Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Roditelji koji ne cijepe svoju djecu ostat će bez djeÄjeg doplatka

Roditelji koji ne cijepe svoju djecu ostat će bez djeÄjeg doplatka

cijepljenje-australijaOd sljedeće godine roditelji u Australiji koji ne budu cijepili svoju djecu neće dobiti niz novÄanih beneficija. Zakon se odnosi na one koji ne cijepe djecu zbog filozofskih ili vjerskih uvjerenja

Cijepiti se ili ne pitanje je sad. U Australiji će se od sljedeće godine drugaÄije razmiÅ¡ljati o odgovoru na ovo pitanje.

PoÄetkom sljedeće godine roditelji u Australiji izgubit će djeÄji doplatak ako ne cijepe svoju djecu. Politika no jab, no pay tj. nema uboda, nema doplatka prakticira se u nekim dijelovima Australije već neko vrijeme, no ovaj tjedan je prijedlog bio na dnevnom redu u parlamentu te je imao podrÅ¡ku kako vladajuće stranke, tako i opozicije.

Iznimke će se raditi jedino zbog medicinskih razloga kao na primjer zbog imunodeficijencija. Ovaj zakon primarno je usmjeren protiv onih roditelja koji su se izjasnili kao savjesni kritiÄari imunizacije.

Australija trenutno ima stopu djeÄje vakcinacije iznad 90%, no broj nevakciniranih je narastao u posljednjem desetljeću i to za otprilike 24 tisuće ljudi. Razlog zaÅ¡to se roditelje koji zbog osobnih uvjerenja ne cijepe svoju djecu tjera da to Äine je to Å¡to je doÅ¡lo do izbijanja bolesti poput ospica i hripavca koje su se cijepljenjem mogle sprijeÄiti.

Neki znanstvenici Äak smatraju da je polovica svih predgraÄ‘a u Australiji u opasnosti od epidemije ospica zbog niske stope imunizacije.

Po novom zakonu, roditelji koji primaju djeÄji doplatak i druge beneficije koje dobivaju u Australiji, a koje mogu dosezati i do nekoliko tisuća australskih dolara na godinu, riskiraju da ih izgube ako ne cijepe svoju djecu.

Roditeljima će biti zabranjeno odluÄiti ne cijepiti djecu na temelju filozofskih i vjerskih uvjerenja.

Postoje i oni koji smatraju da ovaj zakon neće u mnogome pridonijeti povećanju stope imunizacije. Naime, struÄnjaci s instituta Royal Australasian College of Physicians istaknuli su kako je postotak djece koja nisu cijepljena zbog roditeljskih uvjerenja vrlo malen i Äini svega 1,8% ukupnog broja djece.

Kažu kako zakon neće pomoći onoj djeci koja nisu cijepljena zbog loÅ¡ijeg stanja u obitelji. Djeca koja ne odlaze k lijeÄniku ili ona koja nemaju lak pristup zdravstvu Äine 7% ukupnog broja djece, a za njih se ovaj zakon ne brine.

ZnaÄi, pravac u ministarstvo sa formularom o vjerskim uvjerenjima
 
(studentski.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,