Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA NAPOKON PRIZNALA: Sredstvo protiv korova vjerojatno izaziva rak!

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA NAPOKON PRIZNALA: Sredstvo protiv korova vjerojatno izaziva rak!

gmo-rak-glifosat-monsantoSredstvo protiv korova koje je u ┼íirokoj uporabi diljem svijeta od strane korporacije Monsanto, vjerojatno mo┼że izazvati rak, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije par dana, a prenosi Reuters

Podru┼żnica WHO-a, Me─Ĺunarodna agencija za istra┼żivanje o karcinomu (IARC), navodi kako je glifosat, aktivni sastojak Monsantovog herbicida Roundup, klasificiran kao vjerojatno kancerogen za ljude.

Navedeno je tako─Ĺer da postoje ‘ograni─Źeni dokazi’ da glifosat izaziva non-Hodgkinov limfom.

Iz Monsanta, vode─çeg svjetskog proizvo─Ĺa─Źa herbicida glifosata, izvijestili su znanstveni podaci ne podupiru zaklju─Źke IARC-a te ih pozvao da sazovu hitan sastanak i objasne svoje nalaze.

“Na znamo kako je IARC do┼íao do zaklju─Źka koji tako drasti─Źno odstupa od istra┼żivanja svih drugih regulatornih agencija diljem svijeta” – kazao je Philip Miller iz Monsanta

Glifosfat na hrani vru─ça je tema o kojoj se u Sjedinjenim dr┼żavama naveliko razglaba, a savezna dr┼żava Vermont pro┼íle je godine uvela obavezno ozna─Źavanje hrane koja je genetski modificirana.

Glifosat je kao tema jako aktualna i u Hrvatskoj, te na ─Źitavom Balkanu, jer je njezin “otac” zlo─Źina─Źka korporacija Monsanto.


Ameri─Źka vlada je izjavila da je ovaj herbicid siguran za ljude. 2013. godine Monsanto je zatra┼żio i dobio odobrenje Ameri─Źke Agencije za Za┼ítitu Okoli┼ía, da podigne razinu tolerancije za glifosat, tj. da pove─ça njegovu razinu.

Glifosfat se uglavnom koristi na genetski modificiranim ┼żitaricama poput kukuruza i soje.

“Ubojica korova” kako jo┼í nazivaju glifosat je otkriven u hrani, vodi i u zraku, nakon ┼íto je prskan, prema izvje┼í─çu agencije WHO. Me─Ĺutim, uporaba glifosata je uglavnom mala u blizini naselja u kojoj bi se suo─Źila s najve─çim rizikom izlo┼żenosti, navodi se u izvje┼í─çu.

Dokazi za WHO zaklju─Źak dolazi iz studije, ve─çinom poljodjelaca iz Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava, Kanade, ┼ávedske, koja je objavljena 2001. godine.

Karcinogene tvari mogu dovesti do raka pod odre─Ĺenim razinama izlo┼żenosti.

Uskoro i kod nas kre─çe proljetna sezona ‘┼ípricanja’, a Monsantov herbicid u Hrvatskoj je u ┼íirokoj primjeni. “┼Żivi” bili pa vidjeli.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(jutarnji,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,