralni seks

Optu┼żba je iznijeta na neovisnom panelu brojnih organizacija za za┼ítitu ljudskih prava.

Naime, Ujedinjeni narodi su optu┼żeni da su zata┼íkali slu─Źaj, a onima koji su o tome pri─Źali uru─Źile otkaz.

Predmet o zliostavljanju afri─Źke djece i┼íka je “iz ladice u ladicu”, a Anders Kompas, ─Źovjek koji je prvi istra┼żio ove zlo─Źine i ukazao na njih zaradio je suspenziju, navode organizacije za ljudska prava, me─Ĺu kojima i “Svijet bez side”.

Iako je 8. prosinca odr┼żano saslu┼íanje kojem su nazo─Źila ─Źetvorica vojnika, i dalje se ne zna da li su ─Źetiri mu┼íkarca ispitana kao svjedoci ili kao osumnji─Źeni za sudjelovanje u silovanjima za koje se vjeruje da su navodno po─Źinjena u razdoblju izme─Ĺu prosinca 2013. i lipnja 2014. godine.

Navodno, gladne dje─Źake bez doma u Srednjoafri─Źkoj Republici francuski vojnici Ujedinjenih naroda su prisiljavali na seks kako bi im zauzvat davali hranu i novac.

Paula Donovan, kodirektorka te organizacije, kazala je za CNN da u izvje┼í─çu stoje detaljna svjedo─Źanstva ┼íestero djece s kojima su pro┼íle godine razgovarali predstavnici UNICEF-a i UNHCR-a.

Djeca su pru┼żila zastra┼íuju─ça svjedo─Źenja o vlastitim iskustvima ovih zlostavljanja, kao i onih kojima su bili svjedoci i prisje─çala se onoga ┼íto su im drugovi ispri─Źali.

Zlostavljanje se prema navodima dogodilo nad vi┼íe od desetak djece u izbjegli─Źkom logoru na me─Ĺunarodnom aerodromu “M’Poko” u Bangui, glavnom gradu Centralnoafri─Źke republike.

┼áokantne optu┼żbe su natjerale Francois Hollandea, predsjednika Francuske, da obe─ça sna┼żnu akciju ukoliko se ispostave kao to─Źne.

Smatra se da je u tim zlo─Źinima sudjelovalo najmanje 14 francuskih vojnika.
 
(blic.rs/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,