Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » DONIRANJE HRANE ZAKONOM ZABRANJENO: Hrvatska uskoro dobiva prvu ‘Banku hrane’

DONIRANJE HRANE ZAKONOM ZABRANJENO: Hrvatska uskoro dobiva prvu ‘Banku hrane’

donacija-hraneSocijano ugro┼żeni bi u Hrvatskoj uskoro mogli ra─Źunati na sistem doniranja hrane, koji ─çe godi┼ínje spasiti i do pola milijuna tona hrane koja se do sada bacala

Iako je u Hrvatskoj doniranje hrane bilo zakonom zabranjeno, zbog ─Źega je jedan zagreba─Źki pekar i ka┼żnjen svotom od 30,000 kuna, kultura doniranja hrane ipak postoji. Tako mnoge pekarnice imaju praksu dijeljenja kruha nakon radnog vremena, a odnedavna kupci mogu ostaviti novac za ‘kruh za poslije’ koji se sprema na posebnu policu za socijalno ugro┼żene gra─Ĺane/ke.

Odluka vlasnika pekarnica da doniraju kruh potrebitima umjesto da ga bacaju definitivno je humanitarna, ali do sada nije bila legalna.

Kako prenosi AlJazeera, nakon ┼íto je na snagu stupio novi Zakon o poljoprivredi, Ministarstvo je na─Źinilo i pravilnik o doniranju hrane u kojem ─çe biti definirani svi uvjeti, na─Źini i kriteriji za doniranje hrane.

“Zakonom o poljoprivredi se po prvi se puta u Republici Hrvatskoj daje osnova za uspostavu sustava za doniranje hrane i to sa ciljem sprje─Źavanja uni┼ítavanja velikih koli─Źina hrane, za┼ítite okoli┼ía i pomo─çi socijalno ugro┼żenima i osobama pogo─Ĺenim elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama. Ujedno je i postavljen temelj za dono┼íenje propisa kojim bi se regulirao na─Źin doniranja hrane i hrane za ┼żivotinje”, ka┼żu iz Ministarstva.


Lo┼ía ekonomska situacija dovela je u Hrvatskoj do znatnog pove─çanja broja socijalno ugro┼żenih osoba, kojima dr┼żava ovime nastoji pomo─çi. Dobrovoljne organizacije i udruge nastoje pomo─çi prikupljanjem raznih potrep┼ítina, pa tako i hrane. No, hrana je, za razliku od, primjerice odje─çe, osjetljiva kategorija, pa u Ministarstvu smatraju da tu treba uvesti i reda.

Tako su prvi korak za omogu─çavanje razmjene hrane izme─Ĺu donatora i potrebitih organizirani sustavi doniranja hrane, takozvane ‘Banke hrane’ koje su ve─ç uspostavljene u nekim zemljama Europske unije, poput Francuske.

U sustavu je posebno va┼żna uloga ‘Banke hrane’, ┼íto je kolokvijalni naziv za posredni─Źko tijelo koje u razli─Źitim dr┼żavama razli─Źito funkcionira. U Hrvatskoj ─çe ona, u prvoj fazi, biti sredi┼ínje administrativno tijelo pri Ministarstvu poljoprivrede.

‘Banka hrane’ tako bi trebala biti zadu┼żena za primanje donacija od donatora, te zaprimanja potreba humanitarnih organizacija te usmjeravanja donacija. Pritom uloga posredni─Źkog tijela, napominju u Ministarstvu, podrazumijeva ne samo koordinaciju nego i kontrolu kvalitete, osiguranje transparentnosti sustava i pra─çenje tro┼íkova.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(voxfeminae.net/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,