Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FORMULAROM RELIGIJSKIH UVJERENJA PROTIV CIJEPLJENJA: Tko je roditeljima dao obrazac kojim odbijaju cijepljenje?

FORMULAROM RELIGIJSKIH UVJERENJA PROTIV CIJEPLJENJA: Tko je roditeljima dao obrazac kojim odbijaju cijepljenje?

bibilja-cijepljenjeU formularu koji roditelji donose u rodilište i prije rođenja djeteta stoji da odbijaju cijepljenje jer nisu dobili informacije

“Zbog religijskih uvjerenja odbijamo cijepljenje. Mi, potpisani roditelji, želimo istaknuti da nismo upoznati od strane liječnika o učincima cijepljenja. Temeljem nedobivenih informacija odbijamo cijepljenje. Kako Bog da tako će i biti”, piše u formaliziranoj izjavi koju pojedini roditelji donose u zagrebačka rodilišta!

Nepoznato je tko dijeli taj obrazac, ali činjenica je da se liječnici susreću s roditeljima koji im taj formular donesu i prije rođenja djeteta te bez ikakve komunikacije s njima. Unaprijed potpisuju da nisu dobili informacije i da zato odbijaju cijepljenje!

Formulari su to koje je dr. sc. Vanja Slijepčević-Saftić, pedijatrica zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice u tjedan dana dobila u čak četiri primjerka. Takvo ponašanje, a posebice pojava standardiziranih obrazaca, unijeli su dodatni nemir kako među struku tako i među roditelje.

Opasne izmjene

Tim se papirom liječnicima nadalje prijeti materijalnom i kaznenom odgovornošću ne postupe li kako piše, tj. cijepe li dijete kad se rodi. S druge strane, oni imaju obvezu cijepiti djecu i snalaze se od slučaja do slučaja. Dio sadržaja tih obrazaca pedijatrica Slijepčević-Saftić pročitala je na današnjoj javnoj raspravi o obvezi cijepljenja održanoj u Uredu pravobraniteljice za djecu.


Bio je to najupečatljiviji trenutak rasprave koja je inače započela uvodnim izlaganjima predstavnice Ministarstva zdravlja, pravobraniteljice doc. dr. sc. Ivane Milas-Klarić te ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamare Poljičanin. Sve su redom iznosile argumente zašto je eventualna zakonska izmjena o obveznoj imunizaciji djece iznimno osjetljiva i potencijalno opasna.

Ispad epidemiologa

Tako je prikazan i slučaj djevojke koja je teško oboljela od običnog paracetamola koji je uzela virozna. Time se nastojalo ukazati da su nuspojave moguće od svakog lijeka, ali da to ne znači da ih više nećemo uzimati.

Da od cijepljenja treba odustati zbog mogućih nuspojava ne smatra ni dr. Đula Rušinović-Sunara koja je najglasniji borac za ukidanje obveze cijepljenja i uvođenje njegove preporuke. Prisila nije demokratska, istaknula je i danas.

Na to je prilično oštro reagirao epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić prozvavši je da je organiziranjem svojih tribina unijela kaos među roditelje te da je odgovorna za sve to što se danas događa.
 
(vecernji.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,