Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » BIJELA OPASNOST: Šećer ubrzava starenje

BIJELA OPASNOST: Šećer ubrzava starenje

secer-zivotVjerujte, naslov nije nikakav blef, stoga predlažem da nastavite čitati ovaj članak prije no što dokrajčite tu primamljivu čokoladu sa strane koju ste otvorili netom prije

Da, šećer ubrzava starenje i uzrokuje bore. Pitate se kako? Pa, zapravo vrlo jednostavno. Naime, konzumiranje velike količine šećera na svakodnevnoj bazi, kojemu smo zbog visokog stupnja prerade namirnica itekako izloženi, dovodi do oštećenja naših zdravih stanica.

Šteta koju uzrokuje nezdrava prehrana i prevelika koncentracija šećera u krvi jest proces koji se zove glikacija. Naime, konzumiranje preslatke i prerađene hrane dovodi do toga da se te slatke male molekule šećera povezuju s našim proteinima, a ne zaboravimo da su kolagen i elastin po svom sastavu zapravo proteini, a upravo su oni ključni faktori kada je u pitanju mladolik izgled, te blistava i zategnuta koža.

Starenje je prirodan proces u kojemu se neminovno godinama sve više smanjuje količina elastina i kolagena što dovodi do naboranog izgleda kože.

Kada se u procesu glikacije molekula šećera poveže s proteinom, ona zapravo više nema funkciju, te koncentracija kolagena i elastina u našim tkivima automatski opada što također uzrokuje starenje kože.

Naravno, protiv svega ovoga se možete boriti i to prvenstveno tako da promijenite prehranu i ograničite unos šećera, poglavito onog skrivenog, kao i visokorafinirane hrane. Uvijek nastojte birati zdravije namirnice nižeg glikemijskog indeksa.

Osim toga, danas na tržištu postoje i razni proizvodi poput krema obogaćenih peptidima (mali proteinski lanci) i dodataka prehrani (pritom mislim na antioksidanse kao što je vitamin C i E, te alfa-lipoična kiselina), koji vam mogu pomoći u očuvanju zdravlja, ali i lijepog izgleda kože.

Ako vam je izbjegavanje šećera dosad bila nezamisliva žrtva, možda činjenica da smanjenje unosa šećera doprinosi ljepoti i mladolikosti vaše kože ovaj put zaista bude motivirajuće da se promijenite.
 
(sanela.info/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , ,