Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, Masoni » Tko su? U javnost se pušta tajna lista svjetskih masona, Hrvata ima 350

Tko su? U javnost se pušta tajna lista svjetskih masona, Hrvata ima 350

masoni-brad-pittPrema nekim podacima u Hrvatskoj ima oko 350 masona, uglavnom liječnika, odvjetnika, političara i umjetnika

Nekada tajna lista s podacima o dva milijuna masona bit će objavljena na internetu i razotkrit će utjecaj ove organizacije na društvo.

Kako navodi Daily Telegraph, bit će to kompletna lista, od Oscar Wildea i Mozarta do Winston Churchila, britanske kraljevske obitelji i brojnih drugih utjecajnih ljudi, a objavit će je internestska tvrtka Ancestry, koja se bavi proučavanjem genealogije.

Među članovima bio je navodno i pjevač Michael Maybrick za kojeg se sumnjalo da je Jack Trbosjek, koji je bio oslobođen upravo zato što je “slobodni zidar”.

Kada govorimo o našim prostorima, među masonima su bili Ivo Andrić, Ivan Meštrović, Aleksandar Karađorđević, Miroslav Krleža i mnogi drugi.

Pretpostavlja se da je u Hrvatskoj 350 slobodnih zidara, a najviše se mogu naći među liječnicima, političarima, odvjetnicima i umjetnicima.

Ključna godina za nastanak i formiranje suvremene i utjecajne hrvatske masonerije je 1994., kada je Ministarstvu pravosuđa podnijet zahtjev za odobrenjem rada Velike lože Hrvatske.

Popis njezinih osnivača, među kojima ima i ministara u HDZ-ovim vladama, pokazuje kako je hrvatska masonerija od prvih dana imala velike ambicije u politici i širenju svog društvenog utjecaja.

Na prvom službenom popisu masona nalaze se Neven Porges, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi Zlatka Mateše, Branimir Horvat (preminuli grafički umjetnik), Zvonimir Tomić, liječnik dr. Slobodan Kuvalja, Radovan Horvat (kasniji veliki meštar), Nikola Wurth, Dragutin Dumančić, liječnik dr. Hrvoje Raguž, likovni umjetnik i lutkar Zlatko Bourek, te Zvonimir Žepić.

Oni su se potpisali na popis osnivača na sjednici osnivačke skupštine Velike lože starih i prihvaćenih slobodnih zidara Hrvatske, održane 14. lipnja 1994. u Vidoševićevoj ulici 9 u Zagrebu.

Prvi veliki meštar, jednoglasno izabrani na sjednici, bio je Branimir Horvat, veliki tajnik postao je ing. Zvonimir Žepić, dok je za velikog rizničara izabran dr. Hrvoje Raguž.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: Featured, Masoni · Tags: , , , , , , , , , , , ,